Ελήφθη τελικά η απόφαση της ΡΑΕ για αύξηση του τέλους ΑΠΕ σχεδόν στα 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα, την οποία τόσο οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί, όσο βεβαίως και τα κόμματα έσπευσαν να εκμεταλλευτούν και να επιρρίψουν ευθύνες στην κυβέρνηση επειδή επιβαρύνει τον λαό σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Ουδείς όμως προσπάθησε να διαγνώσει τι κρύβεται πίσω από την απόφαση.
Θα λέγαμε ότι για την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ και την πρόσθετη επιβάρυνση των καταναλωτών μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ δεν φταίει τόσο η κυβέρνηση. Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε άλλες κατηγορίες οικονομικών αποφάσεων, η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε το έλλειμμα των ΑΠΕ, το οποίο δημιουργήθηκε από την αλόγιστη επιδότηση ιδίως των φωτοβολταϊκών κατά το πρώτο στάδιο ανάπτυξης της αγοράς στη χώρα μας. Κατά συνέπεια, το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ αποτελεί μια «καυτή πατάτα» την οποία η κυβέρνηση Σαμαρά έπρεπε να αντιμετωπίσει πάσει θυσία για να μην καταρρεύσει εντελώς το σύστημα πληρωμών των παραγωγών ΑΠΕ, μικρών και μεγάλων. Άλλωστε, θυμίζουμε ότι οι προβλέψεις του ΛΑΓΗΕ είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες για το φετινό και το επόμενο έτος σε ότι αφορά το έλλειμμα, εξ ου και η ανάγκη που υπήρχε για άμεσες και δραστικές αποφάσεις.
Είναι όμως αλήθεια ότι τη νύφη θα πληρώσουν για άλλη μια φορά αποκλειστικά οι καταναλωτές, όπως αναφέρθηκε στην πλειοψηφία των ΜΜΕ; Θα απαντούσαμε όχι, καθώς ήδη από πέρυσι τη «νύφη» πληρώνουν και οι εταιρείες του κλάδου με την μορφή της έκτακτης εισφοράς στον τζίρο τους. Βλέπουμε λοιπόν ότι το κόστος αντιμετώπισης του ελλείμματος μοιράζεται σε ένα βαθμό.
Αυτό για το οποίο θα πρέπει να νιώθουν πικρία οι καταναλωτές δεν είναι το ότι θα πληρώνουν στο εξής κάποια χρήματα παραπάνω στους λογαριασμούς τους. Το πραγματικά ενοχλητικό θα πρέπει να είναι ο λάθος τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται το κόστος των ΑΠΕ με βάση το ισχύον σύστημα, γεγονός που έχουν υπογραμμίσει επανειλημμένα και οι σύνδεσμοι του κλάδου, όπως η ΕΛΕΤΑΕΝ. Δηλαδή, τα χρήματα αυτά που πληρώνουν οι καταναλωτές δεν έχουν το κατάλληλο αντίκρυσμα.
Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωσή της ΕΛΕΤΑΕΝ, το υπουργείο αγοράζει ουσιαστικά χρόνο μέσω της αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ, ώστε να καταφέρει να βρει πιο ριζικές και δομικές λύσεις που θα οδηγήσουν σε μια ισορροπία την αγορά και θα επιβαρύνουν όσο το δυνατόν λιγότερο τον τελικό καταναλωτή.
Άλλωστε, όπως τονίζει η ΕΛΕΤΑΕΝ, «αν είχε αλλάξει έγκαιρα το στρεβλό θεσμικό πλαίσιο του 1999, σήμερα δεν θα χρειαζόταν αυτή η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ». Τώρα το γιατί δεν άλλαξε το πλαίσιο αυτό τόσα χρόνια τώρα είναι μια ερώτηση που δικαιούται να την απευθύνει ο καθένας προς τις διαδοχικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, οι οποίες έβλεπαν τον τοίχο να έρχεται κατά πάνω τους.
Τέλος, τα νέα δεδομένα μετά την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ έχουν ως εξής: Η αύξηση ήταν μεν γενναία, αλλά υπολείπεται σε σύγκριση με τα 23,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα που είχε ζητήσει ο ΛΑΓΗΕ ώστε να ισοσκελιστεί το έλλειμμα. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι μέσα στους επόμενους μήνες, η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει ένα τρόπο να καλύψει το υπόλοιπο ποσό. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει σπάζοντας το «ταμπού» των επιδοτήσεων που αφορούν τα ήδη λειτουργούντα φωτοβολταϊκά (το λεγόμενο new deal). Αυτή η ακραία λύση ακούγεται από τις αρχές του έτους, αλλά δεν μπορεί να ληφθεί ελαφρά τη καρδία, διότι θα πλήξει την αξιοπιστία της Πολιτείας απέναντι στους επενδυτές και θα αποτελέσει ένα πολύ κακό προηγούμενο για τη χώρα μας.
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου