Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Την Έξοδο της από Project LNG στον Καναδά Αξίας 27 Δις Δολαρίων Σχεδιάζει η Petronas

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Μαλαισίας, Petroliam Nasional Bhd, εξετάζει την πώληση του πλειοψηφικού μεριδίου που κατέχει σε project για μονάδα LNG στον Καναδά, συνολικής αξίας 27 δισ. δολαρίων, όπως λένε πηγές της εταιρείας, σύμφωνα με το Reuters.
Η Petronas εξετάζει διάφορες εναλλακτικές επιλογές, καθώς η μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου από τα μέσα του 2012 έχουν πλήξει την κερδοφορία της και έχουν οδηγήσει σε μείωση των δαπανών και των θέσεων εργασίας στον όμιλο. 

Επιπλέον, εγείρονται αμφιβολίες για την οικονομική βιωσιμότητα του καναδικού project, το οποίο χρειάστηκε τρία χρόνια για να εγκριθεί λόγω των ανησυχιών για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς οι τιμές του LNG έχουν υποχωρήσει πάνω από 70% τα δύο τελευταία έτη.
Οι καναδικές αρχές άναψαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το «πράσινο φως» για το έργο, ύψους 27,34 δισ. δολαρίων. Τα στέλεχη της εταιρείας θα εξετάσουν τις 190 προϋποθέσεις που τέθηκαν από τις καναδικές αρχές για την έγκριση του έργου, πριν εξετάσουν τα επόμενα βήματα τους.
Η Petronas εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης του μεριδίου της εδώ και μήνες, όταν κατέστη προφανές ότι το έργο θα εγκριθεί, αλλά δεν έχει λάβει ακόμα την τελική της απόφαση. Άλλες επιλογές εξετάζονται επίσης, όπως το «πάγωμα» της υλοποίησης του project. Μειοψηφικά  ποσοστά στο έργο έχουν εταιρείες από την Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία και το Μπρούνεϊ.
Η μονάδα LNG της Petronas δεν είναι η μοναδική στην περιοχή της Βρετανικής Κολομβίας, στον Καναδά, που παρουσιάζει καθυστερήσεις. Τον Ιούλιο η Royal Dutch Shell και οι εταίροι της μετέθεσαν για αργότερα την απόφαση κατασκευής μονάδας εξαγωγών LNG, ενώ η Chevron έχει αναβάλει την προγραμματισμένη για το 2017 έναρξη κατασκευής του Kitimat LNG project.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου