Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Ρουμανία: «Αν Δεν Εκμεταλλευτούμε το Σχιστολιθικό μας Αέριο, Καταδικαζόμαστε σε Ενεργειακή Εξάρτηση Από τη Ρωσία»

Αν η Ρουμανία δεν προχωρήσει στην εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου, θα είναι αναγκασμένη να το εξασφαλίσει από τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, Βίκτορ Πόντα, σχολιάζοντας τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του προγραμματισμού εξερεύνησης και εξόρυξης σχιστολιθικού φυσικού αερίου στη χώρα.


"Χθες πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις κατά της εξόρυξης σχιστολιθικού φυσικού αερίου και θεωρώ ότι είναι ένα ζήτημα που πρέπει να συζητήσουμε πολύ σοβαρά. Λοιπόν, εάν δεν έχουμε φυσικό αέριο από εγχώρια παραγωγή, από πού μπορούμε να το πάρουμε; Από τη Ρωσία. Υπό τις παρούσες συνθήκες θεωρώ ότι κάθε διαμαρτυρία θα πρέπει να έχει έναν σκοπό και νομίζω πως όποια σοβαρή συζήτηση σε κάθε ζήτημα είναι χρήσιμη" σημείωσε ο κ. Πόντα, προσθέτοντας ότι ο ίδιος παίρνει "πολύ σοβαρά" τη συζήτηση για το σχιστολιθικό φυσικό αέριο. Περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις διοργάνωσαν χθες σε διάφορες πόλεις της Ρουμανίας διαδηλώσεις κατά της εξόρυξης σχιστολιθικού φυσικού αερίου. 

Περισσότεροι από 500 περιβαλλοντολόγοι διαδήλωσαν στο Βασλούι (ανατολική Ρουμανία) και πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης, καλώντας τους κατοίκους της να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. Περίπου 150 άτομα διαδήλωσαν στην πλατεία Πανεπιστημίου στο κέντρο του Βουκουρεστίου, ζητώντας από το Κοινοβούλιο και την Κυβέρνηση να εγκρίνουν ένα νόμο που θα απαγορεύει την υδραυλική ρωγμάτωση (fracking) στην εξερεύνηση και εκμετάλλευση των μη συμβατικών υδρογονανθράκων, του σχιστολιθικού φυσικού αερίου περιλαμβανομένου.

Οι διαδηλωτές απαίτησαν, επίσης, να ακυρωθούν οι αποφάσεις, με τις οποίες η κυβέρνηση ενέκρινε τις συμφωνίες εξερεύνησης σχιστολιθικού φυσικού αερίου. Περίπου 100 άτομα πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κλουζ-Ναπόκα ( κεντρική δυτική Ρουμανία).

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου