Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Ακριβαίνει 11,5% το Ρεύμα στις Εξοχικές Κατοικίες

Τις αναποσαρμογές των τιμολογίων, με αυξήσεις ως 11,5% για τα οικιακά τιμολόγια με κατανάλωση ως 800 kwh το τετράμηνο και μεσοσταθμικές μειώσεις από 1% ως 3,4% σε τρεις κατηγορίες επαγγελματικών τιμολογίων, συμπεριλαμβανομένων των κοινοχρήστων χώρων στις πολυκατοικίες ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ. Οι νέες τιμές θα τεθούν σε ισχύ από τις 25 Ιουλίου.
Πρόκειται για την εναρμόνιση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τα κοστοβαρή τιμολόγια και την κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων, που αποτελεί και επιταγή του μνημονίου. Παύει δηλαδή μία κατηγορία καταναλωτών να πληρώνει ακριβότερη χρέωση ανά κιλοβατώρα, προκειμένου μία άλλη ομάδα πελατών να έχει έκπτωση. Η αναπροσαρμογή έχει ουδέτερο αποτέλεσμα στα έσοδα της ΔΕΗ, η οποία «κερδίζει» 50 εκατ. ευρώ από την αύξηση στα οικιακά τιμολόγια και «χάνει» 50 εκατ. ευρώ απο τη μείωση στα εμπορικά τιμολόγια.

Αναλυτικότερα, η μείωση στα επαγγελματικά τιμολόγια Γ 21, Γ 22 και Γ 23 αφορά σε περίπου 1,4 εκατομμύρια πελατών με μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως γραφεία, μικρά εμπορικά καταστήματα, φούρνους, εργαστήρια, μικρές βιοτεχνίες, συνεργεία, κτίρια γραφείων, μεγάλα καταστήματα, μεσαίου μεγέθους βιοτεχνίες κ.λπ., καθώς και σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών.
Το Φθινόπωρο νέα μείωση
Έγκυρες πηγές ανέφεραν ότι το φθινόπωρο θα ακολουθήσει περαιτέρω μείωση για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, που θα συνδυαστεί με το ύψος της κατανάλωσης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ, για όσους επαγγελματίες και επιχειρήσεις χρησιμοποιούν το επαγγελματικό τιμολόγιο Γ 21, περιλαμβανομένων των κοινόχρηστων χώρων η μεσοσταθμική μείωση είναι 3,4% στο σύνολο του λογαριασμού. Ενδεικτικά για εμπορικό πελάτη με κατανάλωση 2.000 kwh/τετράμηνο η μείωση στο σύνολο του λογαριασμού ανέχεται σε περίπου 3,7 ευρώ/μήνα ή 14,8 ευρώ/τετράμηνο.Στο επαγγελματικό τιμολόγιο Γ 22, η μεσοσταθμική μείωση είναι 1% στο σύνολο του λογαριασμού. Για παράδειγμα σε εμπορικό πελάτη με τριφασική παροχή και μηνιαία κατανάλωση 7.000 kwh, η μείωση ανέρχεται σε περίπου 11,6 ευρώ/μήνα.
Στα επαγγελματικά τιμολόγια Γ 23, η μεσοσταθμική μείωση είναι 2,2% στο σύνολο του λογαριασμού. Για εμπορικό πελάτη με μονοφασική παροχή και κατανάλωση ημέρας 2.750 kwh/ τετράμηνο και 2.250kwh τη νύχτα, η μείωση στο σύνολο του λογαριασμού ανέρχεται σε περίπου 6 ευρώ/μήνα.
Τα οικιακά τιμολόγια με κατανάλωση ως 800 kwh/τετράμηνο αυξάνονται μεσοσταθμικά κατά 11,1%, καθώς καταργείται η φθηνότερη χρέωση ανά κιλοβατώρα που ίσχυε ως σήμερα και εξομοιώνεται με την χρέωση για κατανάλωση ως 2.000 kwh/τετράμηνο. Αφορά 2.160.000 παροχές ρεύματος, στην πλειονότητά τους σε εξοχικές και δεύτερες κατοικίες. Ενδεικτικά η αύξηση αντιστοιχεί σε 1,9 ευρώ τον μήνα για κατανάλωση 400 kwh το τετράμηνο και σε 3,8 ευρώ/μήνα για κατανάλωση 800 kwh/ τετράμηνο, που αποτελεί και τη μέγιστη αύξηση, 11,5% στο σύνολο του λογαριασμού.
Τα τιμολόγια όλων των άλλων οικιακών πελατών που καταναλώνουν πάνω από 800 kwh το τετράμηνο μένουν αμετάβλητα. Επίσης δεν αλλάζει η χρέωση στο νυχτερινό τιμολόγιο, ούτε
επηρεάζεται το σύνολο των ευάλωτων καταναλωτών και όσων είναι ενταγμένων στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), με τους δικαιούχους να λαμβάνουν έως και 49% έκπτωση. Σήμερα στο ΚΟΤ είναι ενταγμένοι 565.000 καταναλωτές.
Η ΔΕΗ καλεί όσους έχουν κατανάλωση μικρότερη από 800 kwh το τετράμηνο στην πρώτη τους κατοικία (δεν ισχύει για εξοχικά) να υποβάλουν αίτηση στον Διαχειριστή Δικτύου (www.deddie.gr) για να εξεταστεί αν πληρούν τους όρους ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.
(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 22/07/2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου