Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Η Έναρξη των Σεισμικών Ερευνών στο Ιόνιο Σηματοδοτεί την Επανεκκίνηση του Upstream στην Ελλάδα


Η άφιξη του ερευνητικού σκάφους NordicExplorer, της Νορβηγικής εταιρείας PGS, στο λιμάνι της Πάτρας το περασμένο Σαββατοκύριακο και ο απόπλους του ευθύς αμέσως για τα ανοικτά του Ιονίου, όπου ήδη εκτελεί σεισμικές καταγραφές, σηματοδοτεί την επανεκκίνηση της έρευνας υδρογονανθράκων στην χώρα μας μετά από 15 χρόνια εκκωφαντικής απουσίας. Μια χρονική περίοδος όπου άλλες χώρες και ιδιαίτερα οι γειτονικές μας Ιταλία, Αλβανία, Τουρκία, Κύπρος και Αίγυπτος, για ν’ αναφερθούμε μόνο στις πλέον κοντινές, προέβησαν σε εκτεταμένες έρευνες και ανακοίνωσαν σημαντικές ανακαλύψεις νέων κοιτασμάτων ενώ ορισμένες προχώρησαν και στην εκμετάλλευση συγκεκριμένων κοιτασμάτων (βλέπε το χερσαίο κοίτασμα Fatos Maritsa στην Αλβανία και το υποθαλάσσιο Ackakoca στον Τουρκικό τομέα της Μαύρης Θάλασσας, 200 χλμ ανατολικά της Κωνσταντινούπολης).
Το τελευταίο διάστημα όπου η Ελλάδα, ως αποτέλεσμα εσφαλμένων πολιτικών, του φοβικού συνδρόμου που χαρακτηρίζει την γενιά της αστακομακαρονάδας και της ευρείας αντίληψης και πρακτικής του εύκολου κέρδους και ήσσονος προσπάθειας, αποτέλεσμα ενός αποσαθρωμένου εκπαιδευτικού συστήματος που διέβρωσε κάθε παραγωγική δραστηριότητα, απείχε επιδεικτικά και οικειοθελώς από κάθε έρευνα για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στα εδάφη και τις θάλασσες της. Μια ανεξήγητη και παράλογη εν πολλοίς στάση ιδιαίτερα εάν λάβει κανείς υπόψη ότι το διάστημα αυτό δεκαπλασιάστηκε η μέση τιμή του αργού και η Ελλάδα, η οποία εισάγει το 99.5% των αναγκών σε πετρέλαιο, επιβαρύνει σταθερά πλέον τον κρατικό προϋπολογισμό με το 5.0% να πηγαίνει για εισαγωγές υδρογονανθράκων, το οποίο, και ιδιαίτερα σημαντικό, αντιστοιχεί σχεδόν στο 50% του ελλείμματος του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών. Και ως γνωστό το έλλειμμα αυτό αποτελεί την βασική συνιστώσα στην διαμόρφωση του τεράστιου δημοσιονομικού ελλείμματος που προσπαθούν απεγνωσμένα τα τελευταία δύο χρόνια να μαζέψουν οι κυβερνήσεις υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικα και εις βάρος της οικονομικής ανάπτυξης του τόπου.


Φαίνεται όμως ότι στο τομέα των ερευνών υδρογονανθράκων τουλάχιστον, το γνωστό upstream , ότι η μέχρι πρόσφατα απογοητευτική και τελματώδης κατάσταση αλλάζει επί τω βελτίω, όπως δείχνει η σύμπτωση – που θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν είναι τυχαία – τριών σημαντικών από κάθε άποψη εξελίξεων.
(1) Η έναρξη των σεισμικών ερευνών πρώτα στο Ιόνιο και αργότερα ανοικτά της Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου και εν συνεχεία νοτίως της Κρήτης. Οι έρευνες αυτές που διεξάγονται κατ’ εντολή του Ελληνικού Δημοσίου αλλά χωρίς ουδέν κόστος για αυτό, από διεθνή εταιρεία έχουν μεγάλο ενδιαφέρον τόσο λόγω των αναμενόμενων αποτελεσμάτων – που θα επιτρέψουν την οργάνωση του Β’ Διεθνούς Γύρου Παραχωρήσεων το 2014 – όσο και του γεγονότος ότι η Ελλάδα εξασκεί ερευνητικά δικαιώματα στην άτυπη ανακηρυχθείσα ΑΟΖ δυτικά της Πελοποννήσου και νοτίως της Κρήτης. Όταν γίνει αντιληπτή από την πολιτική ηγεσία η παράμετρος αυτή ίσως επιτέλους πεισθεί να προχωρήσει στην επίσημη ανακήρυξη της ΑΟΖ νοτιοανατολικά της Κρήτης και Ρόδου με στόχο την σύμπτωση με αυτήν της Κύπρου.
(2) Η ουσιαστική πρόοδος που επιτελείται στην αξιολόγηση των υποβληθέντων προσφορών στο πλαίσιο του διαγωνισμού Open Door για τις γνωστές τρεις παραχωρήσεις στην Δυτική Ελλάδα, δηλ. Κατάκολο, Πατραϊκός Κόλπος, περιοχή Ιωαννίνων. Σύμφωνα με πληροφορίες του EnergiaGr η αξιολόγηση προχωρεί με ικανοποιητικούς ρυθμούς από την αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΚΑ με στόχο την ανακοίνωση αποτελεσμάτων στις αρχές του νέου έτους, το οποίο σημαίνει ότι οι ανάδοχοι μπορεί να εγκατασταθούν και να ξεκινήσουν γεωτρήσεις εντός του 2013.
(3) Η υπογραφή από τον υπουργό ΠΕΚΑ καθ. Παναγιώτη Λιβιεράτο της «τροποποιητικής σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των αναδόχων εταιριών KAVALA OIL Α.Ε και ENERGEAN OIL & GAS - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε», για την εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού Πελάγους. Η τροποποίηση κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα εναρμόνισης της αρχικής σύμβασης με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας περί υδρογονανθράκων (Ν.2289/1995), όπως αυτές έχουν επικαιροποιηθεί με τον Νόμο 4001/2011. Η κύρωση της ανωτέρω τροποποιητικής σύμβασης, που υπεγράφη στις 31 Οκτωβρίου, θα γίνει με νόμο από τη Βουλή.

Η ανωτέρω τροποποιητική σύμβαση ρυθμίζει καταρχάς το θέμα της χρονικής ισχύος και των παρατάσεων των αδειών εκμετάλλευσης στην περιοχή εκμετάλλευσης του Πρίνου και Νότιας Καβάλας, με βάση το ισχύον νομικό καθεστώς, αλλά και με την διεθνή πρακτική για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην οποία ρητώς προβλέπεται χρόνος εκμετάλλευσης 25 ετών, με δικαίωμα παρατάσεων για δύο επιπλέον πενταετίες. Η χρονική παράταση ήτο απαραίτητη ώστε να μπορέσει ο operator του Πρίνου, η Kavala Oil, μέσω του βασικού της μετόχου, της Energean, να επενδύσει στις απαραίτητες ερευνητικές εργασίες και ν’ αναπτύξει τα νέα κοιτάσματα του Βόρειου Πρίνου και του Έψιλον με στόχο την σταδιακή αύξηση της παραγωγής στα 8.000 – 10.000 βαρέλια ημερησίως, από τα 2.500 βαρέλια που είναι η τωρινή παραγωγή.

Επίσης μέσω του ανωτέρω νομοθετήματος μεταβιβάζονται στον νέο φορέα του Δημοσίου για τις έρευνες υδρογονανθράκων, με την επωνυμία ΕΔΕΥ ΑΕ, όλες οι αρμοδιότητες που κατείχε η εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε, η πλειοψηφία των μετοχών της οποίας ανήκει σήμερα σε ιδιώτες και δεν δύναται πλέον να ασκεί κρατικές αρμοδιότητες ή ιδιότητες ειδικού διαιτητή, ή ειδικού αντισυμβαλλόμενου ιδιωτών επενδυτών, όπως προβλεπόταν στην αρχική σύμβαση.
Οι ανωτέρω τρεις βασικές εξελίξεις κατά την άποψη μας σηματοδοτούν την έναρξη μίας νέας περιόδου στον τομέα του upstream στην Ελλάδα με ανανεωμένο ενδιαφέρον από πλευράς πολιτείας και εταιρειών, οι οποίες ήδη μέσω επίσημων και μη επαφών τους με το ΥΠΕΚΑ αλλά και το Μαξίμου προχωρούν στην διατύπωση και υποβολή ερευνητικών προτάσεων για συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Έτσι το Α’ εξάμηνο το 2013 αναμένεται η εγκατάσταση στην Ελλάδα τουλάχιστον δύο διεθνών εταιρειών οι οποίες πρόκειται να δραστηριοποιηθούν τόσο στον τομέα των σεισμικών ερευνών όσο και των γεωτρήσεων. Καταλυτικός παράγων στην πρόοδο του upstream θα είναι ασφαλώς η επιτυχής έκβαση του διαγωνισμού Open Door στη Δυτική Ελλάδα με την ανάθεση των ερευνών σε δοκιμασμένες και έμπειρες εταιρείες οι οποίες θα μπορέσουν να φέρουν εις πέρας το ερευνητικό έργο και να προχωρήσουν ευθύς αμέσως στο στάδιο της εκμετάλλευσης. Εξίσου σημαντικό ρόλο θα παίξει η σύσταση του επιτελικού φορέα υδρογονανθράκων, της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), ο οποίος και θα πρέπει να οργανωθεί τάχιστα ώστε ν’ αναλάβει αυτός την οργάνωση του Β’ Διεθνούς Γύρου Παραχωρήσεων.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου