Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2016

Ίδρυση Συνεταιρικού Κέντρου Διανομής Ρεύματος με τους Ε/κ, Ζητούν τα Κατεχόμενα

Η συμφωνία κατεχομένων-Τουρκίας, δήλωσε ο «υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας» Σουνάτ Ατούν, περιλαμβάνει και το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, σημειώνοντας ότι οι προηγούμενες «κυβερνήσεις» δεν είχαν κάνει κάποιο βήμα και οι σεισμογραφικές ερευνητικές εργασίες θα συνεχίσουν από εκεί που είχαν μείνει. Σε άρθρα της συμφωνίας, είπε, καθορίζονται τα σχέδια στους τομείς των εγκαταστάσεων των υποδομών πετρελαίου και φυσικού αερίου, της συντήρησης και της πώλησης παραγώγων πετρελαίου.
Όπως ανέφερε, για την παραγωγή ενέργειας χρησιμοποιούν τώρα πετρέλαιο που είναι το πιο ρυπαρό και μη βιώσιμο σύστημα που υπάρχει. Την ερχόμενη βδομάδα, πρόσθεσε, θα συσταθεί μία κοινή ομάδα εργασίας με την Τουρκία για τα θέματα που αφορά η συμφωνία και θα αρχίσει δουλειά το συντομότερο δυνατό.

Δεν βλέπει, είπε, οποιοδήποτε κίνδυνο ως προς την «Αρχή Ηλεκτρισμού», δηλώνοντας ότι θα έχουν το 50% των κερδών, χωρίς την ανάμιξη των δημοσιονομικών πουθενά. Δήλωσε ακόμη ότι για τη συμφωνία λήφθηκε η γνωμάτευση της «Γενικής Εισαγγελίας» και δεν τίθεται θέμα «αντισυνταγματικότητας».

Ο κ. Ατούν υπενθύμισε ότι μετά την έκρηξη το 2011 στο Μαρί, η «Νότια» Κύπρος αγόρασε ηλεκτρισμό από τρία σημεία από το ψευδοκράτος και κάλεσε την ε/κ -όπως είπε- διοίκηση: «Ελάτε να ιδρύσουμε ένα συνεταιρικό κέντρο διανομής, να ενοποιηθούμε με την Τουρκία και να μοιραστούμε με αυτούς την ενέργεια».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ατούν είπε ότι δεν είναι της στιγμής να μιλήσει για τη χρονική περίοδο που χρειάζεται για να εξασφαλιστεί η ηλεκτρική ενέργεια με καλώδια, ενώ σε άλλη ερώτηση δήλωσε ότι οι ανάγκες του ψευδοκράτους σε ηλεκτρική ενέργεια ανέρχονται στο 1.5 δισ. kw/h, εξηγώντας ότι αν με το σύστημα καλωδίου εξασφαλιστεί περισσότερη ποσότητα τότε θα μειωθεί η ανάγκη σε πετρέλαιο και θα μειωθούν και οι τιμές.

(philenews.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου