Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Η Halliburton Παραδέχτηκε την Ενοχή της για το Deepwater Horizon

O αμερικανικός κολοσσός Halliburton, που είχε προμηθεύσει το τσιμέντο ΠΟΥ είχε χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή της πετρελαιοπηγής Macondo η οποία ανατινάχτηκε το 2010 στον Κόλπο του Μεξικού, παραδέχτηκε την ενοχή του σε αδικήματα που σχετίζονται με το περιστατικό.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε αργά την Πέμπτη ότι η εταιρεία θα πληρώσει $ 200.000,το μέγιστο επιτρεπόμενο πρόστιμο για καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Από την έκρηξη είχαν σκοτωθεί 11 εργαζόμενοι στην εξέδρα Deepwater Horizon ενώ είχε προκληθεί η μεγαλύτερη θαλάσσια περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ, με εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου να διαρρέουν στον Κόλπο.
Τόσο η BP, η οποία ξεκίνησε το έργο της πηγής Macondo, όσο και η Transocean, ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια της εξέδρας, έχουν ήδη δηλώσει ένοχες για ορισμένα αδικήματα που σχετίζονται με το περιστατικό.
«Εκτός από την καταβολή του προστίμου, η Halliburton είχε συμφωνήσει, εάν το δικαστήριο δεχθεί την ενοχή της, να παραμείνει υπό επιτήρηση για τρία χρόνια και συνεργαστεί πλήρως στην έρευνα» είπε το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Έχει επίσης συμφωνήσει να πληρώσει$ 55 εκατ. στο Εθνικό Ίδρυμα Υδρόβιας Πανίδας & Άγρια Φύσης.
Η Halliburton εξέδωσε ανακοίνωση, αναγνωρίζοντας τη συμφωνία.
Οι κατηγορίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αφορούν σε δύο περιστατικά του Ιούνιου του 2010, στον απόηχο της έκρηξης τις 20ης Απριλίου. Η εταιρεία είχε ζητήσει από εργαζόμενους της να κατασκευάσουν δυο προσομοιώσεις που θα έδειχναν τι θα είχε συμβεί αν η ΒΡ χρησιμοποιούσε 21 "centralisers " , (συσκευές που κρατούν τον σωλήνα της πηγής μακριά από τα τοιχώματα των φρεατίων) όπως είχε συστήσει η Halliburton.
Η BP αντ 'αυτού χρησιμοποίησε μόνο έξι.Όταν μετά την έκρηξη, και οι δύο προσομοιώσεις έδειξαν ότι η χρησιμοποίηση 6 centralisers συμβάδιζε με την τροπή των γεγονότων και κατέληγε σε καταστροφή, ζητήθηκε από τους εργαζομένους να τις καταστρέψουν.
Τον περασμένο Νοέμβριο, η BP συμφώνησε σε διακανονισμό ύψους $4,5 δισ.με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για ποινικές διώξεις σχετικά με την υπόθεση, συμπεριλαμβανομένων και των θανάτων των ανδρών που εργάζονταν στην πλατφόρμα άντλησης.
Τον Ιανουάριο, η Transocean κατέληξε σε συμφωνία ύψους $1,4 δισ. με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την επίλυση των αστικών και ποινικών διώξεων που απορρέουν από την υπόθεση.
Πηγή euro2day.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου