Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Ενέκρινε Ομόφωνα η ΕΕ τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα - Στις 5 Οκτωβρίου για Κύρωση Από την Ελληνική Βουλή

Οι 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή, έδωσαν το πράσινο φως για την επικύρωση της συμφωνίας του Παρισιού κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, και πλέον είναι κοντά στην έναρξη ισχύος της, σύμφωνα με επίσημες πηγές.
Από ελληνικής πλευράς, στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος που διεξήχθη χθες, Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, συμμετείχε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης. Η εισαγωγή της συμφωνίας στην ελληνική Βουλή για κύρωση θα πραγματοποιηθεί στις 5 Οκτωβρίου.

Η συμφωνία για την προστασία του πλανήτη από την υπερθέρμανση εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Περιβάλλοντος των 28, αλλά τυπικά θα πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα. «Όλα τα κράτη-μέλη έδωσαν πράσινο φως στην πρόωρη επικύρωση της συμφωνίας του Παρισιού από την Ε.Ε. Αυτό που κάποιοι νόμιζαν αδύνατο είναι πλέον πραγματικό», δήλωσε μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Ειδικότερα, σκοπός του Συμβουλίου ήταν η προετοιμασία των ευρωπαϊκών θέσεων ενόψει της 22ης Συνόδου των Μερών που θα λάβει χώρα στο Μαρακές του Μαρόκου τον ερχόμενο Νοέμβριο και όπου θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Παρά τις επιμέρους αντιθέσεις και διαφορετικές οπτικές, στο Συμβούλιο Υπουργών συμφωνήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση να εκπροσωπηθεί με ενιαία φωνή προκειμένου να έχει μια ισχυρή παρουσία και να μπορέσει, για ακόμα μια φορά, να πρωταγωνιστήσει στις προσπάθειες δημιουργίας ενός ισχυρού νομικά δεσμευτικού νομικού εργαλείου για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, συμφωνήθηκε τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα έχουν κυρώσει έως την 7η Οκτωβρίου τη Συμφωνία των Παρισίων, να ενημερώσουν από κοινού τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, έτσι ώστε να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία πριν από την έναρξη της Συνόδου του Μαρακές.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσιρώνης ενημέρωσε ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει την κύρωσή της με την εισαγωγή στην ολομέλεια της Βουλής, την 5η Οκτωβρίου.
Με την κίνηση της Ε.Ε. οι χώρες που έχουν επικυρώσει τη συμφωνία ανέρχονται σε 61 και παράγουν το 48% των ρύπων παγκοσμίως, όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, κάτι που σημαίνει ότι η συμφωνία βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα του να γίνει πραγματικότητα.
Τη συμφωνία έχουν ήδη εγκρίνει Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα, που αντιπροσωπεύουν το 38% των παγκόσμιων εκπομπών.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου