Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Πούτιν προς Ουκρανία: Σας Δίνουμε Προθεσμία Ενός Μηνός για να Εξοφλήσετε τις Οφειλές σας για το Αέριο

H Ρωσία δεν έχει τη δυνατότητα να σταματήσει την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου, δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία με την Ουκρανία για τη διέλευση του φυσικού αερίου. Επίσης, έδωσε στο Κίεβο προθεσμία ενός μηνός για την αποπληρωμή των οφειλών του για το φυσικό αέριο, ωστόσο, προειδοποίησε πως, μετά την παρέλευσή του, η Ρωσία θα κινηθεί απαιτώντας προπληρωμή.
«Πουλάμε φυσικό αέριο σε ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες καλύπτουν περί το 30% έως 35% των αναγκών τους με αέριο από τη Ρωσία. Μπορούν να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό αέριο; Κατά τη γνώμη μου, είναι αδύνατον», τόνισε.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας πρόσθεσε ότι η διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας είναι ο πιο επικίνδυνος παράγοντας του συστήματος τροφοδοσίας της Ευρώπης.

Θέτοντας δε χρονική προθεσμία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα είναι διατεθειμένη να περιμένει ένα μήνα για την αποπληρωμή του ουκρανικού χρέους. Μετά την παρέλευση, όμως, αυτού του διαστήματος, θα κινηθεί απαιτώντας προπληρωμή του φυσικού αερίου.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο Πούτιν είχε προειδοποιήσει με επιστολή του τους ευρωπαίους ηγέτες με διακοπή της ροής του φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, εάν το Κίεβο δεν αποπληρώσει τα χρέη του για την αγορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία, γεγονός που θα σημάνει τη διακοπή της ροής φυσικού αερίου και προς την Ευρώπη
Απαντώντας στην επιστολή, η Ευρωπαϊκή Ένωση διεμήνυσε, με ανακοίνωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ότι είναι πρόθυμη να διεξαγάγει συνομιλίες με τη Μόσχα για το θέμα.
«Πιστεύουμε ότι αυτή η προσέγγιση παραπέμπει στην πλέον χρήσιμη διαδικασία με την Ρωσική Ομοσπονδία και άλλες πλευρές», αναφέρεται στην ανακοίνωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα μετά και τις νέες δηλώσεις Πούτιν σχετικά με το φυσικό αέριο στη ρωσική τηλεόραση.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου