Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Λύση το LNG για το Ενεργειακό Κόστος της Τουρκίας

Η εύκολη μεταφορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου ( LNG) με πλοία επιτρέπει στις χώρες να αγοράζουν φθηνότερο αέριο με βάση βραχυπρόθεσμα συμβόλαια, γεγονός που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί και η Τουρκία, σύμφωνα με αναλυτές.
Η χώρα προσπαθεί να μειώσει τις ενεργειακές της δαπάνες, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να πληρώνει για το αέριό της όσα και οι ευρωπαϊκές χώρες. Αντιθέτως, η Ε.Ε. καταβάλει λιγότερα χρήματα για το αέριο που προμηθεύεται σε σύγκριση με την Τουρκία.

Στα πλαίσια αυτά, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ, δήλωσε ότι «κάποια από τα υφιστάμενα συμβόλαια της Τουρκίας θα επανεξεταστούν σύντομα. Πιστεύω ότι η Τουρκία μπορεί να πετύχει μια σημαντική έκπτωση μέσω των εξελίξεων στην παγκόσμια αγορά».
Επίσης, ο Μπιρόλ θεωρεί ότι η Τουρκία θα πρέπει να αναπτύξει τις υποδομές της στο LNG, ώστε να επωφεληθεί από τις χαμηλότερες τιμές που αυτό προσφέρει. Την ίδια στιγμή όμως, υπάρχουν φωνές που προειδοποιούν ότι κάτι τέτοιο θα υποβάθμιζε τον ρόλο της χώρας ως σταυροδρόμι των αγωγών φυσικού αερίου.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου