Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Σερβία: Επενδύσεις 10 Δισ. Ευρώ στον Ενεργειακό Τομέα Προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός

Επενδύσεις ύψους δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ την επόμενη οκταετία στον ενεργειακό τομέα, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός της Σερβίας ΄Ιβιτσα Ντάσιτς, από το βήμα του συνεδρίου με θέμα την εξέλιξη του έργου του αγωγού φυσικού αερίου South Stream.
Ο κ. Ντάσιτς - σύμφωνα με ανακοίνωση της σερβικής κυβέρνησης - δήλωσε ότι, την επόμενη τριετία, ποσό τριών δισ. ευρώ θα επενδυθεί στον πετρελαϊκό τομέα, δύο δισ. ευρώ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δύο δισ. ευρώ στον τομέα του φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι σχέσεις (της χώρας) με την ρωσική ενεργειακή εταιρεία Gazprom και η κατασκευή του σερβικού τμήματος του αγωγού South Stream, μήκους 440 χιλιομέτρων.

Ο κ. Ντάσιτς χαρακτήρισε το έργο του αγωγού South Stream, το πιο σημαντικό στην βιομηχανία φυσικού αερίου. Στην ίδια "κατηγορία" εντάσσει και τα έργα των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου στις περιοχές Banatski Dvor και Itebej. Τα προαναφερόμενα έργα - είπε ο κ. Ντάσιτς - θα καταστήσουν τη Σερβία ένα σημαντικό παράγοντα ενεργειακής σταθερότητας στην περιοχή.
Εξάλλου, το έργο του αγωγού South Stream θα συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της απασχόλησης των εγχώριων επιχειρήσεων και των πολιτών.
"Το έργο είναι η υποστήριξη ενός κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος για όλες τις χώρες τις οποίες θα 'διατρέχει' ", ανέφερε ο Σέρβος πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι, η σερβική κυβέρνηση γνωρίζει τις υποχρεώσεις της και θα τις εκπληρώσει με συνέπεια.
Η ανάπτυξη της ενεργειακής πολιτικής θα παρέχει ασφάλεια στην προμήθεια ενέργειας στη χώρα και σημαντική οικονομική ανάκαμψη, είπε ο Σέρβος πρωθυπουργός.
Από την πλευρά της, η υπουργός Ενέργειας, Ανάπτυξης και Περιβαλλοντικής Προστασίας Ζοράνα Μιχαίλοβιτς τόνισε ότι το έργο του "South Stream" θα καταστήσει τη Σερβία σημαντικό "παίκτη" του ενεργειακού τομέα στην περιοχή.
"Χωρίς ενεργειακές υποδομές δεν υπάρχει οικονομική ανάκαμψη, ανάπτυξη, 'άφιξη' επενδυτών και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας" σημείωσε η υπουργός.
Ο πρέσβης της Ρωσίας στη Σερβία, Αλεξάντερ Τσεπούριν υπογράμμισε ότι, η Ρωσία αποδίδει τεράστια σημασία στην υλοποίηση του πανευρωπαϊκού έργου South Stream, το οποίο - όπως τόνισε- "θα επιτρέψει τη σύνδεση των ανατολικών και των δυτικών περιοχών της Ευρώπης".
Υπενθύμισε ότι, στο έργο συμμετέχουν δέκα χώρες και τόνισε ότι μέχρι το 2020 ο αγωγός South Stream θα παρέχει περίπου το 10% των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο, παρέχοντας 63 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το σύνολο των 630 δισ. κυβικών μέτρων που απαιτούνται.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στις θετικές προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη, δεδομένου ότι, φέτος, η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη σημείωσε αύξηση 12%.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου