Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

ΥΠΕΚΑ: Εθνική Υπόθεση η Αξιοποίηση των Κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων

Εθνική υπόθεση χαρακτήρισε την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης κατά τη σημερινή παρουσίαση του νέου επενδυτικού - γεωτρητικούπρογράμματος της εταιρείας Energean Oil & Gas στην Καβάλα.
Ο υπουργός τόνισε τη συμβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και των πρώην πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήμα, υπογραμμίζοντας ότι το τελευταίο ταξίδι του έλληνα πρωθυπουργού στο Μπακού ήταν καθοριστικής σημασίας.
Έκανε επίσης λόγο για διακομματική συμπεφωνημένη απόφαση όλων των κυβερνήσεων απέναντι σε μια μεγάλη απόφαση με εθνική διάσταση να αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων υιοθετώντας όμως τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς κανόνες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι πριν από δυο χρόνια βρισκόμασταν στο σημείο μηδέν όσον αφορά στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, καθώς δεν υπήρχε νομοθετικό πλαίσιο, δεν υπήρχε τεχνογνωσία, δεν υπήρχε αξιοπιστία στην ελληνική αγορά, δεν υπήρχε καθεστώς αδειοδοτήσεων.
«Όλα ήταν ανιχνεύσιμα, και μέσα σε δυο χρόνια χάρη σε μια ομάδα λιγοστών ανθρώπων χάρη στη στήριξη ελλήνων επιστημόνων και με τη συνεργασία ελληνικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων καταφέραμε το ακατόρθωτο. Όλα όσα πετύχαμε έγιναν χάρη στην ελληνική τεχνογνωσία από έλληνες επιστήμονεςγια να φτάσουμε σήμερα να πιστεύουμεότι υπάρχει ελπίδα και προοπτική στην ανάπτυξη της χώρας», πρόσθεσε.
Ο κ. Μανιάτης επαίνεσε την αξιοπιστία και τη συνέπεια που επέδειξε η Energean Oil & Gas μαζί με τη θυγατρική της Kavala Oil στην εξόρυξη των υδρογονανθράκων αλλά και στις συνεχείς επενδύσεις που υλοποιεί στη χώρας. Μάλιστα συμπλήρωσε πως σε μια εποχή που κάποιοι έβγαζαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό για να μη τα χάσουν, υπήρχαν επιχειρηματίες πουέπαιρναν το ρίσκο και επένδυαν στη χώρα, υπήρχαν εργαζόμενοι που εργάστηκαν και εργάζονται με ζήλο σε αυτές τις επενδύσεις και υπήρχαν τοπικές κοινωνίες που στήριξαν αυτό το έργο.
«Η σημερινή εκδήλωση», τόνισε ο υπουργός, «αποτελεί ένα τρανό παράδειγμα ότι η Ελλάδα μπορεί να παράγει νέο πλούτο και μπορεί να ζει χωρίς δανεικά».
Αναφερόμενος στο τι ίσχυε όλα τα προηγούμενα χρόνια σημείωσε με έμφαση ότι κάποιοι προσπάθησαν να κάνουν «αρπαχτές» με τον ορυκτό πλούτο της χώρας υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό σε κάθε προσπάθεια εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας.
Μάλιστα έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Καβάλα λέγοντας ότι εδώ και τριάντα χρόνια γίνονται επενδύσει εξόρυξης και δεν «άνοιξε ρουθούνι» γιατί οι πολίτες και οι αρχές δείχνουν εμπιστοσύνης στους επενδυτές και βλέπουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη προστασία και τη διαφύλαξη του φυσικού και θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου