Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Τι Απαντά το Κυπριακό ΥΠΕΞ στις Απειλές της Τουρκίας για τον Β' Γύρο Αδειοδοτήσεων

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών (3 Νοεμβρίου 2012), σχετικά με το δεύτερο γύρο των αδειοδοτήσεων στα πλαίσια της πολιτικής της Δημοκρατίας της Κύπρου για έρευνα και εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων υδρογονανθράκων, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου τονίζει τα κάτωθι:

Αποτελεί αναφαίρετο και κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κράτους – και ως εκ τούτου και της Κυπριακής Δημοκρατίας, η έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και μεγάλος αριθμός κρατών, έχουν επανειλημμένως λάβει θέση επί του θέματος και έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στη Δημοκρατία της Κύπρου. Επίσης, έχουν καταδικάσει την μη αποδεκτή και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία προσπαθεί να τρομοκρατήσει και να δημιουργήσει ένταση στην περιοχή, μέσα από απειλές και προκλητικές ενέργειες. 

Μέσα από τις ανακοινώσεις και τις απειλές προς εταιρείες, δύο από τις οποίες προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δείχνει για μία ακόμη φορά το πραγματικό του πρόσωπο. Οι δυνάμεις κατοχής, έχουν πολύ βαρύ ιστορικό παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου, μέσα από τη συμπεριφορά τους στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό. Η επιβεβαίωση αυτής της συμπεριφοράς, με τη χθεσινή ανακοίνωση, δεν μας εκπλήσσει, καθώς επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και συνεχώς παραβιάζει της ρητές της διεθνείς υποχρεώσεις. Η Κυπριακή Κυβέρνηση, είναι σίγουρη ότι οι απειλές της Τουρκίας θα πέσουν για μία ακόμη φορά στο κενό.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει ανενόχλητη και με αποφασιστικότητα την πολιτική της στον τομέα των υδρογονανθράκων, ενεργώντας πάντοτε βάσει του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου, προς όφελος της χώρας και των ανθρώπων της Κύπρου: τους Ελληνοκύπριους, τους Τουρκοκύπριους, τους Αρμένιους. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση γενικότερα, έχουν ξεκάθαρες θέσεις αναφορικά με τα οφέλη που θα αποκομίσουν οι Τουρκοκύπριοι από τους υδρογονάνθρακες, πάντοτε μέσα από την επίλυση του Κυπριακού.

Η Τουρκία δυστυχώς συνεχίζει να κρατά ομήρους τους Τουρκοκύπριους, εξυπηρετώντας τα στρατηγικά της συμφέροντα. Αντί να εξαπολύει απειλές, θα πρέπει να αποφασίσει τον τερματισμό της κατοχής της Κύπρου και να λειτουργήσει προς όφελος μίας ταχείας επανένωσης, μέσα από μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, που θα επιτρέψει στους Κύπριους πολίτες να απολαύσουν ελεύθερα και ειρηνικά, όσα η χώρα μπορεί να τους προσφέρει.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου