Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Εύστοχη Ιδέα η Πρόταση Λιλλήκα για Παραχώρηση στην Ελλάδα Οικοπέδου στην Κυπριακή ΑΟΖ


Να παραχωρήσει η Κύπρος στην Ελλάδα ένα από τα οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ, «με τους ίδιους όρους που παραχωρούνται αυτά τα οικόπεδα σε άλλες διεθνείς εταιρείες», πρότεινε προχθές ο υποψήφιος για τον προεδρικό θώκο της Κύπρου στις εκλογές του προσεχούς Φεβρουαρίου, κ. Γιώργος Λιλλήκας. Η πρόταση Λιλλήκα, σκόπιμα ελλειπτική, για προφανείς προεκλογικούς, αλλά και εθνικούς –πολιτικούς λόγους: δεν αναφέρει ούτε ποιο θα είναι το ελληνικό εταιρικό σχήμα στο οποίο θα παραχωρηθεί το οικόπεδο, αλλά ούτε και ποιο θα είναι το οικόπεδο αυτό. 
Ωστόσο, η ιδέα είναι αρκετά εύστοχη κι αφού ακόμη δε γνωρίζουμε άλλες λεπτομέρειες, μπορούμε να παραθέσουμε κάποιες αλληλοσυνδεόμενες προϋποθέσεις βάσει των οποίων θα υλοποιηθεί με τα μέγιστα πιθανά οφέλη: 
Πρώτον, για να έχει και γεωπολιτικό αντίκρυσμα η πρόταση, πέραν της οικονομικής στήριξης της Κύπρου προς την Ελλάδα, θα ήταν καλύτερο το οικόπεδο το οποίο θα αναλάβει το υποθετικό ελληνικό σχήμα να εφάπτεται από Δυσμάς της δυνητικής – βάσει του Διεθνούς Δικαίου -ελλαδικής ΑΟΖ. Με τον τρόπο αυτό, Ελλάδα και Κύπρος θα εκπέμψουν διεθνώς το μήνυμα ότι επίκειται η οριοθέτηση της μεταξύ τους ΑΟΖ. 


Δεύτερον, το ελληνικό εταιρικό σχήμα θα πρέπει να συσταθεί κατά το πρότυπο του κονσόρτσιουμ που ανέλαβε το Οικόπεδο 12, το οποίο αποτέλεσε και το «βαρόμετρο» της επιτυχίας της προσπάθειας της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τον υποθαλάσσιο ορυκτό πλούτο της ελεύθερης ΑΟΖ της χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν τα παράνομα και εκβιαστικά «τετελεσμένα» της τουρκικής εισβολής του ’74. Αμερικανικές, ισραηλινές, ρωσικές ή όποιες άλλες εταιρείες θα πρέπει να επιλεγούν για συμμετοχή στο κονσόρτσιουμ αυτό, ώστε να εξασφαλιστεί η συμμαχία με διεθνείς «παίκτες» που θα αποκτήσουν έτσι συμφέρον να υπερασπιστούν την επένδυση αυτή – επαναλαμβάνοντας το επιτυχημένο προηγούμενο του Οικοπέδου 12. 
Τρίτον και σπουδαιότερον, με εχεμύθεια κα σοβαρότητα να προχωρήσουν οι διαδικασίες όχι μόνο στο ερευνητικό κομμάτι, αλλά και στο πεδίο των διεθνών πολιτικών διασφαλίσεων, ώστε οι έρευνες που θα πληρούν τα χαρακτηριστικά των δύο προηγούμενων προϋποθέσεων να ολοκληρωθούν επιτυχώς και ανεμπόδιστα από έξωθεν απειλές, και, συνεπώς, να ενισχύσουν τη διεθνή θέση Ελλάδος και Κύπρου.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου