Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

ΙΕΑ: Η Μείωση των Τιμών Αερίου Δίνει στην Τουρκία την Ευκαιρία για Διαφοροποίηση Πηγών

Την ενεργειακή πολιτική της Τουρκίας αναλύει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας σε έκθεση που δημοσίευσε σήμερα. Η νέα έκθεση του ΙΕΑ, με τίτλο “ Energy Policies of IEA Countries: Turkey 2016 Review”, τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι σε σύγκριση με την προηγούμενη επισκόπηση του 2009, η εξάρτηση της χώρας σχετικά με τη χρήση του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί σε συνδυασμό με την άνοδο των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, αυτό σημαίνει ότι η τουρκική οικονομία είναι ολοένα και περισσότερο εκτεθειμένη στην αστάθεια των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Ωστόσο, όπως επισήμανε και ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ, ο Τούρκος Φατίχ Μπιρόλ, η χώρα, η οποία εμφανίζει συνεχώς αυξανόμενη ενεργειακή ζήτηση, έχει μια μοναδική ευκαιρία να αξιοποιήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που διαθέτει, καθώς και να αναπτύξει περαιτέρω την εξοικονόμηση ενέργειας και τη διαφοροποίηση στο ενεργειακό μίγμα της.
Ειδικότερα, η Τουρκία στοχεύει στην προώθηση μιας μακροχρόνιας βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης , ενώ και ο ΙΕΑ καλεί τις αρχές της χώρας να ορίσουν μια μακροπρόθεσμη ατζέντα ενεργειακής πολιτικής με ορίζοντα το 2030. Μάλιστα, λόγω των μειωμένων παγκόσμιων τιμών αερίου, και ιδιαίτερα του LNG, η Τουρκία έχει τώρα την δυνατότητα ακόμη μεγαλύτερης διαφοροποίησης πηγών αερίου, οικοδόμησης μιας ανταγωνιστικής αγοράς για το προϊόν, ενώ μπορεί, επιπλέον, να προχωρήσει τα σχέδιά της για την δημιουργία ενός κόμβου φυσικού αερίου στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει το 40% της ηλεκτροπαραγωγής της Τουρκίας και η ζήτηση φυσικού αερίου έχει υπερδιπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, ξεπερνώντας την ανάπτυξη της ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο ΙΕΑ καλεί την Τουρκία να ολοκληρώσει την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, προκειμένου να προσελκύσει αναγκαίες επενδύσεις. Επίσης, η μελέτη “ Energy Policies of IEA Countries: Turkey 2016 Review” τονίζει ότι η Τουρκία θα πρέπει να συστήσει ανεξάρτητους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς, ανταγωνιστικές αγορές χονδρικής, και να διαμορφώσει το κατάλληλο περιβάλλον για σύγχρονες και αξιόπιστες υποδομές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού.
Τέλος, η συγκεκριμένη μελέτη αναλύει τις προκλήσεις της ενεργειακής πολιτικής που αντιμετωπίζει η χώρα και παρέχει συστάσεις για περαιτέρω βελτιώσεις της συγκεκριμένης πολιτικής. Σκοπός της είναι να καθοδηγήσει την Τουρκία προς ένα ασφαλές, βιώσιμο και οικονομικά προσιτό ενεργειακό μέλλον.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου