Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Γ. Παπακωνσταντίνου: Αποκρατικοποιήσεις και ΑΠΕ στο Επίκεντρο των Αποφάσεων


Σε εκτενείς δηλώσεις για το τι μέλλει γενέσθαι στην αγορά ενέργειας προχώρησε σήμερα ο υπουργός ΠΕΚΑ, κ. Παπακωνσταντίνου, με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης του ΙΕΑ για τη χώρα μας. Ανάμεσα στα στοιχεία που εστίασε, ανήκουν τα έσοδα 20-25 δις που σκοπεύει να εξασφαλίσει η κυβέρνηση από το πρόγραμμα Ήλιος, καθώς και το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε επίσης όσον αφορά τη ΔΕΗ, ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κλείσει η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πώληση λιγνιτικών μονάδων, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και ότι θα συνεχιστεί ησταδιακή σύνδεση τωντιμολογίωντου ηλεκτρικού με τις τιμές χονδρικής.
Αναφορικά με τις ΑΠΕ και τα φωτοβολταϊκά, η κυβέρνηση αναμένει έσοδα 20-25 δις ευρώ σε βάθος 25ετίας από το πρόγραμμα Ήλιος, ενώ ο υπουργός τόνισε πως το Δημόσιο θα προχωρήσει είτε σε τιτλοποίηση των μελλοντικών εσόδων από το πρόγραμμα ώστε να μειωθεί άμεσα το χρέος, είτε θα εισπράττει κάθε χρόνο τα έσοδα από την πώληση της ενέργειας τα οποία επίσης θα διατίθενται για την απομείωση των υποχρεώσεων της χώρας.
Αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις, προωθείται η πώληση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ για τις οποίες τον επόμενο μήνα θα δημοσιευθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Για τη ΔΕΠΑ έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον το Αζερμπαϊτζάν και το Κατάρ.Σχετικά με τη ΔΕΗ, εξετάζεται η πώληση μεριδίων από τις θυγατρικές στις οποίες ανήκουν τα δίκτυα, η πώληση πακέτου μετοχών και η δημιουργία μιας «μικρής ΔΕΗ» με μονάδες διαφόρων τύπων καυσίμου που θα διατεθούν σε ιδιώτες.
Τέλος, όσον αφορά τις επιδοτούμενες τιμές των ΑΠΕ, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε εκλογίκευση των τιμών απορρόφησης της πράσινης ενέργειας αλλά όχι αναδρομικά. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ θα έχει μειωθεί στο μισό μέχρι τα τέλη του έτους, κυρίως μέσω της δημοπράτησης δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου