Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Η Αντιμετώπιση των Στρεβλώσεων, Μόνη Ελπίδα για τις ΑΠΕ

Σε πλήρη υποχώρηση βρίσκεται ο κλάδος των ΑΠΕ πανευρωπαϊκά, καθώς οι κυβερνήσεις στις πιο σημαντικές αγορές μειώνουν δραστικά τις επιδοτήσεις τους ήδη από πέρυσι, σε μια προσπάθεια περιορισμού του κόστους για τους καταναλωτές. Ομοίως, το ΥΠΕΚΑ ψάχνει να βρει μια μαγική λύση με την οποία θα καταστεί βιώσιμο το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ, θα επωμιστούν οι καταναλωτές το μικρότερο δυνατό κόστος, αλλά και θα εξακολουθήσουν να έχουν κάποιο νόημα οι επενδύσεις στις ΑΠΕ, ώστε να φτάσει η χώρα όσο πιο κοντά στον στόχο του 2020.
Είναι εφικτό όμως κάτι τέτοιο υπό συνθήκες ύφεσης και σε μια οικονομία όπου η λέξη «δάνειο» είναι άγνωστη;

Η απάντηση είναι μάλλον αρνητική, ειδικά αν ρωτήσουμε αρκετές ξένες εταιρείες που αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρά την προοπτική εξόδου από την ελληνική αγορά. Το κίνητρο που είχαν οι επιχειρήσεις αυτές για να έρθουν στην Ελλάδα ήταν το σημαντικά ανώτερο περιθώριο κέρδους που προσέφερε η συγκεκριμένη αγορά σε συνδυασμό με την έντονη ηλιοφάνεια στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών. Τώρα που το πρώτο σκέλος της εξίσωσης αυτής εξανεμίζεται, είναι αμφίβολο αν οι ξένοι θα θελήσουν να δώσουν χρήματα για νέες επενδύσεις.
Βέβαια, υπάρχει και η άποψη που λέει ότι σαν χώρα έχουμε εγκαταστήσει ήδη όσα φωτοβολταϊκά προέβλεπε ο εθνικός στόχος, οπότε μικρό το κακό από τη στιγμή που δεν «χωράνε» άλλα στο σύστημα. Αντίθετη άποψη έχουν βέβαια οι σύνδεσμοι των φωτοβολταϊκών που προτείνουν διεύρυνση της συμμετοχής των φωτοβολταϊκών, αλλά και τρόπους με τους οποίους μπορεί να δεχτεί το σύστημα περισσότερα έργα αυτού του είδους.
Το θέμα πάντως είναι ότι το αμέσως επόμενο διάστημα οι νέες εγκαταστάσεις ΑΠΕ αναμένεται να φτάσουν κοντά στο απόλυτο μηδέν, αφού ήδη από τις αρχές του φετινού έτους οι προσθήκες στις τεχνολογίες πλην των φωτοβολταϊκών υπήρξαν μηδαμινές. Κατά συνέπεια, το μεγάλο στοίχημα του ΥΠΕΚΑ είναι να βρει ένα τρόπο να κάνει «ηλεκτροσόκ» στην αγορά των ΑΠΕ και να την αναστήσει, ιδίως σε ότι αφορά τα αιολικά που καλούνται να σηκώσουν και το μεγαλύτερο βάρος για τον στόχο του 2020. Και ο δρόμος αυτός περνάει σίγουρα μέσα και από τις τράπεζες και τα δάνεια που δεν προσφέρουν. Επίσης, πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η έκτακτη εισφορά θα πρέπει να απομακρυνθεί γιατί προκαλεί μεγάλη ζημιά στην αξιοπιστία της Πολιτείας και αποθαρρύνει σε δυσανάλογα μεγάλο βαθμό τις επενδύσεις.
Τα στελέχη του κλάδου των ΑΠΕ συμφωνούν ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να πετύχει τον στόχο του 2020 εκτός αν γίνει κάποιο θαύμα, αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία το πόσο κοντά θα φτάσει τελικά η Ελλάδα ενόψει και της νέας δεκαετίας, η οποία θα φέρει ένα νέο, ακόμα πιο φιλόδοξο στόχο πάνω από το 30% για τις ΑΠΕ.
Από τα παραπάνω, γίνεται εύκολα αντιληπτή η τεράστια σημασία της συζήτησης που πρόκειται να γίνει μέσα στους επόμενους μήνες ανάμεσα στο ΥΠΕΚΑ, τη ΡΑΕ και τους φορείς των ΑΠΕ για την ριζική αναδιαμόρφωση του συστήματος και του τρόπου με τον οποίο υπολογίζεται το κόστος των ανανεώσιμων πηγών. Τα αποτελέσματα θα κρίνουν την μοίρα του ενεργειακού τομέα για τα επόμενα χρόνια.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου