Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Θετικό το ΥΠΕΚΑ στην Κατασκευή και Δεύτερου Καλωδίου Διασύνδεσης με την Ιταλία

Θετικά αντιμετωπίζει το ΥΠΕΚΑ την πρόταση του ιταλικού Διαχειριστή της Μεταφοράς Terna για την κατασκευή και δεύτερου καλωδίου διασύνδεσης των ηλεκτρικών αγορών Ελλάδος-Ιταλίας. Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου, στη σημερινή εκδήλωση για την επαναλειτουργία του καλωδίου Ελλάδος-Ιταλίας, ανέφερε ότι «έχει ενδιαφέρον η πρόταση αυτή» και ανακοίνωσε ότι οι δύο πλευρές θα ξεκινήσουν άμεσα τις συζητήσεις για την προοπτική αυτή.

Η Terna συγκαταλέγεται στους υποψήφιους επενδυτές για την εξαγορά του 66% του ΑΔΜΗΕ και η άριστη συνεργασία των δύο εταιριών υπερθεματίσθηκε στη διάρκεια της 12ετούς λειτουργίας της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο αγορών. Η επαναλειτουργία του καλωδίου, μετά από 7μηνη διακοπή χαρακτηρίσθηκε από τον κ. Παπαγεωργίου ως «νέα αρχή και δυναμική στις διασυνδέσεις της ευρύτερης περιοχής», ενώ υπογραμμίσθηκε ότι «οι στενές και ιστορικές σχέσεις Ελλάδος-Ιταλίας θα συμβάλουν στην υλοποίηση των στόχων της Ε.Ε. για την ενοποίηση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας».


Για τον ΑΔΜΗΕ η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος-Ιταλίας συνιστά το προβάδισμα που εδραιώνει τη συνεργασία με την Terna Rete Italia. «Η αποκατάσταση της λειτουργικότητας της γραμμής», είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Γιάννης Γιαρέντης, «ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των συμμετεχόντων που αναζητούν αξιόπιστους δρόμους για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους. Θέληση και των δύο πλευρών είναι υλοποιηθεί ο στόχος αυτός και να διευρυνθούν οι δυνατότητες ανταλλαγών μέσω νέων ευκαιριών, αν κάτι τέτοιο καταστεί πρόσφορο».

Όπως είπε ο κ. Παπαγεωργίου, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ έχει εισέλθει στην τελική φάση της, γεγονός που θα διευκολύνει και τα επενδυτικά πλάνα του ΑΔΜΗΕ, όπως, η διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα, αλλά και των Κυκλάδων, έργο που προβλέπεται να ξεκινήσει το Σεπτέμβριο.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Terna Rete Italia GianniVittorio Armani χαρακτήρισε την εταιρία «καταλύτη ανάπτυξης, σε μια περίοδο χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Ευρώπη», εξέφρασε την άποψη ότι η διασύνδεση των δύο χωρών «συνιστά παράδειγμα υποδομών και καινοτομία», υπογράμμισε τη βούληση της Terna να αναπτύξει συνεργασίες με τον ΑΔΜΗΕ που να αντέχουν στο χρόνο και υπογράμμισε τη στρατηγική θέση Ελλάδας και Ιταλίας για τη διασύνδεση της Μεσογείου, αλλά και των Βαλκανίων. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, η Terna Rete διαχειρίζεται σήμερα 26 διασυνδέσεις, ενώ αρκετές ακόμη είναι υπό κατασκευή και έχει σε εξέλιξη επενδυτικό πρόγραμμα 2,7 δισ. ευρώ για το σκοπό αυτό.

Στην παρέμβαση του ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ Μίλτος Ασλάνογλου υπογράμμισε τη σημασία του καλωδίου για την ανάπτυξη των ηλεκτρικών αγορών και τόνισε την ανάγκη να επιλυθούν ζητήματα που έχουν κάνουν με το θεσμικό πλαίσιο, αλλά και το φορολογικό καθεστώς, προκειμένου να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για όλους. «Οι διαφορές που υφίστανται μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα και πρέπει να τα λύσουμε». Ενδεικτικό πρόβλημα, για παράδειγμα, αποτελεί η τιμή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα που επιβαρύνεται λόγω της φορολογίας (ΕΦΚ), κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και να αντιμετωπισθεί.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου