Με την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας) επιταχύνεται η υλοποίηση υποδομών, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα, καθώς και των Κυκλάδων, που προβλέπεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, ανέφερε σήμερα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασ. Παπαγεωργίου.
Μιλώντας σε εκδήλωση του ΑΔΜΗΕ και της ιταλικής TERNA με την ευκαιρία της επαναλειτουργίας της διασύνδεσης Ελλάδας- Ιταλίας που είχε διακοπεί λόγω τεχνικών προβλημάτων, ο κ. Παπαγεωργίου ανακοίνωσε επίσης ότι εξετάζεται η πρόταση που υποβλήθηκε από την ιταλική πλευρά για κατασκευή και δεύτερης διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών.
Ο διαγωνισμός για την πώληση του 66% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει ολοκληρωθεί η προεπιλογή και οι προσφορές αναμένεται να κατατεθούν το Φθινόπωρο.
Υποψήφιοι αγοραστές είναι οι Elia System Operator S.A. & IFM Investors Pty Ltd, Public Sector Pension Investment Board, State Grid International Development Limited και η TERNA.
Ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ακόμη ότι η επαναλειτουργία του καλωδίου σηματοδοτεί νέα σελίδα στην επιχειρηματική συνεργασία ανάμεσα στους δύο διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ και TERNA) και προσδίδει νέα δυναμική στις διασυνδέσεις στην ευρύτερη περιοχή.
Επίσης, αναφέρθηκε και στις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, που σχετίζονται με την πορεία ενοποίησης των ευρωπαϊκών αγορών στο πλαίσιο του Target Model, αλλά και την ανακάλυψη νέων πηγών ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, και οι οποίες, όπως τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου τοποθετούν την Ελλάδα στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ενεργειακή ασφάλεια, που, όπως υπογράμμισε, είναι ένα από τα κυρίαρχα στοιχεία της ευρωπαϊκής πολιτικής.
«Αυτό ενισχύει τη σημασία των διασυνοριακών διασυνδέσεων και υποδομών, όπως η συγκεκριμένη για την οποία συζητούμε σήμερα, για την εμβάθυνση των διακρατικών σχέσεων αλλά και τη δημιουργία συνθηκών ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Είναι κρίσιμοι παράγοντες, κι αυτό φαίνεται πλέον, καταρχήν η Ελλάδα και κατά δεύτερον η Ιταλία, με την οποία όλοι γνωρίζουμε τις στενές σχέσεις που έχουμε ιστορικά αλλά και στη σημερινή εποχή, να διευκολύνουμε και να υλοποιήσουμε στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Καθώς μάλιστα οι τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα θα αυξάνουν τη συμμετοχή τους στο ενεργειακό μείγμα, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών πολιτικών για το κλίμα και την ενέργεια, τόσο μεγαλύτερη θα καθίσταται ολοένα η σημασία των ηλεκτρικών διασυνδέσεων στην ορθολογική λειτουργία των δικτύων.
Ενισχύεται λοιπόν αυτομάτως και πρόκειται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ο ρόλος των Διαχειριστών στην διαδικασία απελευθέρωσης της αγοράς και στην πορεία ενοποίησης της εσωτερικής αγοράς στον ενεργειακό τομέα», τόνισε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ.
Αναφερόμενος επαναλειτουργία του καλωδίου Ελλάδας-Ιταλίας, υπενθύμισε ότι η δημιουργία της διασύνδεσης ανάμεσα στις δύο χώρες πριν από δώδεκα χρόνια οδήγησε στην στενή συνεργασία ανάμεσα στους διαχειριστές των δύο χωρών, συνετέλεσε στην προαγωγή της ασφάλειας των συστημάτων στην Ελλάδα και την Ιταλία, και την ανάπτυξη των αγορών ενέργειας. «Με την επαναλειτουργία του καλωδίου, όλα αυτά αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία και προοπτική υπό ένα νέο αναβαθμισμένο οικονομικό και ενεργειακό περιβάλλον», υπογράμμισε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Γ. Γιαρέντης, τόνισε ότι η βελτίωση της αξιοπιστίας της διασύνδεσης που απαιτείται προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς, αποτελεί κοινή βούληση των δύο διαχειριστών.
Ο διευθύνων σύμβουλος της TERNA Rete Italia G. Armani χαρακτήρισε την Ελλάδα ως πύλη για τις αγορές των Βαλκανίων όπου υπάρχουν όπως είπε πολλές πηγές ενέργειας χαμηλού κόστους. Τόνισε δε ότι η υφιστάμενη διασύνδεση ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε (το 2002) σε τόσο μεγάλο θαλάσσιο βάθος (1000 μέτρα), θέτοντας τότε νέο ρεκόρ παγκοσμίως. Η TERNA διαχειρίζεται 26 διασυνοριακές διασυνδέσεις της Ιταλίας με όμορες χώρες και έχει σε εξέλιξη επενδύσεις ύψους 2,7 δισ. ευρώ.
Στην ανάγκη να αντιμετωπιστούν θεσμικά και φορολογικά ζητήματα προκειμένου η διασύνδεση να παρέχει ίσες ευκαιρίες και καλύτερες τιμές για τους καταναλωτές αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ Μ. Ασλάνογλου.
Στην ανάγκη να αντιμετωπιστούν θεσμικά και φορολογικά ζητήματα προκειμένου η διασύνδεση να παρέχει ίσες ευκαιρίες και καλύτερες τιμές για τους καταναλωτές αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ Μ. Ασλάνογλου.
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου