Η Νότια Κορέα αισιοδοξεί σχετικά με την ανάληψη του έργου κατασκευής του δεύτερου τουρκικού πυρηνικού σταθμού στη Σινώπη, το οποίο αναμένεται να στοιχίσει περί τα 20 δις. δολάρια. Το μόνο εμπόδιο είναι ότι η Σεούλ ζητά από την Άγκυρα εγγυήσεις, τις οποίες δεν φαίνεται να αποδέχεται η δεύτερη.
Στον εν λόγω διαγωνισμό συμμετέχουν εταιρείες από την Ιαπωνία, την Κίνα, τον Καναδά και την Κορέα. Μάλιστα, η τελευταία ζήτησε πρόσφατα την συνδρομή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ώστε να διεκδικήσουν από κοινού το έργο. Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, δήλωσε ότι η συμμετοχή των ΗΑΕ θα γίνει δεκτή εφόσον η κορεατική επιχείρηση ηλεκτρισμού αναλάβει να κατασκευάσει πρώτα τον πυρηνικό σταθμό των εμιράτων.
Όπως βλέπουμε, το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα σε έναν αριθμό από σημαντικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα το είδος της συμμετοχής των ΗΑΕ. Πιθανολογείται πάντως ότι θα λειτουργήσουν ως στρατηγικός επενδυτής, παρέχοντας χρηματοδότηση. Από την πλευρά της, η Σεούλ θέλει να χρησιμοποιήσει τα ΗΑΕ ως αντίβαρο ώστε να μην χρειαστούν χρηματικές εγγυήσεις από την πλευρά της Τουρκίας και να ολοκληρωθεί η συμφωνία δίχως προβλήματα.
Όπως αναφέρει η Χουριέτ, οι Κορεάτες θεωρούν αυτή τη λύση ιδανική, καθώς όλοι κερδίζουν: Η Τουρκία θα αποφύγει ένα κόστος 1 δις. δολαρίων από την παροχή εγγυήσεων, η Κορέα θα κατασκευάσει τον σταθμό και τα ΗΑΕ θα λάβουν μια καλή επιστροφή για την χρηματοδότηση που θα παρέχουν.
Όσον αφορά τους άλλους διεκδικητές, η Ιαπωνία έχει αμαυρώσει την φήμη της λόγω του ατυχήματος στην Φουκουσίμα, ο Καναδάς δεν έχει τα μέσα για να κατασκευάσει έναν τόσο μεγάλο σταθμό, ενώ η Κίνα διαθέτει πηγές χρηματοδότησης, αλλά όχι και επαρκή τεχνογνωσία.
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου