Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Στο «Σκαμνί» του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η Κομισιόν για τα Αιολικά

Την προσφυγή της Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα κατά των Αιολικών (EPAW) δέχθηκε να εξετάσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Έτσι, η Κομισιόν αναμένεται να δικαστεί με βάση τους ισχυρισμούς της EPAW ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει κάνει τις απαιτούμενες τεχνικές μελέτες για να υπολογίσει πόσοι τόνοι συμβατικών καυσίμων θα εξοικονομηθούν από τις εκατοντάδες χιλιάδες των ανεμογεννητριών που εγκαθίστανται σε αγροτικές και άλλες περιοχές σε όλη την Ευρώπη.
Η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί σε 12-18 μήνες.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Ημερησία”, οι 608 ενώσεις-μέλη της ΕΡΑW χαιρέτισαν την εξέλιξη σαν την πρώτη νίκη στον αγώνα τους να καταστήσουν την Κομισιόν υπεύθυνη για τα καταστροφικά αποτελέσματα της ενεργειακής πολιτικής που προωθεί. Η προσφυγή της ΕΡΑW εδράζεται στη Συνθήκη του Αάρχους, η οποία θέτει ως προϋπόθεση για όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα που επηρεάζουν το περιβάλλον να αποφασίζονται με διαφάνεια και συμμετοχή του κοινού. Κατά συνέπεια, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της EPAW Μark Duchamp, «αντί η Επιτροπή να παπαγαλίζει τους ισχυρισμούς της αιολικής βιομηχανίας χωρίς προηγουμένως να τους επαληθεύσει», θα έπρεπε να έχει προχωρήσει σε πλήρη ενημέρωση των Ευρωπαίων πολιτών για τα οφέλη του ευρωπαϊκού προγράμματος για τις ΑΠΕ, όπως και για το κόστος της πολιτικής αυτής και τις άλλες ανεπιθύμητες παρενέργειες,.
Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, πολλοί ανεξάρτητοι μηχανολόγοι εκτιμούν ότι τα αιολικά δεν επιφέρουν πραγματική εξοικονόμηση, γιατί αναγκάζουν τους συμβατικούς σταθμούς να αυξομειώνουν την παραγωγή τους προκειμένου να εξισορροπήσουν την ασταθή και τυχαία παραγωγή ενέργειας από τα αιολικά, «καίγοντας» κατά τη διαδικασία αυτή περισσότερα καύσιμα. Εξάλλου, πρέπει να κατασκευαστούν περισσότερες συμβατικές μονάδες για να σταθεροποιηθεί το σύστημα.
Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου