Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Στα Δύο η Αγορά Ενέργειας για το Target Model


Στα δύο έχει χωριστεί η ενεργειακή αγορά ενόψει της υιοθέτησης του κατάλληλου μοντέλου για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στη χονδρεμπορική αγορά και τη μετάβαση στο target model. ΔΕΗ και ΛΑΓΗΕ απορρίπτουν το προτεινόμενο από τη ΡΑΕ NOME, ΑΔΜΗΕ και ιδιώτες παραγωγοί το αποδέχονται, με ορισμένες προϋποθέσεις και στη μέση ο Ρυθμιστής, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες του energia, μελετά μια λύση, η οποία θα συνδυάζει τα πλεονεκτήματα τόσο του NOME, όσο και των VPPs (Virtual Power Plants).
Ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ Μίλτος Ασλάνογλου, μιλώντας στο πρόσφατο συνέδριο του ΙΕΝΕ, επισήμανε ότι τα VPPs χρησιμοποιούνται σε αγορές, οι οποίες παρουσιάζουν μεγάλη συγκέντρωση. «Εμείς έχουμε και τεράστια συγκέντρωση, αλλά και δομική ασυμμετρία. Συνεπώς, τα VPPs από μόνα τους δεν φτάνουν», τόνισε χαρακτηριστικά. Το βασικό στοιχείο που ενδιαφέρει είναι να μεταφερθεί το πλεόνασμα του παραγωγού στην κατανάλωση και όχι το πώς θα εφαρμοσθεί το μοντέλο, πρόσθεσε ο κ. Ασλάνογλου, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι ο τελικός σχεδιασμός του θα προκύψει μέσα από το διάλογο των συμμετεχόντων στην αγορά.

Ισχυρό αντίλογο υπέρ των VPPs πρόβαλε η ΔΕΗ, υπογραμμίζοντας ότι αποτελούν μηχανισμό της ελεύθερης αγοράς, σε αντίθεση με το NOME. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός πρότεινε να υπάρχει κατώφλι τιμής στις δημοπρασίες, με την ενέργεια που δημοπρατείται να διοχετεύεται σε όλους τους τελικούς καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένης και της υψηλής τάσης. Ο κ. Ζερβός υποστήριξε ότι ο μηχανισμός NOME εφαρμόσθηκε μόνον στη Γαλλία, συγκεντρώνοντας ως τώρα αρνητική κριτική, κάτι το οποίο επισημαίνεται και σε μελέτη που εκπόνησε για λογαριασμό της ΡΑΕ το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και παρά το γεγονός ότι η κυρίαρχη εταιρία, η EDF, περιορίζεται σε ουδέτερη θέση, με ρυθμιζόμενη την τιμή της ενέργειας που εκχωρείται, σε τρόπο ώστε να καλύπτει το πλήρες κόστος παραγωγής.
Με τη θέση της ΔΕΗ, σε γενικές γραμμές, συντάσσεται ο ΛΑΓΗΕ. Όπως υποστήριξε ο επιχειρησιακός διευθυντής Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας του Λειτουργού Μιχάλης Φιλίππου, το μοντέλο NOME παρουσιάζει προβλήματα στην εφαρμογή του στη Γαλλία, τα οποία θα πρέπει να αποφευχθούν. Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρισθεί πώς θα λειτουργήσει το target model και στη συνέχεια να εξετασθεί η βέλτιστη για την ελληνική ενεργειακή αγορά διαδικασία μετάβασης.
Δεν μπορούμε να πάμε σε διμερή συμβόλαια με φυσική παράδοση, όπως επιτάσσει το target model, αν δεν υπάρχουν περισσότεροι από ένας, που να διαθέτουν χαρτοφυλάκιο μονάδων, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Γιώργος Κουτζούκος. Συνεπώς, κατά τον ίδιο, θα πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις γι αυτό. Δύο εναλλακτικές υπάρχουν στο τραπέζι, επισήμανε ο κ. Κουτζούκος. Η πρόταση της ΡΑΕ για το NOME και η απαίτηση της τρόϊκα για πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ. Το δεύτερο απαιτεί αρκετό χρόνο, συνεπώς, πρέπει να πάμε στο μοντέλο της ΡΑΕ, τόνισε ο ίδιος, ο οποίος πρότεινε, στο πλαίσιο της λειτουργίας του σημερινού mandatory pool, ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει το οικονομικό μοντέλο, βάσει του οποίου η κατάταξη των μονάδων να γίνεται με βάση την ΟΤΣ, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα τεχνικά στοιχεία τους και οι παραγωγοί να πληρώνονται εντός της ημέρας. Μάλιστα για αυτό το μοντέλο είχε ετοιμασθεί και σχετικός Κώδικας από τη ΡΑΕ, το 2003. Αυτό το μοντέλο, σύμφωνα με τον Κουτζούκο, θα διευκόλυνε τη μετάβαση στο target model και παράλληλα θα συνέβαλε στον περιορισμό των διαφορών ανάμεσα στην ΟΤΣ και στην Οριακή Τιμή Αποκλίσεων.
Ο τρόπος που λειτουργεί σήμερα η χονδρεμπορική αγορά είναι αποδομημένος, επισήμανε ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ και Διευθυντής Ρυθμιστικών Θεμάτων του ομίλου Μυτιληναίος Γιάννης Δεσύπρης. Για τον ίδιο κρίσιμος παράγοντας είναι ο κοστολογικός έλεγχος της παραγωγής. Χωρίς αυτόν δεν μπορεί, όπως είπε, να εφαρμοσθεί το NOME, όπως δεν έγινε δυνατό να εφαρμοσθούν και τα swaps, τα οποία είχε τεθεί στο τραπέζι παλαιότερα.
Την άποψη του για τα θέματα αυτά κατέθεσε και ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Κώστας Κουκλέλης, δεδομένου ότι το ενεργειακό κόστος συνιστά το σημαντικότερο παράγοντα κόστους για τη βιομηχανία. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ των διμερών συμβάσεων. Σε μια χώρα όπου υπάρχει τεράστια συγκέντρωση από μία και μόνον εταιρία, είπε, δεν μπορεί να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση για φθηνή ενέργεια. Για το λόγο αυτό πρότεινε να εφαρμοσθούν διμερή συμβόλαια, με την κατώτατη τιμή να ορίζεται από το Ρυθμιστή. Επί της ουσίας, ο κ. Κουκλέλης, πρότεινε ένα είδος NOME.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου