Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Δωρεάν Δικαιώματα Ρύπων Διεκδικεί η Ελλάδα

Ένα πρώτο βήμα για την εγγραφή της Ελλάδας στις χώρες που θα λαμβάνουν δωρεάν δικαιώματα ρύπων, έγινε εχθές στο Ευρωκοινοβούλιο, με την υπερψήφιση στην Επιτροπή Βιομηχανίας και Ενέργειας σχετικής τροπολογίας.
Ωστόσο αυτή για να εφαρμοστεί, θα πρέπει να εγκριθεί και από την Επιτροπή Περιβάλλοντος (8 Δεκεμβρίου), προκειμένου στη συνέχεια να τεθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ε.Κ.).
Το θέμα ενδιαφέρει και απασχολεί ιδιαίτερα τη ΔΕΗ, λόγω των λιγνιτικών μονάδων,τους άλλους ηλεκτροπαραγωγούς από συμβατικά καύσιμα, αλλά και τους καταναλωτές, καθώς το κόστος αγοράς δικαιωμάτων συμμετέχει στο κόστος παραγωγής και μέσω της τιμης κιλοβατώρας μεταφέρεται στην κατανάλωση.

Ειδικότερα, η Επιτροπή Βιομηχανίας και Ενέργειας του Ε.Κ. υπερψήφισε συμβιβαστική τροπολογία, που συνυπέγραψε μεταξύ άλλων η Ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να έχει δωρεάν δικαιώματα ρύπων στο νέο αναθεωρημένο πλαίσιο εμπορίας ρύπων για την περίοδο 2021-2030, κάτι που δεν προέβλεπε η πρόταση της Κομισιόν.
Η Κομισιόν αρχικά είχε προτείνει να συμπεριλαμβάνονται στις χώρες που μπορούν να λαμβάνουν δωρεάν δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα όσες το 2013 εμφανίζουν ΑΕΠ κάτω από το 60% του μέσου κοινοτικού όρου (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία, Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Εσθονία, Κροατία, Λιθουανία και Λετονία). Το μέτρο ίσχυσε προκειμένου να ενισχυθούν οι ασθενείς οικονομίες της ΕΕ. Ωστόσο η Ελλάδα, παρότι βρισκόταν μέσα την οικονομική κρίση, τη συγκεκριμένη χρονιά δεν πληρούσε την προϋπόθεση αυτή, οπότε δεν περιλήφθηκε στον κατάλογο των παραπάνω χωρών. Κάτι όμως που ίσχυσε την επόμενη, οπότε κρίθηκε ότι με το κατάλληλο lobbying θα μπορούσε να επιτευχθεί ο στόχος.
Η Μαρία Σπυράκη με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κατέθεσε τροπολογία, προτείνοντας στα έτη αναφοράς του ΑΕΠ να περιλαμβάνεται και το 2014, ώστε να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στις χώρες που θα λαμβάνουν δωρεάν δικαιώματα στην ηλεκτροπαραγωγή.
Τη σχετική τροπολογία, που αποτέλεσε τη βάση για το κείμενο που υπερψηφίστηκε, συνυπέγραψαν στην συγκεκριμένη επιτροπή οι ευρωβουλευτές Esther De Lange, Μαρία Σπυράκη, Francesc Gambús, Henna Virkkunen και Françoise Grossetête.

Πηγή euro2day.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου