Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

ΥΠΕΚΑ: Το Τεράστιο Έλλειμμα στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, η Αιτία για την Επιβολή Έκτακτης Εισφοράς στα Φ/Β

Η αντιμετώπιση του τεράστιου ελλείμματος στον Ειδικό Λογαριασμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης, ανέφεραν το απόγευμα κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, εξηγώντας την απόφαση του υπουργείου να προχωρήσει στην επιβολή έκτακτης εισφοράς στα φωτοβολταϊκά.

Υπενθυμίζεται ότι το έλλειμμα του λογαριασμού από τον οποίο πληρώνονται οι παραγωγοί πράσινης ενέργειας διαμορφώνεται σήμερα στα 370 εκατ. ευρώ και βαίνει αυξανόμενο, λόγω της επιταχυνόμενης διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο και των υψηλών τιμών απορρόφησης της ενέργειας από ΑΠΕ.



Το ΥΠΕΚΑ επισημαίνει ότι το Δημόσιο έχει συνεισφέρει με πολλούς τρόπους στη μείωση των ελλειμμάτων (έσοδα από δημοπρασίες ρύπων που έχουν αποφέρει 120 εκατ. ευρώ και αναμένονται άλλα 30 - 35 εκατ. ως το τέλος του χρόνου, επιβολή τέλους στη λιγνιτική παραγωγή από το οποίο συγκεντρώθηκαν 25 εκατ., αύξηση του τέλους ΑΠΕ που πληρώνουν οι καταναλωτές με πρόσθετα έσοδα 100 εκατ. για το 2011 και ακόμη περισσότερα το 2012). Παράλληλα, προχώρησε σε μείωση των εγγυημένων τιμών απορρόφησης της πράσινης ενέργειας, αναστολή της διαδικασίας αδειοδότησης και χορήγησης προσφορών σύνδεσης στα φωτοβολταϊκά και αποφασίστηκε η εκχώρηση μέρους του τέλους υπέρ της ΕΡΤ για τη χρηματοδότηση των ΑΠΕ.

Σύμφωνα με το υπουργείο και μετά τη λήψη των μέτρων, η απόδοση των επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά παραμένει υψηλή και ελκυστική για τους ενδιαφερόμενους.

Τονίζεται ακόμη, ότι: 
• Τα οικιακά φωτοβολταϊκά, λόγω του κοινωνικού τους χαρακτήρα ως ένα επιπλέον έσοδο στον οικογενειακό προϋπολογισμό, έχουν εξαιρεθεί τόσο από την αναστολή για νεοεισερχόμενες επενδύσεις όσο και από την εισφορά.

• Δεν υπάρχει εισφορά για όσους έχουν κλειδώσει τιμή μετά τον Αύγουστο του 2012, με τις νέες δηλαδή μειωμένες εγγυημένες τιμές.

• Το αρχικό προαπαιτούμενο με στενότερο χρονικό ορίζοντα μηδενισμού μάλιστα του ελλείμματος και όχι σταδιακής μείωσης, προέβλεπε πολύ σκληρότερα μέτρα (αναδρομική περικοπή feed in tariffs, μείωση ενέργειας που αγοράζει το σύστημα από φωτοβολταϊκά, υψηλότερα ποσοστά εισφοράς).

• Με το σύνολο των μέτρων του ΥΠΕΚΑ, αποφεύχθηκε υπέρογκη αύξηση του τέλους ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) στο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία διαμορφώνεται σε 1 ευρώ/μήνα μεσοσταθμικά για τον τυπικό οικιακό καταναλωτή.

• Η εισφορά δεν αφορά σε άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ (π.χ. αιολικά, βιομάζα) γιατί το κόστος κατασκευής τους παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ενώ ταυτόχρονα οι εγγυημένες τιμές που απολαμβάνουν είναι χαμηλές.

Αναφερόμενοι, εξάλλου, στα μέτρα για την αγορά καυσίμων (απελευθέρωση της μεταφοράς πετρελαιοειδών με βυτιοφόρα, χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου (GPS, διασφάλισης της ποσοτικής και ποιοτικής ακεραιότητας) κ.ά., οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι η απελευθέρωση της αγοράς, με τις άρσεις των περιορισμών στη μεταφορά καυσίμων και την ταυτόχρονη διασφάλιση μέτρων ασφάλειας και ελέγχου, αναμένεται να δημιουργήσει ένα περιβάλλον υγιούς ανταγωνισμού και να συμβάλλει θετικά στη μείωση των τιμών των καυσίμων με ορατά οφέλη στην τελική κατανάλωση.

Στο μεταξύ, την αντίθεσή τους στην επιβολή έκτακτης εισφοράς επί του κύκλου εργασιών των φωτοβολταϊκών σταθμών δηλώνουν και οι λοιποί Σύνδεσμοι του χώρου των ανανεώσιμων πηγών (αιολική ενέργεια, βιομάζα, υδροηλεκτρικά). Όπως υποστηρίζουν, οι σχετικές ρυθμίσεις είναι μονομερείς και έχουν αναδρομικό χαρακτήρα, γεγονός που πλήττει άμεσα, σε μια κρίσιμη φάση, την εμπιστοσύνη στο επενδυτικό περιβάλλον της χώρας, δεν συνοδεύονται από πλαίσιο αντιμετώπισης του ελλείμματος του Λογαριασμού ΑΠΕ, δεν εντάσσονται σε ένα συνολικό σχέδιο αναδιάρθρωσης της ηλεκτρικής αγοράς και δεν προβλέπουν τη συμμετοχή του τραπεζικού τομέα με αποτελεσματικό και συγκεκριμένο τρόπο.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου