Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Νέο Μνημόνιο: «Παράθυρο» για Επαναφορά του «Χαρατσιού» της ΔΕΗ το 2014;

Πιθανή είναι η επαναφορά του «χαρατσιού» της ΔΕΗ (ΕΕΤΗΔΕ και νυν ΕΕΤΑ) ή του ΦΑΠ εντός του 2014 σε περίπτωση που ο ενιαίος φόρος ακινήτων δεν αποδώσει δημοσιονομικά τα αναμενόμενα προβλέπει το νέο Μνημόνιο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του τελευταίου, η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να ψηφίσει τον φόρο έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2013 (διαρθρωτικό ορόσημο) με στόχο την είσπραξη 2,7 δισ. ευρώ το 2014.
Όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του in.gr, στο νέο Μνημόνιο αναφέρεται πως δεδομένου ότι η εφαρμογή ενός νέου φόρου ακίνητης περιουσίας σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι ένα «φιλόδοξο» εγχείρημα, εάν αποδειχθεί αδύνατον να εφαρμοστεί, η κυβέρνηση από κοινού με ΔΝΤ/ ΕΕ / ΕΚΤ θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την κάλυψη των απωλειών, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης των ήδη νομοθετημένων μέτρων. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με το ως άνω δημοσίευμα, σημαίνει πως το χαράτσι της ΔΕΗ (ΕΕΤΑ) ή ο ΦΑΠ μπορεί να επανέλθουν εντός του επομένου έτους.

Το Μνημόνιο, εξάλλου, προβλέπει, ότι, σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να μειώσει σημαντικά ή να καταργήσει τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων θα πρέπει να εισπράξει 2,9 δισ. ευρώ από τον ενιαίο φόρο ακινήτων, δηλαδή 200 εκατ. ευρώ περισσότερα. Μεταξύ άλλων το νέο Μνημόνιο αναφέρει πως η συλλογή των εσόδων από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων του 2013 που εισπράττεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ θα επιταχυνθεί.
Τέλος, στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται, πως σε ερώτηση του in.gr προς στελέχη του υπουργείου Οικονομικών για το θέμα, τα τελευταία διευκρίνισαν πως η συγκεκριμένη πρόβλεψη έχει να κάνει με την επιτάχυνση της είσπραξης των εσόδων από την ΔΕΗ και δεν συνεπάγεται πως οι πέντε δόσεις του ΕΕΤΑ θα γίνουν 4.
«Η ΔΕΗ θα καταβάλει τη τελευταία δόση του ΕΕΤΑ στο ελληνικό Δημόσιο ένα μήνα νωρίτερα και έτσι το έσοδο θα εγγραφεί στο 2013», ξεκαθάρισαν τα ίδια στελέχη.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου