Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Στα Χέρια του Προέδρου της Κυπριακής Βουλής το Μυστικό Συμβόλαιο με τη Noble Energy


Στα χέρια του προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου βρίσκεται το μυστικό συμβόλαιο που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία με την αμερικανική Noble για τα δικαιώματα του οικοπέδου 12 και το οποίο μέχρι τώρα κρατιόταν ως εφτασφράγιστο μυστικό.
Το συμβόλαιο, όπως αναφέρει το κυπριακό SigmaLive, δόθηκε στον πρόεδρο της βουλής εδώ και μερικές μέρες μετά από σχετική οδηγία του Δημήτρη Χριστόφια και ακόμα και χθες υπήρχε το ενδεχόμενο οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων να το μελετήσουν σε κοινή συνεδρία.
Το συγκεκριμένο γεγονός επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια του Limassol Economic Forum η υπουργός Εμπορίου Πραξούλα Αντωνιάδου σημειώνοντας πως αυτό έγινε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να υπάρχει όσο το δυνατό μεγαλύτερη διαφάνεια στα θέματα φυσικού αερίου.
Πάντως, το συμβόλαιο φαίνεται πως δεν θα δοθεί στο κάθε πρόεδρο ξεχωριστά ή τουλάχιστον δεν θα μπορεί να πάρει το συμβόλαιο σε χώρο εκτός της βουλής, για σκοπούς διαφύλαξης των όρων της συμφωνίας όπως συμφωνήθηκε και με την αμερικάνικη εταιρεία.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φαίνεται να προχώρησε στη συγκεκριμένη υποχώρηση έπειτα από έντονες πιέσεις των αρχηγών των κομμάτων και όχι μόνο οι οποίοι θεωρούν πως ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας δεν μπορεί να μένει μυστικό, τουλάχιστον από την ανώτερη πολιτική εξουσία.
Ο ΔΗΣΥ και άλλα κόμματα είχαν ζητήσει επανειλημμένα και με τον πλέον επίσημο τρόπο το συμβόλαιο που υπογράφηκε, ωστόσο η κυβερνητική πλευρά αρνήθηκε με κάθετο τρόπο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάλιστα, είχε αναφέρει σε μία περίπτωση πως όλες οι χώρες έχουν απόρρητες συμφωνίες για σκοπούς εθνικού συμφέροντος και αυτή είναι μία τέτοια περίπτωση.
Ωστόσο, η πίεση που δέχθηκε τις τελευταίες μέρες ο Πρόεδρος για τα θέματα ενέργειας συμπεριλαμβανομένης και της καταστροφικής έκρηξης στο Μαρί, φαίνεται πως τον έκανε να βάλει νερό στο κρασί του δίδοντας το συμβόλαιο στους πολιτικούς αρχηγούς και μόνο με σαφή όρο να μην διαρρεύσει.
Ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες αν οι πολιτικοί αρχηγοί θα μπορέσουν να αποκρυπτογραφήσουν όλους τους όρους του συμβολαίου αφού πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο αλλά και τεχνικό συμβόλαιο πάνω σε ένα ζήτημα που δεν υπάρχει σχετικό προηγούμενο.
Με αυτό ως δεδομένο, δεν αποκλείεται να ζητηθεί όπως νομικοί σύμβουλοι των κομμάτων το εξετάσουν για να δώσουν το πόρισμα τους στους αρχηγούς και μόνο κάτι που ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει αποδεκτό από κρατικής πλευράς.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου