Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Δυσοίωνο το Μέλλον των ΑΠΕ στην Ελλάδα – Απαραίτητη η Λήψη Άμεσων Μέτρων από την Κυβέρνηση



Απαισιόδοξες προβλέψεις για την επίτευξη του εθνικού στόχου του 2020 στις ΑΠΕ διατύπωσαν πολλοί από τους ομιλητές του συνεδρίου «Ενέργεια και Ανάπτυξη» που διοργάνωσε το ΙΕΝΕ, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό τους για την καθυστέρηση της κυβέρνησης να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ που θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την αγορά ενέργειας της χώρας και απειλεί με κατάρρευση ανά πάσα στιγμή το ηλεκτρικό σύστημα.
Από τις ομιλίες και συζητήσεις που έλαβαν χώρα προκύπτει ότι ναι μεν η οικονομική κρίση οδήγησε σε διακοπή της χρηματοδότησης για τα έργα ΑΠΕ, αλλά οι δομικές ανισορροπίες και στρεβλώσεις της αγοράς ήταν που μας οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση και στα υψηλά ελλείμματα που προκαλούν ντόμινο χρεών. 


Ιδιαίτερες αναφορές έγιναν για τις υψηλές ταρίφες που προσφέρθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια στα φωτοβολταϊκά, καθώς και για την αδυναμία ή αβουλία των προηγούμενων κυβερνήσεων να προβλέψουν το μαθηματικά βέβαιο αποτέλεσμα των εν λόγω μέτρων. Επίσης, εκφράστηκε προβληματισμός για το μέλλον των αιολικών στην Ελλάδα, καθώς ο στόχος του 2020 κάνει λόγο για 7.500 MW αιολικών, τη στιγμή που η συγκεκριμένη αγορά έχει παγώσει ως αποτέλεσμα της έλλειψης χρηματοδότησης αλλά και των τοπικών αντιδράσεων.
Αντίστοιχα, ερωτήματα τέθηκαν για την δυνατότητα του διαχειριστή να προβεί στις απαραίτητες αναβαθμίσεις του ηλεκτρικού δικτύου, οι οποίες μεταφράζονται σε επενδύσεις 4 δις. ευρώ μεσοπρόθεσμα. Θυμίζουμε ότι ο ΔΕΣΜΗΕ, εκτός από τις γραμμές υψηλής τάσης και τα λοιπά έργα, είχε καταστρώσει παλαιότερα και σχέδιο διασύνδεσης των νησιών του Αιγαίου με το ηπειρωτικό σύστημα, το οποίο λόγω της οικονομικής κρίσης τίθεται υπό αμφισβήτηση. 
Βλέπουμε λοιπόν ότι με βάση τα παραπάνω η κυβέρνηση σε συνεργασία με τη ΡΑΕ οφείλει να προχωρήσει άμεσα και συγχρόνως προς τρεις κατευθύνσεις: Πρώτον, να προβεί σε βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την αντιμετώπιση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ. Δεύτερον, να αναδιαμορφώσει την αγορά ηλεκτρισμού, ώστε να αποσαφηνιστεί το αληθινό κόστος των ΑΠΕ. Και τρίτον, να εξαντλήσει κάθε περιθώριο ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση στην χρηματοδότηση. Από την πλευρά μας πιστεύουμε ότι λίγη παραπάνω πίεση προς τις τράπεζες δεν θα έβλαπτε.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου