Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Απομακρύνεται η ΕΤΕπ από Έργα Λιγνίτη και Άνθρακα

Με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον ανακοινώθηκε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), του μεγαλύτερου δημόσιου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στον κόσμο, να υιοθετήσει μέτρα τα οποία, εφόσον εφαρμοστούν στο ακέραιο, θα σημάνουν την οριστική απόσυρση της τράπεζας από έργα λιγνίτη και άνθρακα.
Η είδηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της ιστορικής απόφασης περιορισμού της χρηματοδότησης ανθρακικών μονάδων που έλαβε την προηγούμενη εβδομάδα η Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά και ανάλογων κινήσεων της Σκανδιναβικής Τράπεζας Επενδύσεων, του νορβηγικού συνταξιοδοτικού ταμείου Storebrand και της ολλανδικής τράπεζας Rabobank, οι οποίες ελαχιστοποιούν τη συμβολή τους σε έργα ορυκτών καυσίμων.

Η κίνηση αυτή αναμένεται να επηρεάσει και την κατασκευή της μονάδας Πτολεμαϊδα 5, για την οποία η ΔΕΗ είχε ζητήσει τη συνδρομή της ΕΤΕπ, σε μια προσπάθεια εύρεσης ευνοϊκών όρων χρηματοδότησης. Επιπλέον, με την αναμενόμενη θέσπιση ορίου εκπομπών για τα έργα, τα οποία χρηματοδοτεί η ΕΤΕπ στα 550g CΟ2 KWh, η τράπεζα στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως η Πτολεμαϊδα 5 (με διπλάσιες από το όριο της ΕΤΕπ εκπομπές, περίπου 1000g KWh) αποτελεί ένα τεχνολογικό απολίθωμα και επιλογή διαιώνισης μιας αναχρονιστικής ενεργειακής πολιτικής.
Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος Τύπου της ΕΤΕπ, Ρίτσαρντ Ουίλις, δεν θα υποστηρίξουμε νέες λιγνιτικές μονάδες, καθώς αυτές δεν πληρούν τα κριτήρια χρηματοδότησης. Οι προτεραιότητες της ΕΤΕπ αλλάζουν και εναρμονίζονται, έστω μερικώς, με τους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μετατόπιση αυτή αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τη χώρα μας να διεκδικήσει πολύτιμους πόρους στοχευμένους σε υποδομές ενεργειακής αποδοτικότητας, καθαρών μορφών ενέργειας, ανάπτυξης δικτύων και στην τόνωση της έρευνας και της καινοτομίας , δήλωσε ο Μιχάλης Προδρόμου, υπεύθυνος ενεργειακής πολιτικής του WWF Ελλάς.
(από την "Εφημερίδα των Συντακτών", 26/07/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου