Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Την Τρίτη Αποδέχεται «Διά της Σιωπής» η Κομισιόν την Πώληση του ΔΕΣΦΑ – Ο Φόβος της Gazprom

Με σιωπηρή αποδοχή εκ μέρους της Κομισιόν της πιστοποίησης του ΔΕΣΦΑ από την ΡΑΕ φαίνεται ότι θα λήξουν τα εμπόδια στην ολοκλήρωση της μεταβίβασης του Διαχειριστή του ελληνικού δικτύου φυσικού αερίου στην αζερική Socar. Την Τρίτη 29 Ιουλίου λήγει η δίμηνη προθεσμία που έχει στη διάθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αξιολόγηση της πιστοποίησης του ΔΕΣΦΑ ως ανεξάρτητου Διαχειριστή υπό τον νέο του ιδιοκτήτη. Αν δεν υπάρξει απάντηση της Κομισιόν, η πιστοποίηση, απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ΡΑΕ στις 29 Μαΐου, γίνεται δεκτή σιωπηρώς, σύμφωνα με τον σχετικό Κανονισμό.
Ωστόσο, προκύπτει το εξής ερώτημα: Θα μπορούσε η «φόρμουλα» που θα κάνει δεκτή η Κομισιόν σχετικά με την μεταβίβαση του 66% του ΔΕΣΦΑ στην αζερική Socar να αποτελέσει επιχείρημα στην νομική «φαρέτρα» της Gazprom σε περίπτωση που η ΕΕ αποφασίσει μελλοντικά πιο αποφασιστικά βήματα ενεργειακής απεξάρτησης από την Ρωσία;

Όσο κι αν φαίνεται παρακινδυνευμένη σήμερα μία τέτοια εκτίμηση, δεν είναι καθόλου αβάσιμη, καθώς η αζερική Socar παρουσιάζει παρόμοια χαρακτηριστικά (καθετοποιημένη εταιρεία, παραγωγός αερίου και εμπορίας) με αυτά της ρωσικής Gazprom. Τις διαθέσεις της Μόσχα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο απηχεί και η πρόσφατη τοποθέτηση του Ρώσου γενικού διευθυντή του National Energy Security Fund, Konstantin Simonov, ο οποίος από το βήμα του συνεδρίου του Economist στην Αθήνα, στις 10 Ιουλίου, ισχυρίστηκε ότι η απόφαση της Ελλάδας να πουλήσει τη ΔΕΣΦΑ στη Socar αποτελεί παραβίαση του τρίτου ενεργειακού πακέτου.
Αν και η πιστοποίηση της ΡΑΕ για τον ΔΕΣΦΑ λαμβάνει υπόψη της όλες τις επιταγές του τρίτου ενεργειακού πακέτου, η πολύμηνη καθυστέρηση στην έγκριση της μεταβίβασης του 66% του ΔΕΣΦΑ στην Κομισιόν οφείλεται στις προϋποθέσεις που θέτει η Οδηγία 2009/73 σχετικά με τον έλεγχο δικτύων από εταιρείες τρίτων χωρών. Καθώς αυτές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, η Gazprom θα μπορούσε να επικαλεστεί στο μέλλον την παράκαμψη της πρόβλεψης αυτής στην περίπτωση της Socar για να εισέλθει σε εταιρείες που ελέγχουν ή διαχειρίζονται τα συστήματα μεταφοράς αερίου στην ΕΕ.
Σύμφωνα με την εν λόγω Οδηγία «δεν θα πρέπει να επιτρέπεται σε πρόσωπα από τρίτες χώρες να ελέγχουν συστήματα μεταφοράς ή διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς παρά μόνο εφόσον συμμορφώνονται με τις προδιαγραφές περί πραγματικού διαχωρισμού που ισχύουν εντός της Κοινότητας», ενώ ο κλάδος του φυσικού αερίου χαρακτηρίζεται «ως ιδιαίτερης σημασίας για την Κοινότητα». Για τον λόγο αυτό, η Οδηγία απαιτεί «πρόσθετες διασφαλίσεις σχετικά με τη διαφύλαξη της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της Κοινότητας...».
Συγκεκριμένα όσον αφορά την έγκριση της πιστοποίησης της ΡΑΕ, δεν αποκλείονται απλώς κάποιες συστάσεις από την Κομισιόν προς την Αρχή, γεγονός που θα δείχνει την πρόθεση της Επιτροπής να εξαντληθούν όλες οι πιθανές δυνατότητες για έγκριση της συμφωνίας.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου