Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Ρεκόρ Γεωτρήσεων για την Saudi Aramco Φέτος, στην Άνιση Μάχη της Ενάντια στην Εξάντληση των Αποθεμάτων

Η Saudi Aramco, μεγαλύτερη εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, πρόκειται να σημειώσει φέτος ρεκόρ γεωτρήσεων, στην προσπάθειά της να αντισταθμίσει την ωρίμανση των παλαιότερων κοιτασμάτων της.
Πιο αναλυτικά, οι εκτιμήσεις τηςSchlumberger και της Halliburton κάνουν λόγο για 170 γεωτρήσεις φέτος, οι οποίες μαρτυρούν την ολοένα και αυξανόμενη δυσκολία εξόρυξης στη Σαουδική Αραβία μετά από πολλές δεκαετίες εκμετάλλευσης του μαύρου χρυσού.
Στόχος της Aramco είναι η διατήρηση της μέγιστης παραγωγής στα 12 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, εκ των οποίων τα 1,5-2 εκατ. βαρέλια είναι το «μαξιλαράκι» ασφαλείας που επιτρέπει στη Σαουδική Αραβία να ρυθμίσει σε ένα βαθμό τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, αυξομειώνοντας την παραγωγή της αναλόγως των αναγκών.
Σημειώνεται ότι η Aramco χρησιμοποιούσε μόλις 60 γεωτρήσεις δέκα χρόνια πριν για να παράγει την ίδια ποσότητα αργού πετρελαίου, γεγονός που αποδεικνύει την δυσκολία του όλου εγχειρήματος, σύμφωνα με τον Νανσέν Σαλερί, διευθύνοντα της εταιρείας συμβούλων, Quantum Reservoir Impact, και πρώην στέλεχος της Aramco.
Τέλος, ο αριθμός των γεωτρήσεων προβλέπεται να αυξηθεί στις 200 το επόμενο έτος, όπως εκτιμούν αρκετοί διεθνείς αναλυτές με τους οποίους ήρθε σε επαφή το Bloomberg.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου