Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Έργα Ενεργειακής Εξοικονόμησης και Ανανεώσιμης Ενέργειας θα Χρηματοδοτεί η ΕΤΕπ

Έργα ενεργειακής εξοικονόμησης ανανεώσιμης ενέργειας και ενεργειακά δίκτυα στην Ευρώπη και σε τρίτες χώρες, θα χρηματοδοτεί από εδώ και στο εξής η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου των μετόχων την Τρίτη.

Μάλιστα σύμφωνα με την απόφαση πλέον θα εξετάζεται απο την τράπεζα το ενεργειακό αποτύπωμα της επένδυσης πριν αποφασιστεί η δανειοδότηση μια επένδυσης.


Ο προβληματισμός στους κόλπους της Τράπεζας Επενδύσεων για τα κριτήρια χρηματοδότησης ξεκίνησε πριν απο 10 μήνες, ενω εντάθηκε απο τις έντονες κριτικές που δέχτηκε το τελευταίο διάστημα ότι επιδοτεί κατά προτεραιότητα επενδύσεις ορυκτών καύσιμων που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.

Έτσι τώρα η Τράπεζα επενδύσεων εναρμονίζει τα κριτήρια της με την ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης και ταυτόχρονα θα βοηθήσει την Ευρώπη να επιτύχει τους ενεργειακούς της στόχους για το 2020.

Το νέο πρότυπο εκτίμησης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που υιοθετήθηκε από την Τράπεζα επενδύσεων θα εφαρμόζεται σε όλες τις επενδύσεις ορυκτών καύσιμων και θα απορρίπτει όσες επενδύσεις οδηγούν σε εκπομπές θερμοκηπιακών αερίων πάνω απο τα όρια που θέτει η ευρωπαϊκοί πολιτική, όπως πετρέλαιο λιγνίτης και λιθάνθρακας.

Το φυσικό αέριο ωστόσο, που η Τράπεζα χαρακτηρίζει ως μεταβατικό καύσιμο για την πράσινη ανάπτυξη, μάλλον θα παραμείνει επιλέξιμη επένδυση.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Eυρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χορήγησε δάνεια συνολικού ύψους 70 δισ. ευρώ, μειώνοντας σταδιακά τη χρηματοδότηση σε επενδύσεις ορυκτών καύσιμων που δεν ξεπερνούν το 1,5% της συνολικής χρηματοδότησης.

Στο διάλογο που ξεκίνησε απο τον Οκτώβριο του 2012 και κατέληξε στην απόφαση της Τράπεζας για ενίσχυση των καθαρών μορφών ενέργειας, συμμετείχαν εκτός απο τους μέτοχους και εκπρόσωπους απο τις 28 χώρες μέλη, η βιομηχανία και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Πηγή EurActiv.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου