Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Noble: Γεωλογικά Δύσκολος ο Αγωγός Μέσω Τουρκίας

Μακροσκελή συνέντευξη στο περιοδικό «Natural Gas Europe» έδωσαν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της Noble Energy, στην οποία μεταξύ άλλων σε ερώτηση αν εξετάζεται το ενδεχόμενο αγωγού μέσω Τουρκίας για τα κοιτάσματα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) του Ισραήλ.

Οι εκπρόσωποι της αμερικανικής εταιρείας απάντησαν ότι «το κόστος ενός αγωγού από το Ισραήλ ή την Κύπρο προς στην Τουρκία θα πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά, υπό το πρίσμα των δύσκολων φυσικών γεωλογικών δεδομένων. Τελικά, όμως, οι αποφάσεις σχετικά με το πώς θα προχωρήσουν τα έργα εξαγωγών, θα ληφθούν από την ίδια την κυβέρνηση του Ισραήλ».

Παράλληλα, η Noble, διαβεβαιώνει πως ακόμα και στο αρνητικό σενάριο της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο Αφροδίτη, που θα διαπιστωθεί δηλαδή ότι το κοίτασμα είναι της τάξης των 5 τρισ. κυβικών ποδών, που είναι το χαμηλό επίπεδο της μέχρι τώρα εκτίμησης, και πάλι η λειτουργία τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό θα είναι βιώσιμη.

Το Βασιλικό με βάση τη μελέτη εφαρμοσμένης μηχανικής επιτρέπει «παγκόσμιας κλάσης εγκατάστασης υγροποίησης φυσικού αερίου για εξαγωγές με μέχρι και τρεις γραμμές παραγωγής», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Noble.

Επίσης, υπογράμμισε πως η Noble μελετά και την εμπορική πτυχή για τις διάφορες υποψήφιες αγορές εξαγωγών σε συνεργασία με την κυβέρνηση, με στόχο «να μεγιστοποιήσουν τη δυνητική αξία των κοιτασμάτων, γρήγορα, με ασφάλεια και με τον οικονομικότερο δυνατό τρόπο».

Πηγή Εφημερίδα Φιλελεύθερος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου