Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Μ. Παπαγεωργίου: Προωθούμε Σημαντικές Αλλαγές στην Ενέργεια Φέτος

Στις δράσεις της κυβέρνησης για την στήριξη του ενεργειακού κλάδου αναφέρθηκε σήμερα ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, κ. Μάκης Παπαγεωργίου, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Το μέλλον της ελληνικής ενεργειακής αγοράς : Κοιτώντας μπροστά, με ρεαλισμό και αισιοδοξία» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Ο κ. Παπαγεωργίου μίλησε για την αγορά ηλεκτρισμού, λέγοντας ότι «ομαλοποιούμε σταδιακά τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δρομολογώντας παράλληλα τα πρώτα βήματα για την ενίσχυση της ρευστότητας που, ως παράγοντας διαιώνισης των ελλειμμάτων της αγοράς, αποτελούσε και αποτελεί «πονοκέφαλο» για τους συμμετέχοντες σε αυτή και φυσικά στους επιβλέποντες αυτή. Και ξέρετε οι περισσότεροι από εσάς, πόσο δύσκολο πρόβλημα είναι η ρευστότητα για όλη την αγορά και ειδικά την ενεργειακή. Η ουσία είναι ότι βγαίνουμε πλέον από αυτή τη δύσκολη ιστορία και αρχίζει να φαίνεται σε πολλά σημεία και ειδικότερα εννοώ για τον ΛΑΓΗΕ».

Επίσης, ο υφυπουργός τόνισε ότι «ενισχύσαμε την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας ενώ παράλληλα δημιουργήσαμε το κατάλληλο περιβάλλον, ώστε εταιρείες διεθνούς εμβέλειας να δώσουν έμπρακτη «ψήφο εμπιστοσύνης» επιλέγοντας ως επενδυτικό προορισμό την Ελλάδα. Όσο δύσκολο ήταν να κρατήσουμε την αγορά όρθια άλλο τόσο ιδιαίτερα δύσκολη ήταν και αυτή η προσπάθεια, γιατί όπως θυμάστε το περίφημο “ country risk” είχε γίνει sloganστους επιχειρηματικούς κύκλους».

Αναφορικά με την ΔΕΗ, ο κ. Παπαγεωργίου σχολίασε πως «σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον η μεγαλύτερη ενεργειακή επιχείρηση της χώρας, η ΔΕΗ, βρήκε και πάλι ανοικτό το δρόμο για άντληση κεφαλαίων και από τις διεθνείς αγορές, πέραν της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, συνολικού ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ, κεφάλαια τα οποία, όπως έχει γνωστοποιήσει η ΔΕΗ, θα αξιοποιηθούν για να χρηματοδοτήσουν απευθείας επενδύσεις σε νέα μεγάλα ενεργειακά έργα, ουσιαστικά δηλαδή στην πραγματική οικονομία και ταυτόχρονα να εξισορροπήσει την οικονομική της ευρωστία, αυτή τη φορά με υγιή τρόπο».

Για την αγορά των ΑΠΕ, ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε πως «κάναμε ότι ήταν απαραίτητο για την ομαλή εξάλειψη των ελλειμμάτων που δημιουργήθηκαν στην αγορά ηλεκτρισμού από την ταχύτατη ανάπτυξη των ΑΠΕ, κάτι το οποίο το αντιμετωπίσαμε πάρα πολύ δραστικά. Με τη θεσμοθέτηση σειράς μέτρων από τον Αύγουστο του 2012 έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο και υπάρχουν πλέον οι σαφείς ξεκάθαρες προϋποθέσεις για την εξυγίανση του ειδικού λογαριασμού του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ).
Με τα μέτρα που λάβαμε εξοικονομήθηκαν - μόνο για φέτος - 555 εκατομμύρια ευρώ, βάρος που σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να έχει αναληφθεί από τους Έλληνες καταναλωτές, κάτι το οποίο δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις της Κυβέρνησης. Κλείσαμε λοιπόν οριστικά μία μεγάλη εστία προβλημάτων - που έπλητταν πρώτα από όλα τους ίδιους τους παραγωγούς ενέργειας από ΑΠΕ, με αρνητικές συνέπειες που διαχέονταν σε ολόκληρο το φάσμα της ενεργειακής αλυσίδας, και γυρίζουμε σαφώς πλέον μία νέα σελίδα προς μία υγιή, βιώσιμη, ορθολογική ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών, αξιοποιώντας τις νέες δυνατότητες που μας προσφέρει η τεχνολογία, η σχεδιαζόμενη ανάπτυξη των διασυνδέσεων Υψηλής Τάσης και φυσικά η ενίσχυση των δικτύων Χαμηλής Τάσης με συστήματα έξυπνης μέτρησης».

Ηλεκτρισμός

Επίσης, ο κ. Παπαγεωργίου μίλησε για τα ρυθμιστικά θέματα στην αγορά ηλεκτρισμού, λέγοντας ότι «ήδη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που έχει κάνει πολύ σημαντική δουλειά τα τελευταία χρόνια, προετοιμάζει το θεσμικό πλαίσιο για αλλαγές στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού. Οι αλλαγές αυτές αφορούν τη διάθεση φθηνών πακέτων λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας με βάση το γαλλικό πρότυπο των δημοπρασιών τύπου NOME, ώστε η έναρξη και λειτουργία του μηχανισμού αυτού να υλοποιηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2014.
Ταυτόχρονα, σε συνέχεια των ρυθμιστικών μέτρων που ήδη έχουν ληφθεί για την αναδιάρθρωση των υποστηρικτικών μηχανισμών της χονδρεμπορικής αγοράς, όπως η κατάργηση του περιθωρίου 10% στον Μηχανισμό Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους και του κανόνα του 30% και με επικείμενη την πλήρη κατάργηση του Μηχανισμού, δρομολογείται η συνολική αναμόρφωση του μηχανισμού εφεδρείας με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις - όπως είχα ανακοινώσει από το Φθινόπωρο του 2012 - συγκλίνουν ως προς το χρονικό τους ορίζοντα για την υιοθέτηση του ευρωπαϊκού μοντέλου αγοράς target model από το 2015.
Με αυτόν τον τρόπο, ο ανταγωνισμός θα ενισχυθεί και με την υλοποίηση ταυτόχρονα του σχεδίου αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, της σημαντικότερης μεταρρύθμισης που έχει συντελεστεί στην παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας».
Σχετικά με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε τα εξής:
«Καταρχήν να πω το εξής, η επίσκεψη του κ. Proglio είναι αποτέλεσμα όλων αυτών που συζητούμε. Γιατί όπως, θα πάρω έτσι κάποια στοιχεία από την Έκθεση της Moody’ s για τη ΔΕΗ, η οποία από CCC αναβαθμίστηκε σε B, ούτε καν σε B-, αυτό έγινε -όπως αναφέρει χαρακτηριστικά- όχι μόνο γιατί η ΔΕΗ έχει κάνει καλή δουλειά το τελευταίο διάστημα και είναι προς τιμήν της Διοίκησης και των στελεχών της ΔΕΗ και πρέπει να τα λέμε αυτά, αλλά ταυτόχρονα γιατί γίνονται οι αλλαγές της αγοράς που ήδη έχουμε πει και θα μπορούσαμε να συζητούμε ολόκληρη τη μέρα και επίσης επειδή ακριβώς προχωρεί η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ όμως όχι σαν ένας γενικός όρος: αποκρατικοποίηση. Δεν βγάζουμε καμιά εταιρεία να πουλήσουμε έτσι. Είναι με έναν στρατηγικό σχεδιασμό τέτοιο, που δίνει αξία στη ΔΕΗ. Γι΄αυτό αναβαθμίστηκε, γι΄αυτό μπορεί και βγαίνει για το ομόλογο σήμερα και είμαι βέβαιος ότι θα πάει καλά και με πολύ καλό επιτόκιο. Αύριο κλείνει, αν θυμάμαι καλά. Αλλά ταυτόχρονα δίνουμε τη δυνατότητα, ώστε η ΔΕΗ να αποκτήσει κεφάλαια που δεν έχει, να μπορέσει να είναι αύριο ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στην περιοχή και ταυτόχρονα να ανοίξει η αγορά ηλεκτρισμού. Αυτή είναι η ουσία και αυτό είναι που κάνουμε με πρώτο βέβαια τον ΑΔΜΗΕ. Το ενδιαφέρον των ξένων μεγάλων εταιρειών υπάρχει επίσημα και ανεπίσημα προφανώς για όλους αυτούς τους λόγους. Είστε όλοι άνθρωποι της αγοράς, άρα καταλαβαίνετε, ότι πάντα πριν την επίσημη ανακοίνωση υπάρχουν πολλές ενέργειες και επαφές ανεπίσημα».

Σχετικά με το ΝΟΜΕ, ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε πως «θα ισχύσει από τον Σεπτέμβριο με ταυτόχρονη κατάργηση των ΑΔΙ και πλέον θα υπάρχουν ΑΔΙ βάσει των ευρωπαϊκών προτύπων. Δεν καταργούνται εντελώς, αλλά με τη σημερινή μορφή. Αυτό θα κρατήσει περίπου ένα χρόνο μέχρι να ξεκινήσει τοtarget model. Εκεί πια θα είναι η ολοκλήρωση από πλευράς ρυθμιστικού πλαισίου για την αγορά. Αλλά βέβαια αυτό δεν είναι μόνο του. Θα πρέπει να σκεφτούμε ότι είναι ένας σχεδιασμός που ταυτόχρονα αφορά και στην αγορά φυσικού αερίου, τις αλλαγές εκεί, και τις αποκρατικοποιήσεις στο χώρο, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει το σύνολο της αγοράς. Μόνο οι κανόνες δεν φτιάχνουν μια αγορά. Οι κανόνες είναι η βάση για να λειτουργήσει η αγορά. Είμαστε σε αυτή τη μετεξελικτική πορεία. Έχουμε διανύσει τον περισσότερο δρόμο και πιστεύω ότι του χρόνου θα είμαστε ακριβώς σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα συνεπείς ξανά στη λειτουργία των πραγμάτων».

Φυσικό αέριο
Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ δήλωσε ότι «πολύ σύντομα, αν δεν κάνω λάθος στο επόμενο δίμηνο, θα ξεκινήσουν τα έργα για την τρίτη δεξαμενή στη Ρεβυθούσα, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, γιατί το LNG είναι ένα βασικό στοιχείο για τη διεθνή αγορά και την εξέλιξή της τα επόμενα χρόνια, το οποίο θα το δούμε από πολλές πλευρές.

Στο ίδιο πλαίσιο, με στόχο τη δημιουργία νέων επενδυτικών προοπτικών και την ενίσχυση των επιλογών για τον τελικό καταναλωτή, προχωρούμε στην δομική μεταρρύθμιση της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου. Στόχος είναι να πετύχουμε τη σταδιακή ανάπτυξη μίας ανταγωνιστικής αγοράς με άμεσες ωφέλειες για το σύνολο των καταναλωτών, αξιοποιώντας τις νέες προοπτικές που διανοίγονται για την εγχώρια αγορά μέσα από το μειωμένο κόστος προμήθειας στη χονδρεμπορική, αλλά και την αυξανόμενη διείσδυση του φυσικού αερίου σε μία σειρά από τομείς στη βιομηχανική και οικιακή χρήση.
Με τις μεταρρυθμίσεις αυτές δημιουργούνται νέες επενδυτικές ευκαιρίες τόσο στην παραγωγή και την χονδρεμπορική αγορά, όσο και στην προμήθεια ενέργειας που θα οδηγήσουν σε αναπτυξιακή πορεία για το σύνολο της οικονομίας. Είναι δεδομένο, ότι δεν υπάρχει υγιής αναπτυσσόμενη οικονομία σε καμία χώρα του κόσμου χωρίς ανάπτυξη στην ενέργεια».

Υδρογονάνθρακες
Στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, ο κ. Παπαγεωργίου σχολίασε ότι «είμαι βέβαιος, πως η πραγματοποίηση αυτών των προσδοκιών θα αλλάξει σημαντικά το οικονομικό τοπίο και τη δυναμική στη χώρα μας τα προσεχή χρόνια. Μπορεί κανείς να φανταστεί την Ελλάδα να μετατρέπεται σε κέντρο για την παροχή υπηρεσιών στο χώρο της ενέργειας; Είναι πια κάτι που φαίνεται πάρα πολύ πιθανό. Νομίζω ότι είμαστε αρκετοί σε αυτήν την αίθουσα που συμμεριζόμαστε αυτό το όραμα».
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου