Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Πλωτούς Πυρηνικούς Σταθμούς για Μεγαλύτερη Ασφάλεια Προτείνει το ΜΙΤ

Στο ατύχημα της Φουκουσίμα το 2011, η βλάβη στους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού δεν προκλήθηκε από τον ίδιο τον σεισμό, αλλά από το νερό που εισέρευσε εξαιτίας του τσουνάμι. Για τον λόγο αυτό, επιστήμονες του αμερικανικού ΜΙΤ προτείνουν στο μέλλον πυρηνικούς αντιδραστήρες, οι οποίοι θα βρίσκονται επάνω σε πλωτές εξέδρες, όπως αυτές του πετρελαίου, ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος από ανάλογα περιστατικά και φυσικές καταστροφές.
Ένα πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι θα υπάρχει άφθονο θαλασσινό νερό για την ψύξη του αντιδραστήρα σε περίπτωση ανάγκης. Σύμφωνα με τους εμπνευστές, οι σχετικές εξέδρες και οι αντιδραστήρες θα κατασκευάζονται σε ναυπηγεία και θα ρυμουλκούνται στις θέσεις τους, σε κοντινή ή και μεγαλύτερη απόσταση από την ξηρά, ενώ να συνδέονται εύκολα με το δίκτυο ηλεκτρισμού με υποθαλάσσια καλώδια.
Επίσης, οι πλωτοί πυρηνικοί σταθμοί θα αντέχουν στους σεισμούς, αλλά και στα τσουνάμι, γεγονός που έχει σημασία για την περίπτωση σεισμογενών χωρών, όπως η Ιαπωνία. Τέλος, ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι ότι δεν χρειάζεται να δεσμεύεται μεγάλη έκταση στην ξηρά για την κατασκευή των σταθμών.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου