Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Ο Μπάιντεν στο Κίεβο με «Δώρο» Τεχνογνωσία για Εξοικονόμηση Ενέργεια και Shale Gas

Με φόντο την καταρρέουσα συμφωνία της Γενεύης, ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν φτάνει στο Κίεβο ενώ Ουάσινγκτον και Μόσχα ανταλλάσσουν κατηγορίες, με απειλές για νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, ο Μπάιντεν μεταφέρει στη νέα ουκρανική κυβέρνηση τεχνογνωσία για την αύξηση της εξοικονόμησης ενέργειας και την παραγωγή αερίου σχιστών. Με το δάχτυλο στη σκανδάλη παραμένει η ανατολική Ουκρανία, όπου οι φιλορώσοι δεν φεύγουν από τα κτίρια που έχουν καταλάβει και οι πρώτες επισκέψεις των επιθεωρητών του ΟΑΣΕ φαίνεται ότι προχωρούν με δυσκολία.


Με τον αμερικανό αντιπρόεδρο να αναμένεται να επαναλάβει την στήριξη των ΗΠΑ στην ουκρανική ηγεσία, η Ουάσινγκτον προειδοποίησε ότι θα αποφάσιζε «εντός ημερών, όχι εβδομάδων» εάν θα προχωρήσει σε νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, καλώντας τη Μόσχα να «κάνει βήματα» για εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης. Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν πρόκειται να ανακοινώσει ένα πακέτο τεχνικής βοήθειας εστιασμένο στη διανομή ενεργειακής και οικονομικής βοήθειας κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στο Κίεβο, όπως δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Συγκεκριμένα, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο που μετέφερε τον Μπάιντεν στο Κίεβο, ο αξιωματούχος δήλωσε πως η βοήθεια συνίσταται κατά κύριο λόγο σε τεχνογνωσία για την αύξηση της  εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και στην παραγωγή σε ουκρανικά πεδία φυσικού αερίου και στην απόσπαση «μη συμβατικών» πόρων αερίου ( shale gas).

Τη ρητορική της Ουάσινγκτον αντιστρέφει για άλλη μία φορά η Ρωσία, ο υπουργός Εξωτερικών της οποίας Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι «αντί να μας δίνουν τελεσίγραφα, καλούμε τους Αμερικανούς να αναλάβουν πλήρη ευθύνη για τις δυνάμεις που εγκατέστησαν στο Κίεβο».

Η κατάσταση στο ίδιο το έδαφος της ανατολικής Ουκρανίας είναι ακόμη λιγότερο ευοίωνη: Οι φιλορώσοι ένοπλοι δεν έχουν δώσει καμία ένδειξη ότι προτίθενται να αποχωρήσουν από τα κτίρια που έχουν καταλάβει, λέγοντας πως το πρώτο βήμα για την εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης πρέπει να την κάνει η άλλη πλευρά.

Τμήμα της συμφωνίας είναι επίσης η ανάπτυξη ομάδας παρατηρητών του Οργανισμού Ανάπτυξης και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), σημείο στο οποίο επίσης οι εξελίξεις κινούνται με μεγάλη βραδύτητα.

Ο Μαρκ Έθερινγκτον, αξιωματούχος του ΟΑΣΕ, είχε την πρώτη του συνάντηση με τον αρχηγό των φιλορώσων στο Σλαβιάνσκ, τον ανακηρυχθέντα «δήμαρχο» Βιατσεσλάβ Πονομάριοφ. Ο Έθερινγκτον δεν έδειξε, όπως αναφέρει το Reuters, στις δηλώσεις του τι απάντηση όταν ρώτησε τον Πονομάριοφ εάν σκοπεύει να εφαρμόσει τη συμφωνία για αποχώρηση.

Ο δεύτερος είπε μετά τη συνάντηση πως «δεν διαπραγματευτήαμε, συνομιλήσαμε, τους είπαμε τις θέσεις μας, τι συμβαίνει εδώ, και μας είπαν τι σκοπεύουν να κάνουν».

Ολόκληρο το Σλαβιάνσκ φαίνεται ότι έχει μετατραπεί σε οχυρωμένη ζώνη. Σύμφωνα με αναφορές δυτικών διπλωματών που επικαλείται η Washington Post, ένοπλοι εμπόδισαν ομάδα του ΟΑΣΕ να μετακινηθεί στην περιφέρεια του Ντονέτσκ.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου