Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Λακκοτρύπης: Και Διεθνείς Επενδυτικοί Οργανισμοί Ενδιαφέρονται για το Βασιλικό

Το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτικών οργανισμών, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγεται και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, συγκεντρώνει ο σταθμός υγροποίησης αερίου στο Βασιλικό, τόνισε χθες ο Υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης. Ο κ. Λακκοτρύπης προέβη στην παραπάνω δήλωση, μιλώντας στο ΡΙΚ, καθώς χθες ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ, κ. Βέρνερ Χόγιερ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο χρηματοδοτικής στήριξης του έργου.

Ειδικότερα, ο κ. Χόγιερ παρέστη εχθές στην ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου για την υπογραφή της πρώτη σύμβαση χρηματοδότησης ύψους €25 εκατ. για ενισχύσεις προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Κύπρο. Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της τελετής, ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εμπλοκής της τράπεζας και στη χρηματοδότηση του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό, κατόπιν προσεκτικής μελέτης της οικονομικο-τεχνικής μελέτης του όλου έργου.

«Έχω την αίσθηση ότι μόλις καταστεί πιο συγκεκριμένη, πιθανόν να συμμετάσχουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο κ. Λακκοτρύπης, μιλώντας στην εκπομπή του ΡΙΚ «Τομές στα Γεγονότα», επισήμανε ότι οργανισμοί όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων επιδιώκουν την κερδοφορία, πράγμα που σημαίνει ότι εάν υπάρξουν και άλλες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ τότε το έργο θα καταστεί βιώσιμο. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος είχε συνάντηση με τον Βέρνερ Χόγιερ, κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα και εξετάστηκαν τρόποι με τους οποίους η ΕΤΕπ θα μπορούσε να εμπλακεί στο έργο.
Ο Γιώργος Λακκοτρύπης τόνισε πως γίνεται τεράστια προσπάθεια ώστε να επισπευτούν οι διαδικασίες και πως αν όλα πάνε καλά, τότε η ΕΝΙ-KOGAS, αναμένεται να αρχίσει γεωτρήσεις περί τα τέλη Αυγούστου.
Ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά, ότι η μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου μέσω αγωγού στην Τουρκία, δεν αποτελεί καν επιλογή, ενώ τόνισε πως χωρίς λύση του κυπριακού, ούτε και το ΦΑ του Ισραήλ θα μπορεί να μεταφερθεί στην Τουρκία για κατανάλωση.
Ερωτηθείς για το αν θα μπορούσαν να προκύψουν άμεσες επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, απάντησε θετικά, με την προϋπόθεση ότι θα προκύψουν νέες ανακαλύψεις κάτι που θα επιτρέψει να προχωρήσουν τα σχέδια και για το τερματικό. 
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου