Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Επιστολή ΣΠΕΦ Προς ΛΑΓΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ για ΦΠΑ, Έκτακτη Εισφορά

Σε φορολογικά θέματα που αφορούν το ΦΠΑ και την έκτακτη εισφορά αναφέρεται ο ΣΠΕΦ σε επιστολή του προς τον ΛΑΓΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ.
Πιο αναλυτικά, ο σύνδεσμος τονίζει τα εξής:
«Αξιότιμοι κύριοι Πρόεδροι
Σε συνέχεια της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου στις 30 Μαρτίου 2014 και συγκεκριμένα της Υποπαραγράφου ΙΓ3 αναφορικά με την παροχή έκπτωσης μέσω της έκδοσης Πιστωτικών Σημειωμάτων από τους παραγωγούς επί του τζίρου του 2013, οι ΛΑΓΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ υποχρεούνται στην έκδοση σχετικών ενημερωτικών σημειωμάτων για το Διασυνδεδεμένο και το ΜΔΝ αντίστοιχα. Θα θέλαμε ωστόσο να θέσουμε υπόψη σας τα κάτωθι ανακύπτοντα και επείγοντα φορολογικά θέματα:

1. Οι παραγωγοί μέχρι την 22α Απριλίου (μεσολαβεί η αργία του Πάσχα) θα χρειαστεί να υποβάλλουν στις αρμόδιες ΔΟΥ τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Με στόχο την αποφυγή εκ νέου καταβολής ΦΠΑ από τους παραγωγούς, που ούτως ή άλλως δεν έχει εισπραχθεί αλλά πλέον με το Πιστωτικό οφείλεται και να τους επιστραφεί, θεωρούμε ανυπερθέτως επιβεβλημένο οι ΛΑΓΗΕ / ΔΕΔΔΗΕ να αναρτήσουν / αποστείλουν το σχετικό ενημερωτικό για το Πιστωτικό Σημείωμα μέχρι τις 14 Απριλίου (μαζί με τα νέα μηνιαία εκκαθαριστικά π.χ. για τον ΛΑΓΗΕ), ώστε να υπάρξει ικανός χρόνος προετοιμασίας των δηλώσεων ΦΠΑ για τους παραγωγούς.
2. Σύμφωνα με την Υποπαράγραφο ΙΓ3 τα Πιστωτικά Σημειώματα αυτά καταρχήν καταχωρούνται στην χρήση του 2013, ώστε οι παραγωγοί να μην χρειασθεί να καταβάλλουν φόρο εισοδήματος αλλά και την αντιστοιχούσα προκαταβολή επί χρημάτων που τους περικόπτονται για την χρήση αυτή. Η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων για τις εταιρείες με Β’ κατηγορίας βιβλία ωστόσο λήγει την 30η Απριλίου. Συνεπώς και από αυτή την άποψη προκύπτει πως οι ΛΑΓΗΕ / ΔΕΔΔΗΕ οφείλουν να εκδώσουν τα ενημερωτικά για τα Πιστωτικά Σημειώματα άμεσα και έως 14/4/14.
3. Για τους ίδιους λόγους εμπρόθεσμης και ακριβούς υποβολής φορολογικών δηλώσεων από τους παραγωγούς οι ΛΑΓΗΕ / ΔΕΔΔΗΕ οφείλουν κατά την κρίση μας να εκδώσουν άμεσα παραστατικό και για την επαναϋπολογισμένη προκύπτουσα Εισφορά του ν. 4093 για την χρήση του 2013 στην νέα βάση κατόπιν της έκδοσης από τους παραγωγούς του προαναφερθέντος Πιστωτικού Σημειώματος. Αν και τούτο δεν αναφέρεται στον Νόμο, εκτιμούμαι ωστόσο πως ως παραστατικό οφείλει καταρχήν να υπάρχει και επιπλέον θα προλάμβανε σημαντικό αριθμό λαθών στον επαναϋπολογισμό της προκύπτουσας Εισφοράς του ν. 4093 για την χρήση του 2013.
Σε συνέχεια των ανωτέρω επειγόντων θεμάτων, παρακαλούμε για την άμεση ανταπόκριση σας.
Για τον ΣΠΕΦ με εκτίμηση,
Στέλιος Λουμάκης – Πρόεδρος
Όλγα Αγγελοπούλου – Γεν. Γραμματέας»

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου