Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Ανάγκη να Διασφαλιστεί η Ανάπτυξη των Ενεργειακών Ομίλων που Αποκρατικοποιούνται


Ως γνωστόν, η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει με ένα ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, μεγάλο μέρος του οποίου αφορά την ενέργεια, είτε πρόκειται για ηλεκτρισμό, είτε για φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Από ότι φαίνεται όμως, η κυβέρνηση ενδιαφέρεται, υπό την καθοδήγηση της τρόικας, περισσότερο για την άντληση άμεσων εσόδων από την διαδικασία, δίχως να φροντίζει για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων που αποκρατικοποιούνται. 
Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να γίνουν ορισμένες παρατηρήσεις. Καταρχήν, τα προσδοκώμενα οφέλη από τις αποκρατικοποιήσεις είναι σαφώς μειωμένα σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 50 δις. ευρώ. Στην περίπτωση της ΔΕΠΑ για παράδειγμα, αν η κυβέρνηση εισπράξει 1-1,5 δις. ευρώ από την πώληση της εταιρείας, το ποσό αυτό δεν είναι παρά σταγόνα στον ωκεανό σε σύγκριση με το δημοσιονομικό έλλειμμα. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε τα χρήματα από τις υπόλοιπες αποκρατικοποιήσεις του ενεργειακού τομέα, τα έσοδα το πολύ να φτάσουν τα 5 δις, δηλαδή δεν καλύπτουν ούτε το 50% των τοκοχρεολυσίων που θα πληρώσει η κυβέρνηση το 2013. Για τον λόγο αυτό, αρκετοί διερωτώνται αν αξίζει να πουλήσει η χώρα τα δίκτυα φυσικού αερίου σήμερα και ηλεκτρισμού αύριο έναντι ενός τόσο μικρού οικονομικού αντίτιμου, απεμπολώντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα χάραξης ενεργειακής στρατηγικής σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.
Το αντιεπιχείρημα είναι ότι για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, όπως η ΔΕΠΑ, χρειάζονται αρκετά χρήματα, τα οποία δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή το ελληνικό κράτος και ούτε πρόκειται να αποκτήσει στο εγγύς μέλλον. Για αυτό θεωρείται ότι είναι αναγκαία η συμμετοχή ενός στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα καταβάλει τα απαραίτητα ποσά. Όμως στην περίπτωση της ΔΕΠΑ η μέχρι σήμερα εμπειρία από τη λειτουργία της έχει δείξει ότι η εταιρεία αναπτύχθηκε με οικονομικά υγιείς όρους, λειτουργεί επιτυχημένα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον και αναπτύσσεται χωρίς κρατική οικονομική υποστήριξη. Άρα η πορεία της υπήρξε απολύτως θετική για τα οικονομικά του κράτους.
Ως γνωστόν, τα δίκτυα, είτε πρόκειται για ηλεκτρισμό, είτε για φυσικό αέριο, αποτελούν μια ιδιάζουσα περίπτωση και σε αντίθεση με τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής για παράδειγμα, απαιτούν συνεχείς επενδύσεις και αναβαθμίσεις σε βάθος χρόνου. Όπως είναι φυσικό, οι επενδύσεις αυτές δεν είναι διόλου φθηνές και απαιτούν λεπτομερή σχεδιασμό και χρονοδιαγράμματα, τα οποία όντως έχουν διατυπωθεί τόσο στην περίπτωση της ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, όσο και του ΑΔΜΗΕ. 
Ως εκ τούτου, είναι λάθος η προσέγγιση της κυβέρνησης στις ανωτέρω αποκρατικοποιήσεις, καθώς δεν ζητά από τους υποψήφιους αγοραστές της ΔΕΠΑ σήμερα και των ΔΕΗ, ΕΛΠΕ αύριο, εγγυήσεις ότι όντως θα πραγματοποιήσουν τις απαιτούμενες επενδύσεις, προκειμένου να αναπτυχθεί η εταιρεία στο μέλλον, με πρόσθετα έργα (δίκτυο, αγωγοί, διασυνδέσεις, αποθήκες, LNG). Αν διαβάσει κανείς το κείμενο της προκήρυξης του διαγωνισμού, θα δει μονάχα ορισμένες γενικόλογες αναφορές, δίχως σαφείς όρους και αριθμούς. Φυσικά, στα πλαίσια του ανταγωνισμού, οι ενδιαφερόμενοι είθισται να υποβάλουν από μόνοι τους ορισμένες προτάσεις για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, αλλά που είναι σε όλα αυτά οι θέσεις του ελληνικού κράτους; Απουσιάζει μια στρατηγική κατεύθυνση από πλευράς πολιτείας. 
Η απουσία λοιπόν των αναγκαίων εγγυήσεων για την ανάπτυξη των ενεργειακών ομίλων που αποκρατικοποιούνται σε συνδυασμό με την έλλειψη κατευθύνσεως και προτεραιοτήτων στρατηγικής, οδηγεί σε σκέψεις σχετικά με την πληρότητα της όλης διαδικασίας. Άραγε και σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα η κυβέρνηση επιλέγει να δρα ακόμη μια φορά αποκλειστικά και μόνο με εισπρακτικά κριτήρια; Άποψή μας είναι ότι η κυβέρνηση μιας χώρας δεν θα πρέπει να λειτουργεί σαν την διοίκηση μιας απλής επιχείρησης που ενδιαφέρεται μονάχα για τα αποτελέσματα του επομένου τριμήνου. Οφείλει να έχει όραμα για τον ενεργειακό τομέα, ξεκάθαρες κατευθύνσεις και συγκεκριμένους στόχους όπου περίοπτη θέση καταλαμβάνουν εταιρείες όπως η ΔΕΠΑ και ο ΔΕΣΦΑ. Αν μη τι άλλο, αν δεν εξασφαλιστεί το μέλλον των επιχειρήσεων αυτών, τότε δημιουργείται ένα αρνητικό παράδειγμα και για τις υπόλοιπες αποκρατικοποιήσεις.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου