Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Αποτυχία της ΕΕ η Ματαίωση Κατασκευής του Nabucco, Λέει τ. Υπουργός Άμυνας της Αυστρίας σε Ομιλία του στην Αθήνα

Στις εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου επικεντρώθηκε η διάλεξη που έδωσε ο δρ. Βέρνερ Φασλάμπεντ (Dr. Werner Fasslabend), τ. υπουργός Άμυνας της Αυστρίας (1990- 2000), Πρόεδρος του Austrian Institute for European and Security Policy (AIES), ως προσκεκλημένος σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Συνδέσμου ΑΕ και ΕΠΕ. 

Ο δρ. Φασλάμπεντ υποστήριξε ότι ο χώρος που περιβάλλει την Ελλάδα είναι εξαιρετικά ασταθής αλλά και σημαντικός για το διεθνές σύστημα. Γι΄ αυτό τον λόγο, προέτρεψε την Ελλάδα να σπεύσει να διευθετήσει τις διαφορές της με την Τουρκία και τη FYROM, χρησιμοποιώντας ως κύριο μοχλό την οικονομική διπλωματία, τις οικονομικές συνεργίες και την εξωστρέφεια της οικονομίας της. 


Χαρακτήρισε, δε, ως αποτυχία για την ΕΕ τη ματαίωση της κατασκευής του αγωγού Nabucco για τη μεταφορά, μέσω της Ουγγαρίας και της Αυστρίας, του Αζέρικου φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χώρες που έχουν μεγάλες πιθανότητες στα επόμενα χρόνια να διευρύνουν με δυναμικό τρόπο την οικονομική και πολιτική τους ισχύ είναι το Πακιστάν στη Νότιο Ασία, η Ρωσία-αν και η δημογραφική της εξέλιξη δεν την ευνοεί- στην Ανατολική Ευρώπη, το Ιράν και η Τουρκία στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.

Παρόλα αυτά, η Τουρκία θα πρέπει προηγουμένως να έχει επιλύσει το Κουρδικό πρόβλημα, να μην έχει υπονομευθεί και αποσταθεροποιηθεί το πολιτικό της σύστημα και να έχει αποκαταστήσει μια λειτουργική σχέση με την ΕΕ, καθώς οι άμεσες προοπτικές ένταξής της ως πλήρους μέλους έχουν εξασθενήσει αρκετά. Τέλος, εκτίμησε ότι η οικονομική ενδυνάμωση της Κίνας αργά ή γρήγορα θα την οδηγήσει σε περισσότερο έντονη στρατιωτική παρουσία στον χώρο της Ανατολικής Ασίας, καταστώντας την ευρύτερη περιοχή της Κινεζικής Θάλασσας την πιο επικίνδυνη του κόσμου, μαζί με εκείνη της Μέσης Ανατολής.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου