Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Η ΕΛΕΤΑΕΝ Υπέρ της Υιοθέτησης Φιλόδοξων και Δεσμευτικών Στόχων ΑΠΕ για το 2030

Με μεγάλη συμμετοχή του κοινού, εκπροσώπων της κυβέρνησης, φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οργανώσεων και εταιρειών του κλάδου διεξήχθη χθες με επιτυχία, η ημερίδα της ΕΛΕΤΑΕΝ :«ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣ∆ΟΚΙΕΣ! ΣΤΟΧΟΙ Α.Π.Ε.: Από το 2020 στο 2030. Η πορεία της Αιολικής Ενέργειας και των Α.Π.Ε. στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.».
Την ημερίδα τίμησε με την παρουσία του ο Υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιάννης Μανιάτης ο οποίος σε δηλώσεις αλλά και στην ομιλία του, αναφορικά με το ευρωπαϊκό πακέτο για την Ενέργεια και το Κλίμα για το 2030, ανακοίνωσε την υιοθέτηση και υποστήριξη από την Ελλάδα 5 στόχων για το 2030 και συγκεκριμένα:
1. Στόχο διείσδυσης των Α.Π.Ε. 30% για το 2030.
2. Στόχο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% το 2030
3. Στόχο για την εξοικονόμηση ενέργειας 30% για το 2030
4. Στόχο 100% εισαγωγής των έξυπνων μετρητών ηλεκτρικής κατανάλωσης, σε όλους τους Έλληνες καταναλωτές ως το 2030 και
5. Στόχο 100% ηλεκτρικής διασύνδεσης όλων των νησιών ως το 2030.

Ο Υπουργός αναφερόμενος στον άλλο παράλληλο στόχο της Ευρώπης, την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και το ενεργειακό κόστος, υπογράμμισε ότι τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος δεν αντικατοπτρίζουν μόνο το ενεργειακό κόστος αλλά και τις λοιπές επιβαρύνσεις από τέλη και φόρους που αποτελούν το 30- 40% του τιμολογίου.

Ο κ. Μανιάτης, επισημαίνοντας τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής, με αναφορά στην πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για το Κλιματική Αλλαγή, σημείωσε ότι οι Α.Π.Ε., πέρα από την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ενίσχυση της ενεργειακής απεξάρτησης της Ευρώπης από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα. Πρόσθεσε ότι και η Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευτεί αποδοτικά τις Α.Π.Ε., αλλά πρέπει επίσης να δώσει έμφαση και στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ∆ΕΗ Α.Ε. καθ. Αρθούρος Ζερβόςμε μια ολοκληρωμένη ανάλυση των παραμέτρων του ενεργειακού κόστους τεκμηρίωσε ότι οι Α.Π.Ε. δεν είναι υπεύθυνες για την αύξηση του ενεργειακού κόστους, αλλά αντιθέτως συμβάλλουν στη μείωση της χονδρεμπορικής τιμής της ενέργειας. Ο κ. Ζερβός χαρακτήρισε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους στόχους του 2030 ως κατώτερη των περιστάσεων, αφού όπως τεκμηρίωσε, με αυτήν την πρόταση η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απολέσει την πρωτοπορία που έχει στον τομέα των Α.Π.Ε., θα επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στην Ευρωπαϊκή οικονομία και θα αυξήσει αντί να μειώσει, που είναι το ζητούμενο, την ενεργειακή της εξάρτηση. Ο κ. Ζερβός, αφού ανέλυσε πως το 27% δεν αποτελεί στόχο, μια και θα επιτυγχανόταν με το business as usualσενάριο που θα είχε μόνο ένα και μοναδικό στόχο, αυτόν της μείωσης του CO2, υπογράμμισε πως αυτό, δηλαδή ένας στόχος μείωσης εκπομπών CO2, που δεν συνοδεύεται από ένα σοβαρό στόχο Α.Π.Ε. για το 2030, θα προκαλέσει αύξηση της τιμής του διοξειδίου του άνθρακα.

Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας κ. Justin Wilkes, παρουσίασε λεπτομερή στοιχεία, με τα οποία τεκμηρίωσε ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που υπαγορεύουν τα τεχνικά και οικονομικά δεδομένα της ίδιας της Επιτροπής και η απλή λογική. Παρουσίασε τα οφέλη της Ευρώπης από την υιοθέτηση ενός στόχου 30% Α.Π.Ε. το 2030 σε θέσεις εργασίας, σε εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση εισαγωγών καυσίμων, σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και υπογράμμισε, δεδομένης της κρίσης στην Ουκρανία πως η αύξηση του στόχου από 27% σε 30%, θα σήμαινε κατά 26% μείωση της εξάρτησης από το φυσικό αέριο.

Ο καθ. Παντελής Κάπρος, παρουσίασε τις προβλέψεις και τα σενάρια που επεξεργάστηκε η ομάδα του για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στα οποία στηρίχτηκε η γνωστή πρότασή Μπαρόζο. Σύμφωνα με την ανάλυση που παρουσίασε, η αιολική ενέργεια αποτελεί σταθερό άξονα ανάπτυξης των Α.Π.Ε. σε όλα τα σενάρια. Παρατήρησε ότι η πρότασή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δεσμευτικό στόχο CO2 το 2030 είναι σημαντική και δεν πρέπει να υποτιμάται, γιατί μεταξύ άλλων είναι απαραίτητη, και για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2020, πράγμα που δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση, την οποία συντόνισε ο Δημοσιογράφος Θοδωρής Παναγούλης, Διευθυντής του Energypress και υπεύθυνος της εκπομπής SBC ENERGY, στην οποία συμμετείχαν:


• Ο Δρ Αναστάσιος Γκαρής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Λ.ΑΓ.Η.Ε.,ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη επίλυσης των άμεσων και χρονιζόντων προβλημάτων της ελληνικής αγοράς ενέργειας, ώστε να μπορέσουμε να ασχοληθούμε αποτελεσματικά με τους αναγκαίους μελλοντικούς στόχους Α.Π.Ε. Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της ρευστότητας και να αναδιαρθρωθεί το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ώστε να υπάρξει πραγματική απελευθέρωση, τόνισε.
• O καθ. Παντελής Κάπρος, καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών, ο οποίος υποστήριξε ότι απαιτούνται υψηλότεροι στόχοι διείσδυσης των Α.Π.Ε. από εκείνους που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για την υλοποίηση τους πρέπει να δοθεί έμφαση στις πιο ανταγωνιστικές τεχνολογίες Α.Π.Ε.
• Ο κ. Σάββας Σειμανίδης, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (EREF) και Σύμβουλος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Α.Π.Ε. (ΕΣΗΑΠΕ), ο οποίος συνόψισε τα σημαντικότερα στοιχεία της υπό διαμόρφωση νέας ενεργειακής και περιβαλλοντικής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σχολίασε τις επιπτώσεις για τις Α.Π.Ε. από το υπό οριστικοποίηση σχέδιο των κατευθυντήριων οδηγιών για τις κρατικές ενισχύσεις στην ενέργεια και το περιβάλλον. Επίσης συνόψισε εμπόδια που παραμένουν για την υλοποίηση έργων Α.Π.Ε. και ιδιαίτερα Α/Π στην Ελλάδα μετά την ψήφιση του Νόμου για την εξυγίανση του Ε.Λ. Α.Π.Ε. του ΛΑΓΗΕ.
• Ο κ. Τάκης Χαβιαρόπουλος, Επικεφαλής Διεύθυνσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ΚΑΠΕ και Αντιπρόεδρος ΔΣ ΕΛΕΤΑΕΝ, ο οποίος διαπιστώνοντας την υφιστάμενη υπερεπάρκεια ισχύος και την περιορισμένη αναμενόμενη αύξηση της ηλεκτρικής ζήτησης τα επόμενα χρόνια, στο ευρωπαϊκό αλλά ιδιαίτερα στο Ελληνικό σύστημα, πρότεινε σαν στρατηγική επιλογή ενίσχυσης της διείσδυσης των Α.Π.Ε. στον ορίζοντα 2030 τη μεγέθυνση της εγχώριας ηλεκτρικής αγοράς, μέσω της επίσπευσης της διασύνδεσης των νησιών και του εξηλεκτρισμού των τομέων μεταφοράς και θερμότητας (χρήση αντλιών θερμότητας υψηλής απόδοσης). Έτσι, οι εγχώριες Α.Π.Ε. θα αποκτήσουν μεγαλύτερο χώρο για τη διείσδυση τους εις βάρος εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων.
• Ο κ. Αντώνης Κοντολέων, Μέλος του ΔΣ της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας(ΕΒΙΚΕΝ), ξεκαθάρισε ότι δεν είναι αντίθετος στη Πράσινη Ανάπτυξη στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών δεσμεύσεων, αρκεί η Ευρωπαϊκή και η Εθνική πολιτική για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και το Κλίμα να εφαρμόζεται με ίσους όρους ως προς τους Ευρωπαίους ανταγωνιστέςτης βιομηχανίας.
• Ο κ. Ηλίας Καρυδογιάννης, Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος της εταιρείαςEnSCo AE, αναφέρθηκε στο ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας το οποίο την κάνει μη ανταγωνιστική και υποστήριξε ότι στους τρόπους μείωσης του, πρέπει πρωτίστως να επικεντρωθούν οι προσπάθειες της πολιτείας. Τόνισε ότι είναι καθοριστικό για το μέλλον της εθνικής οικονομίας να επιβιώσει η βιομηχανία και άρα η ανταγωνιστικότητα της στις διεθνείς αγορές πρέπει να ενισχυθεί και αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητα της Πολιτείας. Συμπλήρωσε δε, ότι οι στόχοι Α.Π.Ε. δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός.
• Ο κ. Αντώνης Μεταξάς, Λέκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθύνων Εταίρος της δικηγορικής εταιρείας "Μεταξάς & Συνεργάτες", Δρ. Α. Μεταξάς ) σημείωσε ότι η διαχρονική έλλειψη συγκροτημένης πολιτικής για τη διείσδυση των Α.Π.Ε. , οδηγεί σήμερα στην υιοθέτηση «πυροσβεστικών» και από κάθε άποψη έκθετων δικαιοκρατικά νομοθετικών παρεμβάσεων με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον προσφάτως ψηφισθέντα Ν. 4254/2014. Ο κ. Μεταξάς τόνισε ότι ενδεχομένως λίγοι σήμερα αντιλαμβάνονται την μακροπρόθεσμα διαβρωτική επενέργεια που θα έχει αυτή η προσέγγιση στο επενδυτικό κλίμα. Μείζονος σπουδαιότητας, τόνισε επίσης ο Δρ. Μεταξάς, είναι και το ζήτημα της συγκρότησης σαφούς πολιτικής για την ορθολογική σύζευξη μεταξύ της απολύτως απαραίτητης διείσδυσης των Α.Π.Ε. και της έχουσας ζωτική σημασία για τη χώρα βιομηχανικής πολιτικής με κύριο γνώμονα την εκλογίκευση του ενεργειακού κόστους της ελληνικής βιομηχανίας.

Στην απογευματινή συνεδρία, πρώτος προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο πρώηνΠρόεδρος Κοινότητας Ανάβρας Μαγνησίας & Πρόεδρος Εθελοντικής Οργάνωσης ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ, ο οποίος στην ομιλία του, «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Πράσινη Ανάπτυξη: Το παράδειγμα της Ανάβρας Μαγνησίας», έκανε μια κατάθεση ψυχής και με ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένο και γλαφυρό τρόπο παρουσίασε το σημαντικό του έργο του στην Κοινότητα πρότυπο της Ανάβρας, η οποία εξ αυτής της επιτυχίας έχει γίνει αντικείμενο ρεπορτάζ του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, ενώ ο ίδιος έχει βραβευτεί επανειλημμένα. Ο κ. Τσουκαλάς εξηγώντας όλους τους λόγους (κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και οικονομικούς) που τον κάνουν να δηλώνει με περηφάνια: « Το Αιολικό Πάρκο της Ανάβρας είναι το στολίδι της.», παρότρυνε τους τοπικούς άρχοντες απανταχού να μιμηθούν το παράδειγμα του.

Ακολούθως μίλησε ο καθ. ∆ηµήτρης Λάλας, πρώτος Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ και νυν Σύμβουλος FACETS. Ο κ. Λάλας πραγματοποίησε μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση όλων των παραμέτρων που σχετίζονται με την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, τεκμηριώνοντας τα οφέλη και αποδομώντας τους μύθους εις βάρος της εγκατάσταση των, που έχουν κυκλοφορήσει, με στοιχεία και αναφορές σε έγκυρες διεθνείς και ελληνικές μελέτες.
Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση, την οποία συντόνισε η Δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Χαϊνη, περιβαλλοντική συντάκτρια στο ένθετο Planet της εφημερίδας Real news, στην οποία συμμετείχαν:

• Ο κ. Γιώργος Πουσσαίος, Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων / Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη για ξεκαθάρισμα του νομοθετικού και χωροταξικού πλαισίου για να στηριχθεί η ανάπτυξη των Α.Π.Ε., που είναι απαραίτητη για τη χώρα. Όπως είπε χαρακτηριστικά η Περιφέρεια στηρίζει τις Α.Π.Ε. και τις έχει υψηλά στην ατζέντα της. Τόνισε πως η γνώση των δυνατοτήτων και περιορισμών που πρέπει να θέτει η νομοθεσία και ο χωροταξικός σχεδιασμός, θα εμποδίσει ανεξέλεγκτες ενέργειες. Ζήτησε επίσης τον σεβασμό στις τοπικές ιδιαιτερότητες και ευαισθησίες. Υπογράμμισε τη σημασία της επικοινωνίας με τις τοπικές κοινωνίες από την πρώτη στιγμή και τη διατήρηση της σε υψηλά επίπεδα, για την αποφυγή αιφνιδιασμών και δημιουργία εδάφους για την καλλιέργεια έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ των ενδιαφερομένων.
• Ο κ. Αντώνης Χατζηδιαµαντής, ∆ήµαρχος Λήµνου, ο οποίος ζήτησε ο διάλογος με την Τ.Α. να γίνεται εγκαίρως και να μην αιφνιδιάζονται οι τοπικές κοινωνίες από επενδυτικές προτάσεις, εστιάζοντας τις παρεμβάσεις του στην ανάγκη για συνεχή και ειλικρινή διάλογο. Τόνισε τις ευθύνες του κράτους και την έλλειψη ρεαλιστικού σχεδίου για την επίτευξη των στόχων απεξάρτησης από ρυπογόνες πηγές ενέργειας και σημείωσε τις ευθύνες των υπουργείων, που εκχωρούν στην αγορά κάθε αναπτυξιακή δυνατότητα χωρίς καν να προσπαθούν να αξιοποιήσουν τον πλούτο της χώρας και των νησιών μας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
• Ο κ. Τάκης Γρηγορίου, Υπεύθυνος εκστρατείας για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace, ο οποίος υπενθύμισε πως η πρόσφατη έκθεση της IPCC επιβεβαιώνει ότι οι αποφάσεις που θα λάβουμε αυτήν τη δεκαετία θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό αν θα αποφύγουμε τις ανεξέλεγκτες κλιματικές αλλαγές. Οι επιπτώσεις από την υπερθέρμανση και την άνοδο της θάλασσας θα είναι ολέθριεςγια το σύνολο της χώρας. Συνεπώς, συνέχισε, σημαντικό ρόλο στη στροφή σε μία οικονομία μηδενικών εκπομπών θα πρέπει να διαδραματίσουν οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες, που οφείλουν αυτές πρώτες να αγκαλιάσουν τις Α.Π.Ε. Επίσης, οι πολιτικοί φορείς θα πρέπει να στηρίξουν ουσιαστικά την ανάπτυξή τους στην περιφέρεια. Είναι αδιανόητο να κατηγορούμε τις Α.Π.Ε. για περιβαλλοντική υποβάθμιση προσάπτοντας τον όρο 'βιομηχανικές' και ταυτόχρονα να κλείνουμε το μάτι στον βιομηχανικό λιγνίτη και στο βιομηχανικό πετρέλαιο, τόνισε χαρακτηριστικά.
• Ο κ. Νίκος Μάντζαρης, υπεύθυνος Ενεργειακής και Κλιματικής Πολιτικής στο WWF - E λλάς ο οποίος παρατήρησε ότι στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για το κλιματικό και ενεργειακό πακέτο του 2030 φαίνεται να επικρατεί ο συντηρητισμός και η οπισθοδρόμηση. Πρόσθεσε, δε ότι στην Ελλάδα, παρά τις διακηρύξεις, η ακολουθούμενη ενεργειακή πολιτική είναι εχθρική απέναντι στις Α.Π.Ε. και πως σε αυτό το δυσμενές εθνικό και ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό, είναι ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες, η τοπική αυτοδιοίκηση καθώς και οι παραγωγοί Α.Π.Ε. να βρουν διαύλους επικοινωνίας μεταξύ τους ώστε η ενεργειακή στροφή στις καθαρές μορφές ενέργειας να γίνει πραγματικότητα, μεγιστοποιώντας έτσι τα οφέλη τόσο για το περιβάλλον όσο και για την εθνική και τις τοπικές οικονομίες. Υπογράμμισε, τέλος ότι σε αυτή την κατεύθυνση, η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην παραγωγή Α.Π.Ε. μπορεί να αποδειχθεί καταλύτης.
• Ο κ. Θανάσης Τσαντίλας, Γενικός Διευθυντής Ενέργειας ROKAS IBERDROLAGROUP ο οποίος υποστήριξε πως η διασύνδεση των νησιών μέσω της ανάπτυξης Αιολικών Πάρκων ως έργο υποδομής σημαίνει ασφάλεια, επάρκεια, ενοποίηση, εξοικονόμηση, αειφορία, ανταγωνιστικότητα, μείωση εισαγωγών, άρση απομόνωσης και δυνατότητα παρουσίας στις τεχνολογικές εξελίξεις. Τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση αυτού του στόχου, είναι η αποδοχή αυτών των έργων υποδομής από τις τοπικές κοινωνίες και για τον χαρακτήρα της υπερ-τοπικότητας τους
• Ο κ. Παναγιώτης Παπασταματίου, Διευθυντής Ανάπτυξης της ΕΝΤΕΚΑ και πρ. Πρόεδρος ΕΛΕΤΑΕΝ, ο οποίος επεσήμανε ότι οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των αιολικών πάρκων είναι γενικά οι πληρέστερες και αναλυτικότερες για ανάλογα έργα στην Ελλάδα καλύπτοντας όλες τις ανησυχίες σε τοπικό και στρατηγικό επίπεδο. Σημείωσε ότι οι ελλείψεις του κράτους δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για αντίδραση σε ο,τιδήποτε. Ο διάλογος πρέπει να είναι εξαντλητικός και οι τοπικές διοικήσεις είναι αυτές που οφείλουν να διασφαλίσουν το δημοκρατικό πλαίσιο διεξαγωγής του. Μετά το διάλογο, η τελική απόφαση και ο τρόπος λήψης, εφαρμογής και ελέγχου της, ρυθμίζονται από το Νόμο της Πολιτείας, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.


Ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Γιάννης Τσιπουρίδης, μετά το πέρας της εκδήλωσης, δήλωσε:

Στόχος της ΕΛΕΤΑΕΝ ήταν με την Ημερίδα αυτή, να φέρει στο προσκήνιο το πολύ σοβαρό ζήτημα της υιοθέτησης φιλόδοξων στόχων για τις Α.Π.Ε. για το 2030 στην Ευρώπη, κάτι το οποίο θα είναι καθοριστικό για την οικονομία και το μέλλον της Ευρώπης, όποιοι και αν είναι αυτοί. Ταυτόχρονα στόχευε να ανιχνεύσει τα αίτια της ιδιαίτερα καθυστερημένης ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα, σε σχέση µε την επίτευξη των στόχων του 2020.
Η μεγάλη καθυστέρηση ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας έχει θέσει σε αμφισβήτηση τη δυνατότητα επίτευξης των στόχων του 2020. Κι αυτό ενώ οι εταιρείες του κλάδου έχουν καταφέρει, παρά τις αντίξοες και μη φιλικές συνθήκες, να έχουν σε ικανοποιητικό βαθμό ωρίμασης έργα που όχι μόνο επιτυγχάνουν, αλλά ξεπερνούν το στόχο του 2020.
Για να αποφευχθεί λοιπόν, αυτό το δυσάρεστο ενδεχόμενο, θα πρέπει κατ αρχήν η Κυβέρνηση να πάψει να στέλνει αντιφατικά μηνύματα στην αγορά και επιτέλους να υιοθετήσει και να εγγυηθεί μια σταθερή και ευνοϊκή πολιτική ανάπτυξης των ΑΠΕ και ιδιαίτερα της αιολικής ενέργειας. Η αιολική ενέργεια τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί σημαντικές περικοπές των εσόδων της, όπως έχουμε πολλές φορές καταγγείλει, ενώ ουδόλως ευθύνεται για τη δημιουργία του ελλείμματος, το οποίο αντίθετα το επιδοτεί.
Σημειώνω ότι αιφνιδιαστήκαμε ευχάριστα από τις δηλώσεις του Υπουργού γα 30% διείσδυση ΑΠΕ το 2030. Αναμένουμε να τεθούν στη διαβούλευση οι προτάσεις της Επιτροπής Ενεργειακού Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ, στην οποία, δυστυχώς, δε συμμετέχει κανένας φορέας ΑΠΕ, για να ενημερωθούμε και να κρίνουμε τις λεπτομέρειες αυτής της πολύ θετικής πρότασης του Υπουργού κ. Μανιάτη.
Ο άλλος πυλώνας καθυστέρησης της ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας είναι οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες, που για εμάς είναι σχήμα οξύμωρο, γιατί ουσιαστικά θα έπρεπε να είναι οι φυσικοί μας σύμμαχοι. Τα οφέλη της αιολικής ενέργειας σε τοπικό, εθνικό και πλανητικό επίπεδο είναι τόσα πολλά που οι τοπικές κοινωνίες έπρεπε να στηρίζουν με πάθος την ανάπτυξη της.
Η απογευματινή συνεδρία ανέδειξε κάποια από τα προβλήματα που οδηγούν στη μη αποδοχή και στη μη αντίληψη αυτών των ωφελειών, που εμείς πιστεύουμε ότι έχει η αιολική ενέργεια. Ο διάλογος που αναπτύχθηκε μεταξύ εκπροσώπων τοπικών κοινωνιών, περιβαλλοντικών οργανώσεων και εκπροσώπων εταιρειών του κλάδου ήταν πολύ γόνιμος, διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και έδειξε τον δρόμο για την λύση: περισσότερος διάλογος. Όσο οι τοπικές κοινωνίες δέχονται να ακούσουν τα επιχειρήματα μας και όσο ο κλάδος δίνει τη δέουσα προσοχή στις αιτιάσεις και ευαισθησίες των τοπικών κοινωνιών, η λύση είναι θέμα χρόνου.
Εμείς θα συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια και θα καλέσουμε κι άλλους εκπροσώπους και φορείς να μοιραστούν μαζί μας τους προβληματισμούς τους. Είμαστε σίγουροι πως οι καλόπιστοι θα πειστούν. Σε αυτούς απευθυνόμαστε άλλωστε.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως δεδομένου του τεράστιου κινδύνου των κλιματικών αλλαγών, η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι μονόδρομος για την επιβίωση της ανθρωπότητας στον ένα και μοναδικό πλανήτη που γνωρίζει. Αυτό θα γίνεται πιο εμφατικό χρόνο με το χρόνο. Όλες οι αποφάσεις σε θέματα οικονομίας, περιβάλλοντος και ενέργειας οφείλουν να το λαμβάνουν αυτό πάρα πολύ σοβαρά υπόψη, αλλιώς όλοι θα υποστούμε συνέπειες που σήμερα δεν μπορούμε ούτε να διανοηθούμε.
Ας ελπίσουμε ότι δεν θα ισχύσει το «στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα».
Στην ημερίδα την οποία παρακολούθησε και πλήθος κόσμου από την ζωντανή διαδικτυακή κάλυψη που παρείχαμε, παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων και οι κκ Διευθύνοντες Σύμβουλοι & κ. Γενικοί Διευθυντές της ENEL GREEN POWER κ.Γιώργος Στάσσης , της EDF EN κ. Λουκάς Λαζαράκης, της EREN κ. Κοσμάς Φέσσας, της GAMESA κ. Βασίλης Σπηλιωτόπουλος, της ELICA κ. Σωκράτης Κωνσταντινίδης, της PROTERGIA κ. Ντίνος Μπενρουμπή, της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ κ. Διαμαντής Βαχτσιαβάνος, της ENERCON κ. Βησσαρίων Θεοδώρου, της ROKAS IBERDROLA κ. Θανάσης Τσαντίλας και της ΕΝΤΕΚΑ κ. Παναγιώτης Παπασταματίου.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου