Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Υποψίες του ΙΕΑ ότι το Ιράν Ξεπέρασε το Επίπεδο Εξαγωγών Αργού που Ορίζουν οι Κυρώσεις

Την υποψία ότι το Ιράν ξεπέρασε τον Μάρτιο και, μάλιστα, για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, το όριο εξαγωγών πετρελαίου που του επιτρέπουν οι κυρώσεις της Δύσης, διατυπώνει το ΙΕΑ στην νέα μηνιαία έκθεσή του για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου , η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα.
Όπως αναφέρει η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας του μηνός Απριλίου, το Ιράν εξήγαγε 1,65 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα τον Φεβρουάριο και πιθανότατα να προχώρησε και τον μήνα Μάρτιο σε ανάλογης ποσότητας εξαγωγές. «Τα προκαταρκτικά στοιχεία του Μαρτίου δείχνουν ότι οι εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου στις χώρε εντός και εκτός ΟΟΣΑ έπεσαν στα επίπεδα των 1,05 εκατ. βαρελιών την ημέρα, ωστόσο το νούμερο αυτό πιθανόν να αναθεωρηθεί ανοδικά πλησιάζοντας τα επίπεδα του Φεβρουαρίου, καθώς, όπως αναφέρεται στην έκθεση, ο ΙΕΑ έχει λάβει πληρέστερα στοιχεία.

Όπως υπενθυμίζει το σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, η ενδιάμεση συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, οι ιρανικές εξαγωγές αργού δεν μπορούν να ξεπερνούν, κατά μέσο όρο, το 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα για έξι μήνες, ως τις 20 Ιουλίου 2014, ωστόσο οι αποστολές φορτίων πετρελαίου έχουν ξεπεράσει το όριο αυτό.
Η αμερικανική κυβέρνηση, πάντως, θεωρεί ότι οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν θα μειωθούν τους επόμενους μήνες και, τελικά, ως τον Ιούλιο θα βρίσκονται εντός του ορίου. Ωστόσο, υπάρχουν φωνές, όπως αυτή του Αντουάν Χαλφ, επικεφαλής του τμήματος βιομηχανίας και αγορών πετρελαίου του ΙΕΑ, οι οποίες αμφισβητούν την αισιοδοξία της κυβέρνησης Ομπάμα και θεωρούν ότι η χαλάρωση των κυρώσεων έκανε τις κινήσεις του Ιράν πιο τολμηρές: «Το Ιράν δοκιμάζει τα όρια του καθεστώτος των κυρώσεων», τονίζει ο Χαλφ.
Στους εισαγωγείς ιρανικού πετρελαίου, για τον μήνα Μάρτιο, περιλαμβάνονταν η Αλβανία και η Συρία, καθώς και χώρες που είναι τακτικοί αγοραστές ποσοτήτων αργού από την Τεχεράνη, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Τουρκία, σύμφωνα με τον ΙΕΑ.
Πάντως, η μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης προέρχεται από την Ινδία, όπου τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ότι εισαγωγές είχαν αυξηθεί τον Μάρτιο κατά 70.000 βαρέλια ημερησίως, φτάνοντας συνολικά τα 335.000 βαρέλια ημερησίως. «Αυτή είναι μια απότομη αύξηση της περίπου κατά 80 τοις εκατό πάνω από τα επίπεδα των 190.000 βαρελιών την ημέρα το 2013» ανέφερε η έκθεση, σημειώνοντας ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πρόσφατα είχαν επισκεφθεί την Ινδία για να συζητήσουν το υψηλό επίπεδο της χώρας των ιρανικών εισαγωγών.

Ωστόσο, ο κ. Χαλφ θεωρεί ότι το Ιράν δύσκολα θα διατηρήσει τις εξαγωγές στα επίπεδα του Φεβρουαρίου, επειδή τα αποθέματα πετρελαίου σημειώνουν πτώση. 
«Κάποιες από τις ποσότητες πετρελαίου φαίνεται να έχουν ληφθεί από πλωτές εγκαταστάσεις αποθήκευσης, οι οποίες φαίνεται να μειώθηκαν κατά περίπου 10 εκατ. βαρέλια το Φεβρουάριο», είπε.

Στόχος του Ιράν είναι, αν καταφέρει να επιτύχει μια συμφωνία για άρση των κυρώσεων και να προσελκύσει δυτικές πετρελαϊκές εταιρείες να βοηθήσουν στην ανάπτυξη πεδίων, να αυξήσει γρήγορα την παραγωγή του από τα σημερινά επίπεδα των 2,80 εκατ. βαρελιών την ημέρα.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου