Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Μετωπική Σύγκρουση Αβέρωφ – Συλικώτη για την ΚΡ.ΕΤ.Υ.Κ.


Τρικούβερτο καβγά έστησαν το μεσημέρι της Πέμπτης στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, ο Υπουργός Εμπορίου, Νεοκλής Συλικιώτης, και ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφορικά με την ίδρυση της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΚΡ.ΕΤ.Υ.Κ.). Η Επιτροπή Εμπορίου και τα μέλη της, από όλα τα κόμματα πλην του ΑΚΕΛ, κατέβαλλαν μια ύστατη προσπάθεια συναίνεσης στο καυτό ζήτημα της ασφαλούς διαχείρισης του μοναδικού εθνικού πλούτου που υπάρχει στην ΑΟΖ, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Ο Υπουργός Εμπορίου, στάθηκε αδύνατο να συναινέσει στη ψήφιση ενός νόμου-πλαισίου που να δίνει το δικαίωμα σε θεσμούς της Πολιτείαςνα ελέγχουν την εν λόγω εταιρεία και να ρυθμίζουν με διαφανή τρόπο την πρόσληψη των στελεχών της και γενικότερα τη λειτουργία της. «Έγινε η κρατική εταιρεία, λειτουργεί, κάνετε εσείς νομικό πλαίσιο στη Βουλή», ήταν και τα τελευταία λόγια του Νεοκλή Συλικιώτη, ο οποίος προχωρεί πλέον και με το διορισμό, χωρίς να προηγηθεί προκήρυξη των θέσεων, των εκτελεστικών μελών της ΚΡ.ΕΤ.Υ.Κ. Μάλιστα ο Υπουργός επιτέθηκε προσωπικά στον Αβέρωφ Νεοφύτου αμφισβητώντας παράλληλα τις δημοκρατικές διαδικασίες της Βουλής η οποία ήθελε να του απαγορεύσει να συστήσει την εταιρεία.

ΚΡ.ΕΤ.Υ.Κ χωρίς κανόνες
Ο κ. Νεοφύτου κατηγόρησε τον Υπουργό για τετελεσμένες και εν αγνοία της Βουλής αποφάσεις, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκεια της αντιπολίτευσης για την ίδρυση της ΚΡ.ΕΤ.Υ.Κ. ενώ εκκρεμούσαν προς συζήτηση προτάσεις νόμου για τη ψήφιση νόμου ο οποίος να ρυθμίζει το πλαίσιο λειτουργίας της εταιρείας. Η αρνητική διάθεση του κ. Συλικιώτη για ψήφιση σχετικής νομοθεσίας προκάλεσε σε πολλές περιπτώσεις τόσο τον κ. Νεοφύτου όσο και άλλους βουλευτές, οι οποίοι μίλησαν για συγκέντρωση εξουσιών στα χέρια μιας εταιρείας της οποίας μοναδικός μέτοχος είναι ο Υπουργός.
Εκτόξευσαν δε κατηγορίες ότι ο ίδιος ο Υπουργός δημιούργησε μια εταιρεία χωρίς κανόνες, ενώ έγινε λόγος και για τον κίνδυνο, λόγω του τρόπου που θα λειτουργεί η εταιρεία, να μην μείνουν κέρδη για να διαχειρίζεται το Εθνικό Ταμείο Υδρογονανθράκων - το οποίο όπως είπε ο Υπουργός θα ρυθμίζεται με νόμο. Ήδη δόθηκαν εντολές στον Γενικό Εισαγγελέα, είπε, για να προχωρήσει με τη δημιουργία του νόμου για το Εθνικό Ταμείο.
Σχολιάζοντας συγκεκριμένες παραγράφους του ιδρυτικού εγγράφου και του Καταστατικού, ζητήματα τα οποία έθιξε και η «Κ» στην έντυπη έκδοσή της την περασμένη Κυριακή, αποκαλύπτοντας τα δύο έγγραφα, άσκησε κριτική στην ύπαρξη του εδαφίου 4 του καταστατικού το οποίο δίνει το δικαίωμα μεταβίβασης των μετοχών της κρατικής κατά τα άλλα εταιρείας σε συγγενείς πρώτου βαθμού. «Δεν λέω ότι θα γίνει από αυτό τον Υπουργό», είπε σχολιάζοντας θετικά τον ηθικό χαρακτήρα του Υπουργού. Ο κ. Συλικιώτης απαντώντας σε αυτό ανέφερε πως οι κανονισμοί του δεν προνοούν μεταβιβάσεις στο παρόν στάδιο, αλλά κάτι τέτοιο θα μπορεί να γίνεται στο μέλλον όταν υπάρχουν και ιδιώτες μέτοχοι.
Εκχωρήθηκαν στην ΚΡ.ΕΤ.Υ.Κ. οι εξουσίες του Υπουργικού Συμβουλίου
Οι αναφορές του κ. Νεοφύτου δεν περιορίστηκαν σε αυτό. Αναφέρθηκε στο εδάφιο 5 του ιδρυτικού εγγράφου, το οποίο όπως είπε εκχωρεί στην ουσία το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διαπραγματεύεται για τις υποδομές (τερματικό LNG) και τις άδειες για έρευνα και εξόρυξη στην ΑΟΖ, χωρίς νόμο που να της εκχωρεί αυτό το δικαίωμα και χωρίς να λογοδοτεί σε κανέναν. Όπως είπε, σε όλες τις χώρες του κόσμου, ακόμη και στις αφρικανικές, υπάρχουν νόμοι στη βάση των οποίων λειτουργούν οι κρατικές εταιρείες υδρογονανθράκων (π.χ. ο νόμος του 2011 στην Ελλάδα), αλλά και διαδικασίες με βάση τις οποίες επιλέγονται τα μέλη του δ.σ. Σημείωσε δε ότι οι ενέργειες του Υπουργού δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Δημιούργησε μια εταιρεία, με ευρύτατους σκοπούς και εταιρείες, η οποία εμπορεύεται τα πάντα, θα διαχειρίζεται δισεκατομμύρια και θα κατασκευάζει υποδομές δισεκατομμυρίων χωρίς έλεγχο και νόμο, είπε.
Απαντώντας ο Νεοκλής Συλικιώτης είπε πως το πρότυπο για το καταστατικό έγινε με βάση το νορβηγικό μοντέλο και την κρατική της εταιρεία Στατόιλ, με βάση βεβαίως το κυπριακό δίκαιο. Λήφθηκαν είπε οι νομικές συμβουλές του Γενικού Εισαγγελέα στη δημιουργία των δύο εγγράφων, ρίχνοντας για άλλη μια φορά την ευθύνη για τον ερασιτεχνικό τρόπο που έγινε η διαχείριση των θεμάτων στη Νομική Υπηρεσία. Αργότερα ο Πέτρος Κληρίδης απάντησε πως τα έγγραφα έγιναν όπως τα παρήγγειλε η Κυβέρνηση.
Ο κ. Συλικώτης επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση θεώρησε πως δεν έπρεπε να αναλώνεται σε ενέργειες που δημιουργούν κωλυσιεργία κι ότι για να έχουμε τερματικό το 2019 θα έπρεπε να δημιουργηθεί άμεσα η εταιρεία αυτή. «Τον Μάιο μας έλεγαν ότι αργήσαμε. Άρα εμείς κάναμε το αυτονόητο», είπε, σημειώνοντας πως όλο αυτό τον καιρό ενημέρωνε τη Βουλή. «Το θέμα του νόμου προέκυψε τον Σεπτέμβριο, όταν πλέον ήταν έτοιμα τα ιδρυτικά έγγραφα της εταιρείας», είπε, ενώ αργότερα ανέφερε πως η αντιπολίτευση ήθελε η Κυβέρνηση να καθυστερήσει τις διαδικασίες. Το καταστατικό, ανέφερε, είναι σαφές, σημειώνοντας ότι η εταιρεία είναι προς το παρόν κρατική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι στο μέλλον δεν θα μπει στα χρηματιστήρια, εξού και η συμπερίληψη του όρου για μεταβίβαση των μετοχών σε στενούς συγγενείς.
Από την πλευρά του ο Άγγελος Βότσης σημείωσε πως «δεν είναι σωστό ο δημόσιος πλούτος να τυγχάνει διαχείρισης από μία εταιρεία», ενώ ο Γιώργος Περδίκης ανέφερε πως ο Υπουργός λειτούργησε χωρίς κανόνες. «Δεν μπορεί, είπε, ένα καταστατικό να αντικαθιστά το νόμο, την ώρα μάλιστα που προκύπτουν θέματα εθνικής κυριαρχίας μέσα από αυτό το καταστατικό».
Ο Υπουργός δεν διαφώνησε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο εκχώρησε δικαιώματα στην εταιρεία, αλλά όχι σε οποιαδήποτε εταιρεία, είπε, σε μια κρατική εταιρεία. Όσον αφορά τα κέρδη της εταιρείας, αυτά, είπε, θα τα διαχειρίζεται το Εθνικό Ταμείο που θα δημιουργηθεί με συγκεκριμένη νομοθεσία. «Αν μείνουν κέρδη», είπε ο κ. Νεοφύτου. Προηγουμένως ο κ. Συλικώτης είχε εξοργιστεί από τις αναφορές Νεοφύτου ότι ο Υπουργός είχε πει πως η εταιρεία θα αναλάβει τους επόμενους γύρους αδειοδότησης.
Δεν απάντησε σε όλα ο Γεν. Εισαγγελέας
Εδώ ήταν που ζητήθηκαν τα φώτα του Γενικού Εισαγγελέα. Όπως είπε, η εταιρεία αυτή έγινε με βάση τις πρόνοιες του νόμου του 2007 περί υδρογονανθράκων που προνοεί για ένα νομικό πρόσωπο το οποίο καθορίζει το Υπουργικό Συμβούλιο. Στη βάση αυτού του νομοθετικού πλαισίου, είπε, έγινε αυτή η εταιρεία. «Αν είναι για τους διορισμούς» ο λόγος, είπε, «μην αναφέρεστε προς τη Νομική Υπηρεσία. Εμείς κάναμε μια εταιρεία όπως μας την παρήγγειλε η Κυβέρνηση. Αυτά να τα συζητήσετε με τον Υπουργό», ήταν τα λόγια του.
Σημείωσε πως δεν γνωρίζει ο ίδιος κάποιο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου το οποίο να ρυθμίζεται με ειδικό νόμο (πέραν του περί εταιρειών), και σχολιάζοντας παρατήρηση του κ. Νεοφύτου, τόνισε ωστόσο πως η εταιρεία αυτή δεν μπορεί να διαχειριστεί εξουσίες, όπως η αδειοδότηση για έρευνα και εξόρυξη στην κυπριακή ΑΟΖ ή η κατασκευή του τερματικού LNG διότι ο νόμος του 2007 είναι σαφής ότι για αυτά τα θέματα αποφασίζει το Υπουργικό Συμβούλιο. Αργότερα απαντώντας σε άλλη ερώτηση ανέφερε πως μπορεί η εταιρεία να κατασκευάσει τερματικό LNG. Ως εκ τούτου, και δεδομένων των αντιφατικών απαντήσεων του Γενικού Εισαγγελέα, το θέμα αυτό μένει να εκκρεμεί.
Ο κ. Κληρίδης συνέστησε πάντως στη Βουλή να μη διαλύσει την ΚΡ.ΕΤ.Υ.Κ. αλλά να κάνει θεσμικό πλαίσιο που να ρυθμίζει το πλαίσιο της λειτουργίας της.
Η Βουλή θα ελέγξει την ΚΡ.ΕΤ.Υ.Κ. με τροποποίηση του βασικού νόμου
Ύστερα κι από τις πιο πάνω εξελίξεις, οι τρεις εισηγητές της πρότασης νόμου-πλαισίου αποφάσισαν να προχωρήσουν με τροποποίηση του άρθρου 16 του νόμου περί υδρογονανθράκων, θεωρώντας πως έτσι θα ανατρέψουν τα τετελεσμένα που δημιουργήθηκαν από την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην ίδρυση της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου.
Συγκεκριμένα οι τρεις βουλευτές, Αβέρωφ Νεοφύτου, Γιώργος Περδίκης και Άγγελος Βότσης, θα εισηγηθούν με πρόταση νόμου τον έλεγχο της ΚΡ.ΕΤ.Υ.Κ. από την Ελεγκτική Υπηρεσία του κράτους, θα καθορίσουν τη διαδικασία πρόσληψης των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΚΡ.ΕΤ.Υ.Κ. μέσα από διαδικασίες και θα ζητούν έγκριση εκ μέρους της Βουλής των κονδυλίων με τα οποία το κράτος θα πριμοδοτεί την εταιρεία.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η Βουλή θα προλάβει να ανατρέψει και τις αποφάσεις της Κυβέρνησης αναφορικά με τον διορισμό συγκεκριμένων εκτελεστικών μελών στην ΚΡ.ΕΤ.Υ.Κ. ώστε οι προσλήψεις να γίνουν μέσα από διαδικασίες με προκήρυξη των θέσεων. Σε δηλώσεις του ο Νεοκλής Συλικιώτης, μετά την επεισοδιακή συνεδρία της Βουλής, στην οποία επικράτησε η ένταση, ο εκνευρισμός, οι λογομαχίες και αλληλοκατηγορίες μεταξύ του ιδίου και του αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ, απέφυγε επιμελώς να απαντήσει στο ερώτημα της «Κ» κατά πόσο ξεκίνησαν ήδη οι επαφές με τους τρεις προτεινόμενους από το Υπουργικό εκτελεστικούς διευθυντές της ΚΡ.ΕΤ.Υ.Κ. και για το πότε θα πιάσουν δουλειά. Σε ό,τι αφορά δε στην άντληση του κεφαλαίου της εταιρείας ανέφερε πως αυτό εύκολα μπορεί να γίνει με δανεισμό.

(από την εφημερίδα "Καθημερινή" της Κύπρου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου