Συχνά ακούμε ότι τα πυρηνικά εργοστάσια είναι πλέον ασφαλή ή ότι τα όποια πυρηνικά ατυχήματα είναι σπάνια. Και η αλήθεια είναι ότι μεγάλες καταστροφές σε σταθμούς πυρηνικής ενέργειας δεν συμβαίνουν συχνά. Συνήθως μεσολαβούν αρκετά χρόνια. Κι όμως, ο παράγοντας χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ της πυρηνικής ενέργειας. Ο λόγος; Οι συνέπειες ενός μεγάλου πυρηνικού ατυχήματος είναι τρομακτικές και πολυετείς.
Τα φώτα της δημοσιότητας έχουν φύγει από τη μαρτυρική Φουκουσίμα, εκεί όπου στις 11 Μαρτίου του 2011 ένα καταστροφικό τσουνάμι σάρωσε την ακτή, σκοτώνοντας 19.000 ανθρώπους και θέτοντας εκτός λειτουργίας το τοπικό πυρηνικό εργοστάσιο, με αποτέλεσμα την έκλυση μεγάλων ποσοτήτων ραδιενέργειας. Τα τηλεοπτικά συνεργεία έφυγαν, αλλά η ραδιενέργεια έμεινε... Οπως ανακοίνωσε προ ημερών η ίδια η διαχειρίστρια ιδιωτική εταιρεία Tepco (Tokyo Electric Power), η οποία ελέγχεται διαχρονικά για την αξιοπιστία της, καταγράφηκαν πολύ υψηλά επίπεδα ραδιενεργών στοιχείων στο νερό που έχει συγκεντρωθεί στη βάση των αντιδραστήρων στο πυρηνικό εργοστάσιο Νταΐτσι. Οπως ανακοίνωσε η Tepco, ραδιενεργά στοιχεία, όπως το στρόντιο 90, μετρήθηκαν σε επίπεδα των 3.000 Μπεκερέλ ανά λίτρο, περίπου 100 φορές άνω του ανωτάτου ορίου συγκεντρώσεων στο θαλασσινό νερό.
Η μόλυνση από ραδιενέργεια εντοπίστηκε σε σημείο μεταξύ των αντιδραστήρων και της θάλασσας. Η Tepco δεν διευκρίνισε εάν το ραδιενεργό νερό εκχύεται στη θάλασσα. Αλλά το πιο ανησυχητικό είναι ότι η ραδιενέργεια βρέθηκε αυξημένη (έως και δύο φορές) σε σχέση με παλαιότερες μετρήσεις στα ίδια σημεία!
Τον Απρίλιο, σε άλλο σημείο των εγκαταστάσεων, είχε καταγραφεί διαρροή στο έδαφος 22 λίτρων ραδιενεργού ύδατος, το οποίο βρισκόταν σε δεξαμενή και είχε χρησιμοποιηθεί για την ψύξη των αντιδραστήρων. Το ατύχημα συνέβη κατά τη διαδικασία απάντλησης μολυσμένου νερού από προβληματική, μη στεγανή υπόγεια δεξαμενή. Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που καταγράφηκε διαρροή, αλλά η τρίτη, με αποτέλεσμα σύμφωνα με στοιχεία των ιαπωνικών Αρχών, περισσότεροι από 120 τόνοι ραδιενεργού ύδατος να έχουν διαρρεύσει στο έδαφος από τις υπόγειες δεξαμενές της πυρηνικής μονάδας.
Καίσιο σε ψάρια
Η καταστροφή στο περιβάλλον, το οικοσύστημα και στην τοπική οικονομία είναι διαρκής. Προ μερικών μηνών δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science, μελέτη Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας στη Μασαχουσέτη που κατέγραψε ότι τα ψάρια στη θαλάσσια περιοχή είναι ραδιενεργά. Οι ερευνητές εξέτασαν ψάρια που αλιεύθηκαν στην περιοχή κοντά στη Φουκουσίμα και βρήκαν υψηλές ποσότητες ραδιενεργού καισίου. Το καίσιο έχει προέλευση είτε από τον βυθό (το μεγαλύτερο μέρος του ραδιενεργού νέφους οδηγήθηκε από τους ανέμους προς τη θάλασσα) είτε από τη μετέπειτα διαρροή υδάτων από το πυρηνικό συγκρότημα. Οπως έδειξε η έρευνα, η τάση μείωσης των ραδιενεργών στοιχείων στα ψάρια είναι πολύ πιο αργή των προβλέψεων, με αποτέλεσμα η αλιεία στην περιοχή να μην έχει καμία τύχη για άλλα δέκα χρόνια τουλάχιστον. Και δεν είναι μόνο το νερό. Πέρυσι το καλοκαίρι δημοσιεύτηκε έρευνα που κατέγραψε σημαντικότατες μεταλλάξεις σε πεταλούδες της περιοχής της Φουκουσίμα, οι οποίες μάλιστα εμφανίζονται και στους απογόνους.
Και βεβαίως, όλα αυτά χωρίς να μιλήσουμε για τις εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που ζούσαν γύρω από τις πυρηνικές μονάδες της Φουκουσίμα και έχουν υποχρεωθεί σε μετεγκατάσταση, ζώντας με την αγωνία μιας μελλοντικής ασθένειας λόγω ραδιενέργειας. Η πυρηνική ενέργεια αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι είναι μια πολύ επικίνδυνη υπόθεση, ειδικά στα χέρια μαθητευόμενων μάγων...
(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 06/07/2013)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου