Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

«Φουσκώνει» το Τέλος Υπέρ ΑΠΕ;

Η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, του τέλους υπέρ των ΑΠΕ, στους καταναλωτές ηλεκτρισμού στη Μέση Τάση και σε ορισμένα αγροτικά τιμολόγια είναι σύμφωνα με πληροφορίες ένα από τα σενάρια που εξετάζονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας, προκειμένου να αξαλειφθούν τα ελλείμματα του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ, αλλά και για τον εξορθολογισμό του όλου συστήματος.
Ας σημειωθεί ότι το καθεστώς των ΑΠΕ και του ΕΤΜΕΑΡ εξακολουθούν να βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των δανειστών, οι οποίοι δεν θεωρούν επαρκή τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής και ζητούν πρόσθετες παρεμβάσεις. Μάλιστα, στο ζήτημα του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ, για την εξάλειψη του οποίου το υπουργείο έχει ζητήσει παράταση ως το τέλος του 2017, οι δανειστές φαίνεται να επιμένουν στην αρχική δέσμευση της χώρας, όπως έχει αποτυπωθεί στη συμφωνία του Μαΐου, για μηδενισμό του ελλείμματος στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2017.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το όλο θέμα απασχόλησε και τη χθεσινή συνεδρίαση του EuroworkingGroup.
Aν οι Θεσμοί δεν δώσουν την παράταση, στην οποία προσβλέπει το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας, τότε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα για το κλείσιμο του ελλείμματος, το οποίο χωρίς τις παρεμβάσεις δείχνει να διαμορφώνεται σε ποσό άνω των 200 εκατ. ευρώ στο τέλος του χρόνου.
Κύκλοι προσκείμενοι στον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη τονίζουν ότι το υπουργείο είναι αντίθετο στην επιβάρυνση των οικιακών καταναλωτών από ενδεχόμενη αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, μίας χρέωσης που εμπεριέχεται σε όλα τα τιμολόγια ηλεκτρισμού. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η εσωτερική ανακατανομή της χρέωσης του ΕΤΜΕΑΡ μεταξύ των διαφόρων χρηστών, με έμφαση τους καταναλωτές της Μέσης Τάσης (επιχειρήσεις) και τα αγροτικά τιμολόγια. Το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπής Αερίων Ρύπων είναι ο βασικός «τροφοδότης» του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, μέσω του οποίου αποζημιώνονται οι παραγωγοί ηλεκτρισμού από ΑΠΕ.
Παράλληλα, με το ΕΤΜΕΑΡ εκκρεμεί και η ολοκλήρωση των αποφάσεων της ΡΑΕ για την εφαρμογή του νέου μέτρου -το οποίο θεσπίστηκε τον Αύγουστο στον νόμο για το νέο καθεστώς των ΑΠΕ- όσον αφορά στην επιβάρυνση των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας με ένα μέρος από το έξτρα κόστος των ΑΠΕ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και για το ζήτημα αυτό οι Βρυξέλλες έχουν διατυπώσει ορισμένες ενστάσεις, καθώς συνολικά θεωρούν ότι οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει για τις ΑΠΕ δεν είναι επαρκείς. Τροπολογία που εξέταζε να καταθέσει το υπουργείο στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα τελικώς κρίθηκε ότι δεν χρειαζόταν σε εκείνη τη φάση, δεν αποκλείεται όμως τελικώς να υπάρξει νέα νομοθετική παρέμβαση.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου