Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Ξεθωριάζει η... Πράσινη Ανάπτυξη - Παγώνουν οι Επενδύσεις στις ΑΠΕ

Πάγωμα των επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας φέρνουν τα επαπειλούμενα μέτρα του Υπ. Περιβάλλοντος. Κίνδυνος για τις θέσεις εργασίας και την… αξιοπιστία του Δημοσίου. Απειλούν με έξοδο από τη χώρα μεγάλοι παίκτες. 
Σε βίαιο θάνατο θα οδηγηθούν οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εφ΄όσον γίνουν πραγματικότητα μία σειρά από μέτρα που σχεδιάζει το ΥΠΕΚΑ.
Η αγορά αναμένει με αγωνία τι τελικά θα ισχύσει προκειμένου να καθορίσει την πορεία της. Tο δε «φιλοσοφικό» ερώτημα που διατυπώνουν εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών, είναι αν οι πολιτικές ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων εφαρμόζουν «κρυφή ατζέντα» με στόχο την πλήρη διακοπή των επενδύσεων υπέρ άλλων μορφών ενέργειας, ή απλώς λαμβάνουν σπασμωδικά μέτρα μη υπολογίζοντας τις επιπτώσεις τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα ελλείμματα του λογαριασμού από τον οποίο πληρώνονται οι παραγωγοί.

Ήδη οι επενδύσεις στις περισσότερες τεχνολογίες είναι «παγωμένες». Στα φωτοβολταϊκά, μετά το μπουμ εγκατάστασης νέων μονάδων το 2012 με το οποίο υπερκαλύφθηκε ο στόχος, τα μέτρα που ελήφθησαν μείωσαν σημαντικά τις αποδόσεις έναντι των όσων ίσχυαν πριν από 18 μήνες.
Οι επενδύσεις σε αιολικά, και μικρά υδροηλεκτρικά, που απαιτούν υψηλά κεφάλαια, έχουν πληγεί από την πιστωτική στενότητα του τραπεζικού συστήματος. Όσο για τις επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά πάρκα, αυτές έχουν σχεδόν εγκαταλειφθεί, χαμένες μέσα στο δαίδαλο των προκαταρκτικών διαδικασιών, οι οποίες είχαν σχεδιαστεί επί υπουργίας Μπιρμπίλη.
Χαρακτηριστικά της εικόνας, είναι οι αιτήσεις για νέες μονάδες ΑΠΕ, οι οποίες κατατέθηκαν στη ΡΑΕ τον Ιούνιο, στο πλαίσιο του τριμηνιαίου κύκλου. Οι πολλές δεκάδες αιτήσεις των προηγούμενων κύκλων για μονάδες εκατοντάδων μεγαβάτ, περιορίστηκαν σε μόλις 11 με συνολική ισχύ 26,35 μεγαβάτ.
Τα φωτοβολταϊκά απουσιάζουν εντελώς. Τα 18,5 μεγαβάτ, αφορούν σε μονάδες μικρών υδροηλεκτρικών (10 μεγαβάτ) Συμπαραγωγής (4,8 μεγαβάτ) και βιομάζας (3,5 μεγαβάτ) ενώ οι αιτήσεις για αιολικά περιορίζονται σε δύο με ισχύ 9 μεγαβάτ.
Μιλώντας στο Euro2day.gr εκπρόσωποι κυρίως μη ελληνικών εταιρειών, υποστηρίζουν ότι ακόμη και οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές που έχουν σκοπό να παραμείνουν στην Ελλάδα και δεν επιδιώκουν υψηλές αποδόσεις, θα οδηγηθούν αναγκαστικά στην έξοδο από τη Χώρα, εφ' όσον ισχύσουν κάποια από τα σχεδιαζόμενα μέτρα, καθώς αυτά θα καταστήσουν την αβεβαιότητα ανυπέρβλητο εμπόδιο για τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους.
Όπως δε τονίζουν, ήδη η αξιοπιστία της χώρας μεταξύ των διεθνών εταιρειών που έχουν εντάξει την Ελλάδα στις δραστηριότητές τους, έχει πληγεί σημαντικά λόγω των συχνών αλλαγών στο πλαίσιο λειτουργίας και αμοιβής των επενδύσεων αυτών, αναμένοντας πλέον τις οριστικές αποφάσεις για να προσδιορίσουν τη στάση τους.
Ως το μέτρο που θα πλήξει ανεπανόρθωτα τις επενδύσεις στις ΑΠΕ και κυρίως στα αιολικά, θεωρείται η προωθούμενη διάταξη σύμφωνα με την οποία η τιμή πώλησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, θα προσδιορίζεται μετά την υλοποίηση της επένδυσης.
Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, η διάταξη αυτή κλείνει την πόρτα των τραπεζών στις εταιρείες που προωθούν επενδύσεις σε αιολικά, αφού καμία τράπεζα δεν δέχεται να χρηματοδοτήσει έργο, η απόδοση του οποίου είναι άγνωστη τη στιγμή της χρηματοδότησης και θα προσδιορίζεται με υπουργική απόφαση μετά από 18-24 μήνες, όσο δηλαδή διαρκεί η ανάπτυξη του έργου.
Ας σημειωθεί ότι παρόμοια διάταξη δεν υφίσταται σε καμία άλλη κοινοτική χώρα, με εξαίρεση τη Βουλγαρία, οι κυβερνήσεις της οποίας ωστόσο έχουν δηλώσει ευθαρσώς ότι δεν θέλουν άλλες ΑΠΕ.
Άλλη προωθούμενη διάταξη προβλέπει κατάργηση της ετήσιας (με συντελεστές που βασίζονται στον τιμάριθμο) αναπροσαρμογής της τιμής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως επισημαίνουν στο euro2day οι άνθρωποι της αγοράς, η σκέψη αυτή, αγνοεί το γεγονός ότι μονάδες ΑΠΕ, όπως τα αιολικά, τα υδροηλεκτρικά, ή η βιομάζα, έχουν σημαντικά κόστη κατά τη λειτουργία τους. Σε αυτά περιλαμβάνεται και το κόστος των δανειακών κεφαλαίων που εξαρτώνται από τον πληθωρισμό.
Τέλος σημαντικό στοιχείο αβεβαιότητας αποτελεί και η επιχειρούμενη κατάργηση της διαδικασίας καθορισμού των τιμών πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τις προωθούμενες αλλαγές, αυτή προβλέπεται να μεταφερθεί στον αρμόδιο υπουργό, ο οποίος και θα τις ορίζει με απλή απόφασή του. Όπως είναι γνωστό με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, την αρμοδιότητα αυτή την έχει η Βουλή η οποία ψηφίζει το σχετικό νομοθέτημα.

Η εικόνα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Αιολικής Ενέργειας, τo σύνολο της ισχύος αιολικών που βρισκόταν σε εμπορική ή δοκιμαστική λειτουργία στο τέλος Μαΐου είναι 1793,4 μεγαβάτ, ενώ η νέα αιολική ισχύς που εγκαταστάθηκε το πεντάμηνο του 2013, ήταν μόλις 45,05 MW, δηλαδή αύξηση μόλις 2,8% σε σχέση με το τέλος του 2012. Εκτιμά δε ότι αν ο ρυθμός αυτός συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους, το 2013 θα είναι η χειρότερη χρονιά για την αιολική ενέργεια στην Ελλάδα μετά το 2004.
Την εικόνα αυτή επιβεβαιώνουν και οι προβλέψεις του Λειτουργού της Αγοράς – ΛΑΓΗΕ, στην τελευταία μηνιαία έκθεση για τις ΑΠΕ. Σύμφωνα με αυτές, στο τέλος του 2013 στο ηπειρωτικό σύστημα, οι εγκατεστημένες μονάδες αιολικών θα αντιστοιχούν σε 1.550 μεγαβάτ (+84 μεγαβάτ από την αρχή του 2013), μικρών υδροηλεκτρικών σε 222 μεγαβάτ (+4 μεγαβάτ από την αρχή του 2013) και οι μονάδες βιομάζας – βιοαερίου σε 55 μεγαβάτ (+10 μεγαβάτ από την αρχή του χρόνου).
Μόνο στα φωτοβολταϊκά οι αριθμοί βρίσκονται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα (+687 μεγαβάτ και +84 μεγαβάτ σε στέγες), κυρίως λόγω της ολοκλήρωσης της πλειονότητας των επενδύσεων τους πρώτους μήνες του έτους. Ωστόσο και εδώ οι ρυθμοί εγκατάστασης νέων μονάδων έχουν μειωθεί σημαντικά. Μεταξύ Απριλίου και Δεκεμβρίου, οι εκτιμήσεις του ΛΑΓΗΕ προβλέπουν μόνο 136 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών και 44 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών στις στέγες.
(από www.euro2day.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου