Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Κ. Χατζηδάκης: Αισιόδοξος ότι Θα Ξεπεραστούν τα Κοινοτικά Αναχώματα για τη Μείωση του Ενεργειακού Κόστους στη Βιομηχανία

Αισιόδοξος ότι θα ξεπεραστούν κοινοτικά αναχώματα που τίθενται στη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία, εμφανίστηκε σήμερα, μετά από σύσκεψη διϋπουργικής επιτροπής στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, η διϋπουργική επιτροπή για τη βιομηχανική πολιτική συνεδρίασε υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη και με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση των υφυπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Θανάση Σκορδά, ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου, των γενικών γραμματέων Βιομηχανίας Γιώργου Στεργίου, Έρευνας και Τεχνολογίας Χρήστου Βασιλάκου, ΠΕΚΑ Κωνσταντίνου Μαθιουδάκη και του προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου.


Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι έγινε ενημέρωση από το ΥΠΕΚΑ σε σχέση με την εφαρμογή της πρωτοβουλίας που έχει αναληφθεί για μείωση του ενεργειακού κόστους και σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν σήμερα στη σύσκεψη, το ΥΠΕΚΑ διαβεβαίωσε ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΚΑ είναι αισιόδοξο σε ό,τι αφορά στο θέμα με την αντιστάθμιση και εκτιμά ότι θα εγκριθεί από την ΕΕ, ενώ αναφορικά με τη διακοψιμότητα, παρ' ότι υπάρχουν τεχνικές και νομικές δυσκολίες και ενστάσεις, εκτιμάται ότι, σύντομα, θα βρεθεί κάποιος τρόπος.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, η λύση στο θέμα δεν αποκλείεται να βρεθεί ακόμη και εντός του μήνα ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα βρίσκεται στην Ελλάδα υψηλόβαθμο στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ και θα υπάρξουν και νέες συζητήσεις με την τρόικα για το θέμα αυτό.

Όπως είναι προφανές, η μείωση του ενεργειακού κόστους, στο πλαίσιο της έγκρισης από την ΕΕ της σχετικής δέσμης μέτρων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ελληνικής βιομηχανίας.

Αναφερόμενος στα λοιπά ζητήματα που εξετάστηκαν κατά τη συνεδρίαση της διϋπουργικής επιτροπής, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι «σταθερή επιλογή της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Διότι η επιχειρηματικότητα είναι ο μοχλός για να δημιουργηθούν καινούργιες θέσεις απασχόλησης. Αυτός είναι και ο λόγος της σύστασης της διϋπουργικής επιτροπής για τη βιομηχανική πολιτική, για να υπάρχει συντονισμός μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων».

Όπως πρόσθεσε, εξετάστηκαν ακόμη, «πρώτον, η στρατηγική για την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία. Είναι κομβικής σημασίας η σύνδεση των ερευνητικών κέντρων και των πανεπιστημίων με την παραγωγή, με τη βιομηχανική δραστηριότητα στη χώρα και δεύτερον, συζητήθηκε ο νόμος πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων. Πλησιάζει η στιγμή της κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή και στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι τα τέλη Απριλίου περίπου ο νόμος πλαίσιο αυτός να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή. Πρόκειται για μια δραστική απλοποίηση της διαδικασίας των αδειοδοτήσεων. Πρόκειται για ένα μήνυμα στην επιχειρηματική κοινότητα, ότι η στάση της δημόσιας διοίκησης απέναντι στην επιχειρηματικότητα αλλάζει. Απλουστεύεται ριζικά το σύστημα αδειοδοτήσεων στην Ελλάδα. Μετά τις πρόσφατες αλλαγές που περάσαμε μέσω του πολυνόμου με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και τις παρεμβάσεις που έγιναν στο επίπεδο του ανταγωνισμού, ο νόμος αυτός συμπληρώνει τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης σε σχέση με την επιχειρηματικότητα».

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μετά τη σύσκεψη της διϋπουργικής επιτροπής «το θέμα της ενέργειας είναι εξαιρετικά σημαντικό. Ξεκίνησε η αντιμετώπιση αυτού του θέματος επειδή η ελληνική βιομηχανία βρίσκεται σε οριακό σημείο. Και αυτά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη μείωση του κόστους αποτελούν πραγματικά οξυγόνο ζωής για τις βιομηχανίες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτά τα μέτρα τώρα προσκρούουν και στις Βρυξέλλες. Η οποιαδήποτε ακύρωσή τους ή καθυστέρησή τους έχει βαριές επιπτώσεις. Θα επιφέρει καίριο πλήγμα στον ήδη τραυματισμένο παραγωγικό ιστό, θα αυξήσει την ανεργία, θα υπονομεύσει την προοπτική ανάπτυξης της οικονομίας μας. Και δεν διανοούμαι ότι μπορεί οι εταίροι μας στην Ευρώπη να αδιαφορούν γι’ αυτά. Ξέρει πολύ καλά και η Ευρώπη ότι ανάκαμψη στην Ελλάδα μπορεί να προσφέρει μόνο η παραγωγική οικονομία. Πρέπει λοιπόν σε συνεργασία με την κυβέρνησή μας και τον επιχειρηματικό κόσμο να βρεθεί επειγόντως η φόρμουλα, η τυπική φόρμουλα για να προχωρήσουν αυτά τα μέτρα και η εφαρμογή τους γιατί το ζητούμενο δεν είναι τίποτα λιγότερο από την επιβίωση της παραγωγικής μας βάσης».
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου