Ευρωπαίοι επιστήμονες ισχυρίζονται πως η έκλυση μεγάλης ποσότητας μεθανίου από το περμαφρόστ της Αρκτικής θα μπορούσε να καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία.
Το πέρμαφροστ της Αρκτικής, δηλαδή το μόνιμα παγωμένο έδαφος, έχει αρχίσει να ξεπαγώνει λόγω της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα να εκλύεται μεθάνιο που είχε συσσωρευτεί στην τούνδρα της Αρκτικής και βρίσκεται σε ημι-στέρεη μορφή υδριτών αερίου στη θάλασσα.
Το μεθάνιο, που αποτελεί ένα από τα αέρια του φαινομένου του θερμοκηπίου, είναι 20 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα.
Σύμφωνα με τη μελέτη των επιστημόνων, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, η έκλυση 50 γιγατόνων μεθανίου σε μία δεκαετία θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η στάθμη των θαλασσών και να σημειωθούν πλημμύρες, καταστροφές στις καλλιέργειες, ακραία καιρικά φαινόμενα και προβλήματα υγείας, με κόστος που θα φτάσει τα 60 τρισ. δολάρια, δηλαδή σχεδόν το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας για έναν χρόνο. Μάλιστα, οι χώρες που αναμένεται να πληγούν περισσότερο από αυτή την «ωρολογιακή βόμβα» είναι οι αναπτυσσόμενες.
Στην Αρκτική, οι θαλάσσιοι πάγοι έχουν μειωθεί παραπάνω από το ένα τρίτο από το 1970.
Εξάλλου, μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Astrobiology και πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, έδειξε πως δισεκατομμύρια χρόνια πριν, τα αέρια από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όπως το μεθάνιο, διατηρούσαν τη Γη αρκετά ζεστή και υγρή ώστε να μπορεί να υποστηρίξει τη ζωή, παρά το γεγονός ότι ο Ήλιος ήταν πολύ πιο ψυχρός απ’ ότι είναι σήμερα.
(από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία")
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου