Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2016

ΓΕΝΟΠ: Στο Υπερταμείο το 17% της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ - «Σήμα Κινδύνου» για τη Λιγνιτική Ηλεκτροπαραγωγή

Όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους εργαζόμενους, τη ΔΕΗ και την ενέργεια, έβαλαν στο τραπέζι του διαλόγου η ΓΕΝΟΠ και τα συνδικάτα του Ομίλου ΔΕΗ, κατά τη συνάντησή τους, την περασμένη Τετάρτη, με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη, έτσι ώστε να μπει ένας δυναμικός σχεδιασμός και ένας προγραμματισμός που θα επιτρέψουν την από κοινού,καλύτερη διεκδίκηση ζητημάτων και τη δρομολόγηση λύσεων για μία σειρά θεμάτων που ταλανίζουν την περιοχή και όχι μόνο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ.
Σε συνέχεια προηγούμενων, ενεργειών, συζητήσεων, επαφών και δράσεων, συμφωνήθηκαν τα ακόλουθα:

- Να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΝ κ. Σκουρλέτη, προκειμένου να τεθούν στην πολιτική ηγεσία όλα τα θέματα έτσι όπως έχουν συζητηθεί σε τοπικό επίπεδο όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Για το θέμα αυτό, η Περιφέρεια θα αναλάβει να ενημερώσει τους βουλευτές της περιοχής, ώστε να συμμετέχουν στη συνάντηση με τον υπουργό.
- Να απαιτηθεί η άμεση επαναφορά του 17% των μετοχών της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο.
- Να διεκδικηθεί η παράταση λειτουργίας των μονάδων της περιοχής (έπειτα από την ένταξή τους στο άρθρο 33 Οδηγία που αφορά στο καθεστώς παρέκκλισης περιορισμένης διάρκειας, για τη χρονική περίοδο από 01.01.2016 – 31.12.2023) επί 32.000 ώρες αντί για 17.500 ώρες, «έτσι ώστε να αποσοβηθεί ένας ακόμα παράγοντας που θα βάλει ταφόπλακα στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή.»
- Να απαιτηθεί/διεκδικηθεί η κατάργηση του τέλους λιγνίτη, σε αντιστοιχία με την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο.
Τα θέματα που αυτή τη στιγμή «τρέχουν» στον τομέα της ενέργειας και αφορούν στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, είναι ζωτικής σημασίας, αφού είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη προοπτική της περιοχής, τη βιωσιμότητα και λειτουργία της ίδιας της Επιχείρησης, τονίζει η ΓΕΝΟΠ.
Στην ανακοίνωση, υπογραμμίζεται ακόμα ότι «απαίτηση των συνδικάτων και των φορέων είναι να δουν, άμεσα, δείγματα καλής θέλησης από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό», καθώς «σε διαφορετική περίπτωση η ενδεχόμενη έλευσή του στην περιοχή, προκειμένου να εγκαινιάσει την μονάδα Πτολεμαΐδα V, θα εκτιμηθεί ως μία ενέργεια άνευ ουσίας που γίνεται για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους και συνεπώς είναι μη αποδεκτή.»

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου