Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, συναντήθηκε χθες, Πέμπτη 18 Ιουλίου, με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολο Κατσιφάρα, τον Αντιπεριφερειάρχη, Γιώργο Αθανασόπουλο, τον Επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας, Γιώργο Παπαναστασίου, και τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Τμήμα Δ. Ελλάδας, Θανάση Γιανναδάκη, με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις και την πρόοδο στις διαδικασίες των υδρογονανθράκων. Ο κ. Μανιάτης ενημέρωσε τους τοπικούς φορείς σχετικά με τη ολοκλήρωση της τελικής φάσης αξιολόγησης των προσφορών που αφορούν στην Έρευνα και Εκμετάλλευση υδρογονανθράκων για τις περιοχές Ιωάννινα, Δ. Πατραϊκός και Κατάκολο, στο πλαίσιο της διαδικασίας της «Ανοικτής Πρόσκλησης» (OpenDoor), που είχε προκηρύξει το ΥΠΕΚΑ.
Ο Υπουργός ΠΕΚΑ στάθηκε ιδιαίτερα το γεγονός της ευρείας διακομματικής συναίνεσης για το εθνικό αυτό θέμα, ενώ εξήρε τη στάση και το ρόλο των φορέων της περιοχής, που στάθηκαν με ευθύνη και σοβαρότητα στο θέμα από την αρχή, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας.
Επιπλέον, ο κ. Μανιάτης δεσμεύτηκε ότι θα εκδοθεί άμεσα η Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στην κατανομή του Περιφερειακού Τέλους που προβλέπεται στη σχετική νομοθεσία. Υπενθυμίζεται ότι τα αναμενόμεναέσοδα σε περιφερειακό επίπεδογια έργα ανάπτυξης και μείωσης των περιφερειακών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων συνίστανται από τον Περιφερειακό Φόρο 5% επί των καθαρών εσόδων των αναδόχων, καθώς και από το 20% από τη φορολογία εισοδήματος το οποίο θα κατευθύνεται προς το Πράσινο Ταμείο. Τοκονδύλι αυτό αναμφισβήτητα μπορεί να συμβάλει απολύτως θετικά στο μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής.
Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα τεθεί σε διαβούλευση η ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Κοινοτικής Οδηγίας της ΕΕ που αφορά στις υπεράκτιες (offshore) δραστηριότητες εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, με στόχο την τήρηση των αυστηρότερων προδιαγραφών, όπως αυτές έχουν διεθνώς καθιερωθεί.
Στη συζήτηση ιδιαίτερη μνεία έγινε για την ανάγκη να αξιοποιηθεί ο νέος ορίζοντας που ανοίγεται για την χώρα, με την παραγωγή τεχνογνωσίας και την εκπαίδευση νέων επιστημόνων, που πρέπει να ενταχθούν σε μια νέα εθνική στρατηγική «ελληνοποίησης» μέσα από τον επανασχεδιασμό προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγράμματα στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας καθώς και στα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας. “Η μεγιστοποίηση της συμμετοχής Ελλήνων επιστημόνων και τεχνικών καθώς και ελληνικών εταιρειών αποτελεί αναμφισβήτητα μια σημαντική προτεραιότητα”, τόνισε για το θέμα ο Γιάννης Μανιάτης.
Τέλος, στη συνάντηση συμφωνήθηκε να εξεταστεί η θεσμοθέτηση συγκρότηση Επιτροπής που θα έχει ως έργο την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων που αφορούν στους υδρογονάνθρακες από περιβαλλοντικής σκοπιάς, έχοντας παράλληλα ως καθήκον και την ενημέρωση και πληροφόρηση των τοπικών κοινωνιών για όλες τις εξελίξεις που αφορούν στην πρόοδο των δραστηριοτήτων.
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου