Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Θα Σταματήσουν να Συγκεντρώνονται οι Τόκοι για τον Πυρηνικό Σταθμό Μπέλενε;

Η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τεμενούζκα Πετκόβα, πήγε την Πέμπτη στη Μόσχα για να συναντηθεί με εκπροσώπους της διοίκησης της ρωσικής κρατικής επιχείρησης Ατομικής Ενέργειας Rosatom, η οποία, τον Ιούνιο, ως ιδιοκτήτης της Atomstroyexport, κέρδισε την δίκη κατά της Εθνικής Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΕΕΗ), στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο. 
Έτσι, η ΕΕΗ θα πρέπει να πληρώσει 620 εκατομμύρια ευρώ για τον εξοπλισμό του Πυρηνικού Σταθμού Μπέλενε, την κατασκευή του οποίου ακύρωσε η Βουλγαρία.
Εν συντομία, το αποτέλεσμα της επίσκεψης αυτής είναι, ότι η βουλγαρική και η ρωσική πλευρά θα προχωρήσουν στην σύσταση κοινής ομάδας εργασίας, η οποία θα εξετάσει τις επιλογές για το σχέδιο Μπέλενε. Κι εδώ ακριβώς βρίσκονται οι αποχρώσεις. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, οι ειδικοί θα πρέπει να αρχίσουν να αναζητούν, το συντομότερο δυνατό, μια λύση η οποία να συμφέρει και τις δύο πλευρές. 
Σύμφωνα με τον Κίριλ Κομάροφ, πρώτο αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της Rosatom, η εταιρεία είναι έτοιμη να συζητήσει με τους Βούλγαρους εταίρους τις πιθανές επιλογές για την διευθέτηση της κατάστασης, σύμφωνα με τα συμφέροντα και των δύο χωρών, αλλά μόνο στο πλαίσιο της αναγκαιότητας της ταχύτερης αποπληρωμής του βουλγαρικού χρέους μέχρι τα τέλη του έτους.
Η θέση της ρωσικής πλευράς αποκλείει την πολυπόθητη βουλγαρική επιλογή για μια αμοιβαία συμφωνία για την πώληση του εξοπλισμού σε κάποια άλλη χώρα. 
Η Τεμενούζκα Πετκόβα εξήγησε στον εξήγησε στον Κίριλ Κομάροφ, ότι η βουλγαρική κυβέρνηση βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έγκριση των κρατικών ενισχύσεων για την ΕΕΗ, με τη μορφή άτοκου δανείου. Αυτή η γραφειοκρατική διαδικασία θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο μήνες, αλλά οι τόκοι υπερημερίας (167 χιλιάδες ευρώ) συνεχίζουν να συγκεντρώνονται. 
Αυτό είναι που πονάει τον αναπληρωτή πρωθυπουργού Τόμισλαβ Ντόντσεφ, ο οποίος εξήγησε ότι το πιο σημαντικό απ’ όλα, είναι να σταματήσουν να μετρούν οι τόκοι, οι οποίοι θα φτάσουν στα 61 εκατομμύρια ευρώ στα τέλη του έτους. Ο Τομισλάφ Ντόντσεφ είπε ότι θα αναζητήσει τρόπο για την κατασκευή του Πυρηνικού Σταθμού Ενέργειας Μπέλενε, μέσω της διαδικασίας αποκρατικοποίησης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ρωσική πλευρά έχει εγκρίνει την πρότασή του αυτή. Ίσως είναι έτσι, αλλά θα πρέπει πρώτα να πληρώσουμε το χρέος, το οποίο έχει φτάσει στα 630 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι βλέπουν οι Ρώσοι την κατάσταση κι όχι όπως προτείνει η Βουλγαρία- να πληρώσει πρώτα 400 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του έτους και το υπόλοιπο σε δύο εξάμηνες δόσεις. Ο χρόνος κυλά αμετάκλητα. Ας ελπίσουμε ότι στις Βρυξέλλες το βλέπουν!

(Πηγή: Βουλγαρική Ραδιοφωνία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου